Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BIS: Οι κεντρικοί τραπεζίτες να σχεδιάσουν την επιστροφή στην κανονικότητα

BIS: Οι κεντρικοί τραπεζίτες να σχεδιάσουν την επιστροφή στην κανονικότητα
Την ανάγκη, η νομισματική πολιτική να επιστρέψει στην κανονικότητα επισημαίνει η BIS
Οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να αρχίσουν τον σχεδιασμό της νομισματικής πολιτικής για την επιστροφή στην κανονικότητα αλλά και τη δημιουργία μια στρατηγικής εξόδου από τα επιθετικά μέτρα «το συντομότερο δυνατόν» ώστε να αντιμετωπιστεί το υψηλό χρέος παγκοσμίως.
Αυτό επεσήμανε ο επικεφαλής της Bank for International Settlements.
Μια αδύναμη οικονομική ανάκαμψη και υψηλά επίπεδα χρέους υπάρχουν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009 και ξεπεράστηκαν μόνο σταδιακά, δήλωσε ο Agustín Carstens κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε η ελβετική τράπεζα UBS.
Τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία βάζει ένα φρένο στη διαδικασία αναδιάταξης».
«Περισσότερο χρέος θα δημιουργηθεί και κατά συνέπεια θα χρειαστούν επιπλέον προσπάθειες ώστε κάποια στιγμή στο μέλλον, η νομισματική πολιτική να επιστρέψει σε νέα κανονικότητα», είπε ο Carstens.
Τα επιθετικά μέτρα που ελήφθησαν από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις με στόχο να περιοριστεί ο καταστροφικός οικονομικός αντίκτυπος του κορωνοϊού.
Αλλά τα υψηλά επίπεδα χρέους, κυρίως κρατικού χρέους, θα πρέπει τελικά να ρυθμιστούν.
«Σε αυτό το πολύ πρώιμο στάδιο, πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως να εφαρμόσουμε και να καταστήσουμε μια στρατηγική εξόδου» είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν.
«Κάποια στιγμή, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αρχίσουν να στέλνουν μηνύματα ότι όλο αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα» τόνισε.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της χαμηλής ανάπτυξης παγκοσμίως, ο Carstens υποστήριξε πως τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά ώστε να τονωθεί το εμπόριο και η ανάπτυξη, ενώ τόνισε ότι οι εμπορικές εντάσεις θα κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία.
«Βέβαια, η διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας δεν βοηθά.
Είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο σε αυτό το στάδιο» επεσήμανε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης