Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαθέτει 1 τρισ. με 65% επιδοτήσεις, 35% δάνεια – Στην Ελλάδα θα αναλογούν 16 με 20 δισ. κεφάλαια – Οι τρεις πυλώνες

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαθέτει 1 τρισ. με 65% επιδοτήσεις, 35% δάνεια – Στην Ελλάδα θα αναλογούν 16 με 20 δισ. κεφάλαια – Οι τρεις πυλώνες
Σήμερα 27 Μαίου 2020 η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen θα ανακοινώσει την τελική μορφή του Ταμείου Ανάκαμψης και τις παραμέτρους που θα το πλαισιώνουν
Το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαθέτει 1 τρισεκ. αντί 500 δισεκ. που σχεδιαζόταν και θα αποτελέσει την απάντηση της Ευρώπης στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης από την πανδημία και την ύφεση που προκάλεσαν οι άνθρωποι με τα λανθασμένα lockdowns.
Το Ταμείο αρχικά θα διαθέτει 500 δισεκ. αλλά σχεδιάζεται να φθάσει στο 1 τρισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι σήμερα 27 Μαίου 2020 η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen θα ανακοινώσει την τελική μορφή του Ταμείου Ανάκαμψης και τις παραμέτρους που θα το πλαισιώνουν.

Με βάση κάποιες ενδείξεις το 65% θα δίδεται με την μορφή επιδοτήσεων και το 35% υπό την μορφή δανείων αλλά η ποσόστωση αυτή δεν θα αφορά το σύνολο του 1 τρισεκ.
Σε μια τέτοια περίπτωση στην Ελλάδα θα αντιστοιχούν 16 με 20 δισεκ. ευρώ που σίγουρα είναι σοβαρή οικονομική βοήθεια για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Με βάση τον σχεδιασμό το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαθέτει τρεις πυλώνες

Ο πρώτος πυλώνας, θα προορίζεται για τα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.
Τα κεφάλαια θα δίδονται κυρίως ως επιχορηγήσεις, αλλά και εν μέρει ως δάνεια.
Ωστόσο, θα πρέπει να πληρούνται προϋποθέσεις και να ακολουθούνται οι συστάσεις που διατυπώνει ενίοτε η Κομισιόν σε σχέση με την οικονομική πολιτική κάθε κράτους μέλους.
Στον πρώτο πυλώνα, επίσης, εντάσσονται τα διαρθρωτικά ταμεία, η κοινή αγροτική πολιτική και το Transition Fund, που αφορά την πράσινη οικονομία.

Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά τις επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από τον κορωνοϊό.
Ωστόσο, εν προκειμένω διατυπώνονται επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο θα υπάρξουν στρεβλώσεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Για παράδειγμα, εάν τηρηθούν οι κεφαλαιακές κλείδες (capital keys), οι γερμανικές εταιρείες θα αποκτήσουν ισχυρό προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.
Ο δεύτερος πυλώνας προβλέπει επίσης αύξηση του ευρωπαϊκού προγράμματος εταιρικής πίστωσης InvestEU, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ο τρίτος πυλώνας, που θα ονομάζεται «Μαθαίνοντας από την εμπειρία της κρίσης του κορωνοϊού» προβλέπει κεφάλαια για τα εθνικά συστήματα υγείας και την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Επίσης, εκτιμάται πως θα προορίζει ποσά για ιδιαίτερα πληττόμενες χώρες στα δυτικά Βαλκάνια και στην Αφρική.
Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για το Ταμείο Ανασυγκρότησης εκδίδοντας τριακονταετή ομόλογα.
Ωστόσο, ακόμη γίνονται διαβουλεύσεις.
Για παράδειγμα, το CSU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά τα ομόλογα να λήγουν εντός 20ετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης