Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed Beige Book: Η οικονομία συρρικνώθηκε ραγδαία σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ

tags :
Fed Beige Book: Η οικονομία συρρικνώθηκε ραγδαία σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ
Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε γρήγορα και απότομα λόγω του κορωνοϊού αναφέρει η «μπεζ βίβλος» της Fed
Η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε γρήγορα και απότομα λόγω του κορωνοϊού αναφέρει η τελευταία έκθεση Beige Book της Federal Reserve.
Η έκθεση που κυκλοφόρησε στις 27 Μαΐου 2020 αναφέρει πως οι περισσότερες Περιφέρειες κατέγραψαν πτώση της μεταποίησης που διέφερε μεταξύ των βιομηχανιών.
Οι Πολιτείες ανέφεραν αύξηση της ζήτησης των δανείων PEPP, τόσο από εταιρείες που έχουν πρόσβαση σε πιστωτικά όρια όσο και από νοικοκυριά, ενώ ο τομέας της ενέργειας, που υποφέρει από τις χαμηλές τιμές, μείωσε τις επενδύσεις και την παραγωγή.


Συνολική οικονομική δραστηριότητα

Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν περαιτέρω, λόγω της υποχρεωτικής παύσης στην οικονομική δραστηριότητα και του κλεισίματος των εμπορικών καταστημάτων.
Ο τομέας της αναψυχής και τη φιλοξενίας γνώρισε τη μεγαλύτερη πτώση, με τη δραστηριότητα στις ταξιδιωτικές και, εν γένει, τις τουριστικές επιχειρήσεις να είναι μηδαμινή.
Οι πωλήσεις στον κλάδο των επιχειρήσεων ήταν σημαντικά χαμηλότερες σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, παρότι σε ορισμένες επαρχίες σημειώθηκε βελτίωση.
Οι περισσότερες Περιφέρειες ανέφεραν μείωση στη μεταποίηση, αλλά ανέφεραν σημαντική διακύμανση μεταξύ των βιομηχανιών.
Μεγάλες αδυναμίες παρουσίασαν τα εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων, ενέργειας και αεροναυπηγικής.
Οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν εν μέρει λόγω των περιοριστικών μέτρων.
Επίσης, πτώση είχε και η κατασκευαστική δραστηριότητα.
Παράλληλα, μεγάλος αριθμός ενοικιαστών, όπως αναφέρεται, ανέβαλε ή αθέτησε πληρωμές.
Όλες οι περιφέρειες ανέφεραν εξαιρετικά αβέβαιες προοπτικές μεταξύ των επιχειρηματικών επαφών, με τις περισσότερες αναμενόμενες συνθήκες να επιδεινωθούν τους επόμενους μήνες.
Οι Πολιτείες ανέφεραν αύξηση της ζήτησης των δανείων PEPP, τόσο από εταιρείες που έχουν πρόσβαση σε πιστωτικά όρια όσο και από νοικοκυριά.
Οι παραγωγοί τροφίμων και γεωργικών προϊόντων ανέφεραν έντονη ζήτηση αλλά αντιμετώπισαν τόσο εμπόδια στην παραγωγή λόγω των μέτρων πρόληψης των λοιμώξεων και των διακοπών της αλυσίδας εφοδιασμού.
Πολλά μεγάλα εργοστάσια επεξεργασίας κρεάτων έκλεισαν.
Την ίδια στιγμή, ο τομέας της ενέργειας, που υποφέρει από χαμηλές τιμές, μείωσε τις επενδύσεις και την παραγωγή.
Πολλές πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους.
Παρότι εκφράζονται προσδοκίες ανάκαμψης και οι ελπίδες έχουν αναπτερωθεί σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για χαμηλός ρυθμό επανόδου στην κανονικότητα.

Απασχόληση και μισθοί

Η απασχόληση συνεχίζει να μειώνεται ραγδαία, λόγω των δρακόντειων μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης.
Η χορήγηση των πανδημικών δανείων (PEPP) περιόρισε, ως έναν βαθμό, τις απολύσεις, ωστόσο οι άνεργοι στους τομείς της αναψυχής και της ψυχαγωγίας συνεχίζουν να αυξάνονται με εκθετικό βαθμό.
Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία, αναφέρονται προβλήματα τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν, π.χ. προβλήματα υγείας, περιορισμένης πρόσβασης στο σύστημα υγείας, ασφαλιστικών παροχών και επιδομάτων ανεργίας.
Πολλές εταιρείες μείωσαν μισθούς, ενώ άλλες τις αύξησαν ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν τα επιδόματα ανεργίας.
Στις περισσότερες περιοχές σημειώθηκε αύξηση μισθών σε τομείς που αυξήθηκε η ζήτηση, ενώ σε άλλους κλάδους υπήρξε μείωση.

Τιμές

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αυτές ποικίλλουν:
Ανά περιφέρεια αναφέρεται σταθερότητα στις τιμές έως και πτώση.
Η αδύναμη ζήτηση, σε κάθε περίπτωση, επηρέασε τις τιμές πώλησης ειδικά σε σχέση με τα είδη ένδυσης, τα ξενοδοχεία και τα αεροπορικά εισιτήρια.
Μεγάλη πτώση των τιμών παρατηρείται σε εμπορεύματα, όπως τα γεωργικά προϊόντα, το πετρέλαιο, ο χάλυβας.
Από την άλλη, οι αναταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού εκτίναξαν τις τιμές στα τρόφιμα και, γενικά, στα είδη πρώτης ανάγκης.
Μια περιφέρεια ανέφερε πως υπήρξαν πρόσθετα κόστη λόγω των πρωτοκόλλων υγείας και τήρησης των κοινωνικών αποστάσεων.
Την ίδια στιγμή, μια άλλη περιφέρεια ανέφερε αύξηση κόστους για την προμήθεια εξοπλισμού ατομικής προστασίας, λόγω της έντονης ζήτησης.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης