Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Η πρόοδος των ελληνικών τραπεζών αμφισβητείται πλέον από τη νέα κρίση - Προσοχή σε κεφάλαια, προοπτικές

Bank of America Merrill Lynch: Η πρόοδος των ελληνικών τραπεζών αμφισβητείται πλέον από τη νέα κρίση - Προσοχή σε κεφάλαια, προοπτικές
Το ξέσπασμα της πανδημίας θα καθυστερήσει τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις NPLs των ελληνικών τραπεζών και πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση νέων NPL
Μπορεί τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου των ελληνικών τραπεζών, τα οποία αναμένονται αυτήν την εβδομάδα, να μην είναι ενδεικτικά της συνέχειας του έτους, εντούτοις η Bank of America Merrill Lynch συστήνει τους επενδυτές να δώσουν μεγάλη προσοχή στα επίπεδα των κεφαλαίων και των προοπτικών που θα αναφέρουν οι διοικήσεις.
Ειδικότερα, στη σημερινή, 27 Μαΐου 2020, 4σέλιδη ανάλυση - preview των αποτελεσμάτων των τραπεζών με τίτλο "Setting off on a challenging year" (Ξεκινά μια δύσκολη χρονιά), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Bank of America Merrill Lynch επισημαίνει ότι από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου δεν αντικατοπτρίζουν την εικόνα που θα έχουν οι τραπεζικοί ισολογισμοί φέτος.
Το υπόλοιπο του έτους πιθανότατα θα είναι μια διαφορετική ιστορία, καθώς τα έσοδα πιθανότατα θα τεθούν υπό πίεση και θα μπορούσαν να εμφανιστούν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Έτσι οι προοπτικές που θα αναφερθούν από τις διοικήσεις πιθανότατα θα έχουν μεγαλύτερη σημασία από το συνηθισμένο.
Στο 1ο τρίμηνο, αναμένει ότι το κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών θα δείξει κάποιες ρωγμές, αντανακλώντας την κρίση της αγοράς που προκλήθηκε από την πανδημία.
Σε αντίθεση με άλλες τράπεζες της ΕΕ, οι ελληνικές δεν θα βοηθηθούν από την επιστροφή των δεδουλευμένων μερισμάτων του 2019.
Όπως επισημαίνει η Bank of America Merrill Lynch, η πρόοδος της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων αμφισβητείται από τη νέα κρίση.
Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας σημείωσε σημαντική πρόοδο στο μέτωπο της βελτίωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.
Το 2019, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) μειώθηκε κατά 16%, αν και ήταν ακόμη στο πολύ υψηλό του 41% των ακαθάριστων δανείων στα τέλη του 2019.
Ο τραπεζικός τομέας σχεδίαζε να μειώσει τον δείκτη NPL σε λιγότερο από 20% έως το τέλος του 2021, κυρίως λόγω των μεγάλων τιτλοποιήσεων προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο, το ξέσπασμα της πανδημίας θα καθυστερήσει τις περισσότερες από αυτές τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις και πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση νέων NPL.
Η χρηματοδοτική θέση του ελληνικού τραπεζικού τομέα συνέχισε να ενισχύεται, υποστηριζόμενη από εισροές καταθέσεων, οι οποίες παρέμειναν ανθεκτικές το 1ο τρίμηνο του έτους.
Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση βελτιώθηκε επίσης πριν από την πανδημία και ορισμένες τράπεζες εξέδωσαν επιτυχώς χρέος μειωμένης εξασφάλισης στα μέσα του 2019 και στις αρχές του 2020.
Η θέση ρευστότητας του τομέα έχει επίσης βελτιωθεί, όπως αντικατοπτρίζεται από την αύξηση του δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) σε 130% στο τέλος του 2019 από 48% στο τέλος του 2018.
Τέλος, η κίνηση της ΕΚΤ τον Απρίλιο να αποδεχτεί τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως επιλέξιμη εξασφάλιση, παρά την αξιολόγησή τους σε «μη επενδυτικό βαθμό», οδήγησε στην αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ να αυξηθεί στα 21,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο (περίπου 8% του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων), από 12,4 δισ. ευρώ το Μάρτιο και 8,1 δισ. ευρώ το 2019, κυρίως μέσω LTRO με επιτόκιο -0,5%.
Παράλληλα, μείωσε την έκθεση στη διατραπεζική χρηματοδότηση repo όπου το κόστος είχε αυξηθεί λόγω της πανδημίας.
Τι εκτιμά η Bank of America Merrill Lynch για τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών
Alpha Bank
Image
Εθνική
Image
Eurobank
Image
Πειραιώς
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης