Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Κορωνοϊός και θεσμικό πλαίσιο διώχνουν τους επενδυτές από τα ισπανικά NPLs

Scope: Κορωνοϊός και θεσμικό πλαίσιο διώχνουν τους επενδυτές από τα ισπανικά NPLs
Το νομικό πλαίσιο και οι κυβερνητικές ενέργειες διώχνουν τους επενδυτές από τα ισπανικά ΝPLs, σύμφωνα με τη Scope Ratings
Οι επενδυτές απορρίπτουν τα ισπανικά ΝPLs λόγω κορωνοϊού και θεσμικού πλαισίου, αναφέρει σε έκθεσή του ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Mια σειρά από εθνικών και περιφερειακών διατάξεων φιλικών απέναντι στους οφειλέτες έχει επιφέρει στασιμότητα στις τάξεις των επενδυτών.
Η απότομη ύφεση έχει επιδεινώσει τις υφιστάμενες αβεβαιότητες.
Aπό την άλλη, το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τα ισπανικά ΝPLs βλάπτει τα συμφέροντα των επενδυτών.
Οι πρόσφατες εξελίξεις σε νομικό επίπεδο οδηγούν σε ρευστοποιήσεις και ανεβάζουν τις αποδόσεις για την ανάληψη ρίσκου.
Αναμένουμε χαμηλότερες ταμειακές ροές από τα χαρτοφυλάκια των ισπανικών ΝPLs, αναφέρουν οι αναλυτές της Scope Ratings.
Tα δικαστικά έξοδα, το νομικό πλαίσιο και οι προβλέψεις της κυβέρνησης που αφορούν τους δανειολήπτες ασκούν πιέσεις στα εν λόγω χαρτοφυλάκια, συμπληρώνουν.
Ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Καταλονία.
Ισπανοί επενδυτές σε χαρτοφυλάκια ΝPLs αμφισβήτησαν τη συνταγματικότητα των κυβερνητικών νόμων, αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει.
Η αβεβαιότητα επηρεάζει τις αποδόσεις των επενδυτών, μειώνοντας την παρούσα αξία των αναμενόμενων ταμειακών ροών.
Ο βαθμός στον οποίο οι νομικοί κίνδυνοι μπορούν να επηρεάσουν τους επενδυτές θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων NPL – ειδικά αν αυτά αφορούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις της Covid-19 θα επιβραδύνουν τη δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων προκαλώντας μείωση στα collaterals, ενώ η Scope Ratings εκτιμά ότι η όποια ανάκαμψη θα αργήσει να έρθει.
«Αναμένουμε ότι οι επενδυτές θα αναπτύξουν πιο συντηρητικές απόψεις σχετικά με τις προβλέψεις τους για ανάκαμψη, προκαλώντας διεύρυνση του χάσματος προσφοράς-ζήτησης και μείωση της ρευστότητας για τα ισπανικά NPLs» καταλήγουν οι αναλυτές της Scope Ratings.
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης