Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μοντέλο μετασχηματισμού ζητά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες - Στον αέρα το πλάνο αποεπένδυσης

tags :
Μοντέλο μετασχηματισμού ζητά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες - Στον αέρα το πλάνο αποεπένδυσης
Προβληματισμός στους θεσμούς για τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Προβληματισμός φαίνεται να αναπτύσσεται στους θεσμούς για τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά την επόμενη ημέρα και έως ότου ολοκληρθεί η αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες, αποεπένδυση που ούτε καν στα χαρτιά δεν έχει ξεκινήσει.
Ας σημειωθεί πως ο ρόλος που αναζητείται για το Ταμείο ιδιαίτερα στην φάση που διάγουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες δεν έχει ακόμη βρεθεί ενώ από το 2018 είχε ζητηθεί στο Ταμείο να καταρτίσει μελέτη αποεπένδυσης που επίσης δεν διενεργήθηκε ποτέ μέχρι τα τώρα.
Αντιθέτως το ΤΧΣ προχώρησε ένα πρόγραμμα το επωνομαζόμενο Pinnacle βάση του οποίου ζήτησε από τις τράπεζες εκείνες στις οποίες συμμετέχει με αξιόλογο ποσοστό πρόγραμμα μετασχηματισμού.
Το ΤΧΣ συμμετέχει με 40% στην Εθνική, 26% στην Πειραιώς, 11% στην Alpha Bank και 1,5% στην Eurobank.
O μετασχηματισμός σε μια μεσοπρόθεσμη βάση προβλέπει αλλαγή μοντέλου για κάθε τράπεζα ώστε αυτή να γίνει αποτελεσματικότερη. 
Τα μοντέλα που έχουν προταθεί προβλέπουν όλα περικοπή κόστους και όλα  προβλέπουν επίσης μεγάλο τμήμα των εργασιών να γίνεται ηλεκτρονικά κάτι που συνεπάγεται όπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλο περιορισμό στα πάγια λειτουργικά κόστη όπως είναι αμοιβές προσωπικού και άλλα κόστη λειτουργίας.
Από την άλλη πλευρά όπως όλα δείχνουν η Ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να αποσπάσει από το Ταμείο στοχεία που αφορούν την ενδεχόμενη δράση του στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας και στην ακόμη δυσκολότερη που θα ακολουθήσει για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στη μετά covid εποχή.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω υπάρχουν μερικώς αποτυπωμένα στην έκθεση της Cοmmission στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταξύ άλλων επισημαίνει πως για το επίπεδο της αποεπένδυσης δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την έκθεση της Commission, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης αναφέρεται:
Προκειμένου να αξιολογήσει και να παρακολουθήσει καλύτερα τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομική κατάσταση των συστημικών τραπεζών το ΤΧΣ ανέλαβε πρόσθετες πρωτοβουλίες πέραν των συνήθων εργασιών του. 
Οι τακτικές εργασίες του Ταμείου επισκιάστηκαν από την πανδημία η οποία κατέστησε αναγκαίο για το ταμείο να ενισχύσει την παρακολούθηση και ενδεχομένως και άλλους ρόλους εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου.
Αυτά τα βήματα στοχεύουν κυρίως το ταμείο να μπορέσει α. να αξιολογήσει σε βάθος τις επιτπτώσεις της πανδημίας όσον αφορά στη ρευστότητα, την ποιότητα του ενεργητικού (περιλαμβανομένων των NPEs, την κερδοφορία και το κεφάλαιο των συστημικών τραπεζών και  β. να στηρίξει αποτελεσματικά τις τράπεζες αυτές στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις πολυάριθμες λειτουργικές και επιχειρησιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Η ενδεχόμενη εμπλοκή των αρχών στο τελικό στάδιο της αποεπένδυσης και της νομικής προστασίας για τα διοικητικά όργανα του ταμείου και το προσωπικό του δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα.
Η διατηρηση της ανεξαρτησίας του ταμείου παραμένει ο ακρογονιαίος λίθος στη διαδικασία για την αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού τομέα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως ο μετασχηματισμός των τραπεζών δεν είναι του παρόντος και πως επείγουν άλλα θέματα με τα οποία πρέπει το Ταμείο Χρηματοστωτικής Σταθερότητας με τεχνογνωσία να βοηθήσει τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης