Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Βαθύτερη του αναμενομένου η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία το 2020, στο -4,6% - Στο -8,2% το ΑΕΠ της Ευρωζώνης

Fitch: Βαθύτερη του αναμενομένου η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία το 2020, στο -4,6% - Στο -8,2% το ΑΕΠ της Ευρωζώνης
Η Fitch υποβαθμίζεΗ Fitch υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο τις προβλέψεις για τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας το 2020ι ακόμη περισσότερο τις προβλέψεις για τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας το 2020
Βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση για την παγκόσμια οικονομία αναμένει η Fitch Ratings για το 2020, κάνοντας, πλέον, λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,6%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αντίστοιχο ποσοστό 3,9%.
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται τις επί τα χείρω αναθεωρήσεις για την Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο και, κυρίως, τις αναδυόμενες αγορές -εκτός της Κίνας.
Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 8,2% το 2020 (σε σύγκριση με πρόβλεψη για -7% προηγουμένως), καθώς τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν μεγαλύτερες πτώσεις της οικονομικής δραστηριότητας στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, εν μέσω αυστηρών μέτρων περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο οίκος αναμένει το ΑΕΠ της Ισπανίας να μειωθεί κατά 9,6% (σε σύγκριση με -7,5%), κατά 9,5% στην Ιταλία ( έναντι -8%) και κατά 9% στη Γαλλία ( έναντι -7%) το 2020.
Το lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται επίσης ότι θα διαρκέσει περισσότερο του αναμενομένου, οδηγώντας σε απότομη πτώση του ΑΕΠ, ήτοι 7,8% φέτος (σε σύγκριση με -6,3%).
Ο οίκος αναμένει ότι η ύφεση στις αναδυόμενες οικονομίες -εκτός από την Κίνα- θα διαμορφωθεί στο 4,5% φέτος -σε σύγκριση με την προβλεπόμενη πτώση 1,9% προηγουμένως.
«Αυτή η μεγάλη αναθεώρηση αντικατοπτρίζει την επιδείνωση της κρίσης υγείας στη Βραζιλία, την Ινδία και τη Ρωσία.
Η μεγαλύτερη περικοπή των προβλέψεων ήταν στην Ινδία, όπου τώρα αναμένουμε ύφεση 5% το τρέχον οικονομικό έτος (που λήγει τον Μάρτιο του 2021) σε αντίθεση με την προηγούμενη πρόβλεψη ανάπτυξης 0,8%.
Η Ινδία είχε μια πολύ αυστηρή πολιτική lockdown που διήρκεσε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο και τα δεδομένα οικονομικής δραστηριότητας ήταν θεαματικά αδύναμα.
Οι μολύνσεις επιταχύνθηκαν απότομα στη Βραζιλία και τη Ρωσία από τα μέσα Απριλίου και πλέον βλέπουμε το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 6% στη Βραζιλία (έναντι -4%) και κατά 5% στη Ρωσία (έναντι -3,3%) φέτος», σχολιάζει ο οίκος.
Όπως προσθέτει η Fitch, οι προβλέψεις για το 2020 σε Κίνα, ΗΠΑ και Ιαπωνία είναι αμετάβλητες, μιλώντας για ύφεση 0,7%, 5,6% και 5%, αντίστοιχα.
Ο οίκος επιβεβαιώνει επίσης τις προβλέψεις μας για την Αυστραλία, την Κορέα και τη Νότια Αφρική.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος.
Ένας αριθμός πρώιμων μηνιαίων οικονομικών δεικτών για τον Μάιο έδειξαν ελαφρά βελτίωση.
(…)
Τα κίνητρα μακροοικονομικής πολιτικής αυξήθηκαν περαιτέρω τον τελευταίο μήνα, πέρα από τις ήδη αναγγελθείσες τεράστιες δεσμεύσεις.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα πρόσθετο φορολογικό πακέτο αξίας άνω του 2% του ΑΕΠ (με περισσότερα να συζητούνται), η Ιταλία παρουσίασε ένα δεύτερο κύμα μέτρων χαλάρωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο επέκτεινε το καθεστώς επιδοτήσεων εργασίας και η Fitch αναμένει τώρα το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κίνας να αυξηθεί στο 11,2% το 2020 από 4,9% το 2019.
Προβλέπουμε ότι η παγκόσμια ποσοτική χαλάρωση (QE) θα φτάσει τα 6 τρισεκ. δολάρια το 2020, ισοδύναμο με το ήμισυ των αθροιστικών αγορών QE από την Fed, την ΕΚΤ, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας το 2009-2018.
Αυτή η έκρηξη στη ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας βοήθησε να εξασφαλιστεί η ανάληψη τραπεζικής πίστωσης στην πραγματική οικονομία (συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις) τους τελευταίους δύο μήνες, μια εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με το 2009.
Ωστόσο, η επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα είναι πιθανό να είναι μια αργή και ανώμαλη διαδικασία. (…)
Προβλέπουμε μια τεχνική αύξηση της παγκόσμιας αύξησης του ΑΕΠ στο 5,1% το 2021 -με το ΑΕΠ των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης να αυξάνεται κατά περίπου 4%- αλλά τα επίπεδα του ΑΕΠ πριν από τον ιό είναι απίθανο να επιτευχθούν έως τα μέσα του 2022 στις ΗΠΑ και σημαντικά αργότερα στην Ευρώπη.
Μια επιθετική επανεμφάνιση του ιού που απαιτούσε πολύ εκτεταμένο ή ανανεωμένο lockdown σε εθνικό επίπεδο θα οδηγούσε σε ακόμη χειρότερο αποτέλεσμα.
Σε αυτό το σενάριο, αναμένουμε το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 12% στις ΗΠΑ και την Ευρώπη το 2020 και το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 9%».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης