Τελευταία Νέα
Διεθνή

INSEE (Γαλλία): Πιθανή συρρίκνωση της οικονομίας έως και 20% στο β' 3μηνο του 2020

INSEE (Γαλλία): Πιθανή συρρίκνωση της οικονομίας έως και 20% στο β' 3μηνο του 2020
Η δραστηριότητα ήταν μειωμένη κατά 33% στις αρχές Μαΐου
Προς συρρίκνωση κατά 20% το β' τρίμηνο του 2020 οδεύει η γαλλική οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (INSEE).
Αυτό θα σηματοδοτούσαι μια απότομη επιδείνωση της ύφεσης στη Γαλλία αφού κατά το α' τρίμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,8%.
Σύμφωνα με τη INSEE, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8% για το σύνολο του 2020 στο απίθανο σενάριο όπου η δραστηριότητα επιστέψει στα προ κρίσης επίπεδα έως τον Ιούλιο.
Η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα κινείται κατά 21% χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα μετά τη χαλάρωση του lockdown στις 11 Μαΐου.
Η δραστηριότητα ήταν μειωμένη κατά 33% στις αρχές Μαΐου.
Οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν μόλις 6% χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα καθώς τα περισσότερα καταστήματα επαναλειτούργησαν έπειτα από σχεδόν δύο μήνες, σημαντική βελτίωση σε σχέησ με την κατά 33% μείωση που είχε σημειωθεί στις αρχές Μαΐου.
Η μηνιαία έρευνα της INSEE έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών συνέχισε να μειώνεται τον Μάιο, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2019 όπου η χώρα βρισκόταν στον κλοιό αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Η ανησυχία των πολιτών για τη γενική κατάσταση της οικονομίας παρέμεινε τον Μάιο σε επίπεδα που καταγράφονται για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η έρευνα το 1972, ενώ οι φόβοι για την ανεργία βρίσκονται στο ψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2009.
Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που είχε φτάσει τον Απρίλιο, αλλά παρέμεινε πολύ χαμηλή, σύμφωνα με ξεχωριστή μηνιαία έρευνα της INSEE.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης