Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν τίποτε στην Κίνα και... μπλοφάρουν!

Rabobank: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν τίποτε στην Κίνα και... μπλοφάρουν!
H εφημερίδα της Κίνας Global Daily χαρακτήρισε τις απειλές των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα ως... τίποτα, αφού η επιδημία  COVID-19 τους έχει δημιουργήσει σοβαρά θέματα, δεν μπορούν να επέμβουν εξωτερικά και... μπλοφάρουν
H εφημερίδα της Κίνας Global Daily χαρακτήρισε τις απειλές των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα αν αλλάξουν το παραμικρό στο καθεστώς που διέπει τη σχέση Κίνας - Χονγκ Κονγκ ως... τίποτα, αφού η επιδημία  COVID-19 τους έχει δημιουργήσει σοβαρά θέματα, δεν μπορούν να επέμβουν εξωτερικά και... μπλοφάρουν, επισημαίνει σε ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Ωστόσο, όπως παρατηρεί στην σημερινή της, 26/5, αναφορά η τράπεζα, ο πόλεμος των δηλώσεων κυρίως από πλευράς ΗΠΑ, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια ένδειξη του θυμού, του δημόσιου παγκόσμιου θυμού, που έχει επιφέρει η... αδυναμία από την πανδημία του κορωνοϊού, εξηγώντας το γιατί, αναφέροντας ως παράδειγμα και την περίπτωση της Βρετανίας.
Ο τρόπος που ο βρετανικός Τύπος ανέδειξε την περίπτωση του Βρετανού ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού Boris Johnson, Dominik Cummings, χαρακτηρίζοντάς τον αλαζόνα και επιθετικό, όχι μόνο γιατί παραβίασε το lockdown, αλλά και αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη σε ατύχημα που προκάλεσε, είναι ενδεικτική του έντονου δημόσιου θυμού που έχει τροφοδοτήσει ο κορωνοϊός και αναζητά διέξοδο.
Με την Βρετανία να πληρώνει βαρύ αντίτιμο στην πανδημία, κοινωνικά και οικονομικά, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι για να στηρίξει τις βρετανικές επιχερήσεις και η Βρετανία θα βρεθεί να αγοράζει μετοχές εταιριών σε κλάδους κλειδιά όπως έκαναν η Γαλλία και η Γερμανία, ξεκινώντας από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις αεροπορικές εταιρίες και θα χρειαστεί διεθνή βοήθεια, σε ένα γεωπολιτικό σκηνικό που αλλάζει, ακριβώς λόγω του θυμού που οδηγεί σε δηλώσεις, ωθεί ίσως και πολιτικές κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα.
Ο δημόσιος θυμός είναι το νέο παγκόσμιο φαινόμενο, λόγω της πανδημίας, είναι έντονος, διάχυτος σε πολλές χώρες έχοντας ως αιτίες:
Το σοκ και η πίεση από τα lockdowns.
Τον φόβο και / ή την πραγματοποίηση μιας επερχόμενης οικονομικής στέρησης
Τον παρατεταμένο κίνδυνο όσο δεν εφευρίσκεται το εμβόλιο κατά του ιού
Και όλος αυτός ο θυμός χρειάζεται διέξοδο.
Η πιο πιθανή αντίδραση είναι να δούμε τη μία μετά την άλλη τις κυβερνήσεις, είτε να γίνονται αγωγοί αυτού του θυμού, είτε να προσπαθούν να βρουν έναν εξωτερικό αποδιοπομπαίο τράγο, με απρόβλεπτες πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες.
Προφανέστατο παράδειγμα οι ΗΠΑ και η Κίνα.
Χθες ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ O 'Brien επανέλαβε δημοσίως, ότι η Κίνα έχει επιδοθεί σε κατασκοπεία των αμερικανικών ερευνών και δοκιμών εμβολίου κατά του κορωνοϊου στις ΗΠΑ.
Αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε σειρά tweets από το κινέζικο Υπουργείο Εξωτερικών ίση πολιτική που έγραφε:
«Είναι ενδιαφέρον να ακούμε κάποιον Αμερικανό αξιωματούχο να μιλά για την ιστορία του εμβολίου.
Είναι αυτή η νέα λογική της κανονικότητας, ότι αν κάποιος έχει κάτι καλύτερο από το δικό μου, το έχει κλέψει από μένα;
Θυμηθείτε, η Κίνα έχει 5000 χρόνια ιστορίας, ενώ οι ΗΠΑ έχουν λιγότερα από 250.»
Το πιο σημαντικό όμως είναι πως η ακραία εφημερίδα της Κίνας Global Daily χαρακτήρισε τις απειλές των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα αν καταργηθεί ή αλλάξει το ειδικό καθεστώς της περιοχής ως... «τίποτα».
Και όπως αιτιολογούν, αυτό συμβαίνει επειδή «καθώς η επιδημία  COVID-19 έχει δημιουργήσει σοβαρά θέματα στις ΗΠΑ, η πραγματική ικανότητά τους να επεμβαίνουν εξωτερικά εξασθενεί… άρα μπλοφάρουν».
Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι «ολόκληρος ο δυτικός κόσμος δεν θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ.
Η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά και οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να παράσχουν αρκετές αποζημιώσεις για να αντισταθμίσουν τις απώλειες εάν οι δυτικές χώρες αποξενωθούν από την Κίνα.»
Σε μια πιο ειρηνική προσέγγιση που υιοθετήθηκε από την Κίνα σήμερα το πρωί, (26/5), υπόσχεται ότι το δικαστικό σώμα του Χονγκ Κονγκ θα παραμείνει ανεξάρτητο βάσει της νέας προτεινόμενης νομοθεσίας - σε μεγάλο βαθμό σκεπτικισμού από τους επικριτές.
Ωστόσο, δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ για να δούμε αν οι ΗΠΑ μπλοφάρουν ή όχι - και οι κίνδυνοι της αγοράς παραμένουν όλοι προς μία κατεύθυνση.
Ένας τομέας όπου οι Global Times μπορεί να έχουν δίκιο, ωστόσο, είναι ότι η Δύση, δεν θα ακολουθήσει κατ' ανάγκη τις ΗΠΑ.
Χθες Δευτέρα 25/5, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell ζήτησε μια «πιο στιβαρή στρατηγική» απέναντι στο Πεκίνο.
Ωστόσο, επέλεξε επίσης την Ημέρα Μνήμης, η οποία τιμά τις πολλές ζωές που θυσίασαν οι ΗΠΑ για να απελευθερώσουν την Ευρώπη, για να παρατηρήσει ότι, «οι αναλυτές εδώ και πολύ καιρό μιλούν για το τέλος της παγκόσμιας ηγεσίας των ΗΠΑ και την έναρξη του ασιατικού αιώνα.
Αυτό συμβαίνει τώρα μπροστά στα μάτια μας .... οπότε αυξάνεται η πίεση για την επιλογή πλευράς.»  
Χωρίς αμφιβολία η ΕΕ βλέπει ποιος είναι ο ανερχόμενος σε αυτόν τον αγώνα.
Επιπλέον, αντί να πηγαίνει με τις ΗΠΑ, η ΕΕ θα πρέπει «να ακολουθεί τα δικά της συμφέροντα και αξίες και να αποφεύγει να γίνει μπαλάκι μεταξύ του ενός και του άλλου».
Ωστόσο, ποιος θα υπερασπιστεί την Ευρώπη σε έναν αβέβαιο κόσμο, διερωτάται στην ανάλυσή της η Raboban;
Είναι σημαντικό ότι ο Borrell σημείωσε πως για να μπορέσει η ΕΕ να αντισταθεί επιτυχώς στην Κίνα, θα χρειαστεί εσωτερική ενότητα.
Πράγματι, πόσο ρεαλιστικό να υποστηριχθεί το δίπτυχο «όχι με τις ΗΠΑ ή την Κίνα», λαμβάνοντας ως παράδειγμα την Αυστραλία:
Οι Global Times σε άλλο άρθρο τους αναφερόμενοι στην Αυστραλία, υποστήριξαν πως, «εάν η κυβέρνηση Trump βυθίσει τον κόσμο σε έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο», αναγκάζοντας την Κίνα να λάβει αντίμετρα εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τoyς, θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να γίνει η Καμπέρα παίκτης σε διπλωματικό παιχνίδι με επικεφαλής τις ΗΠΑ, δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της Αυστραλίας από την κινεζική οικονομία.
Αν η Αυστραλία θεωρηθεί υποστηρικτής των ΗΠΑ σε έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο», οι οικονομικοί δεσμοί Κίνας-Αυστραλίας θα υποστούν αναπόφευκτα ένα θανατηφόρο πλήγμα».
Αυτό είναι ένα καλό σημείο να το λάβει υπόψη της η ΕΕ.
Ο χρόνος για να προσποιούμαστε ότι αυτές οι δυαδικές γεωπολιτικές απειλές για τις αγορές θα συμβούν, έχει τελειώσει.
Εκτός αν κάποιος πιστεύει ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Πεκίνο μπλοφάρουν παρά την αύξηση του δημόσιου θυμού, της αλαζονείας και της επιθετικότητας που επιδεικνύουν οι δηλώσεις.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης