Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συντονισμένο σχέδιο για να «ανοίξει» ο τουρισμός στην ΕΕ από 15/6 - Άρση περιορισμών μελετά η Γερμανία - Τι προτείνουν Ισπανία, Ιταλία

Συντονισμένο σχέδιο για να «ανοίξει» ο τουρισμός στην ΕΕ από 15/6 - Άρση περιορισμών μελετά η Γερμανία - Τι προτείνουν Ισπανία, Ιταλία
Κοινούς κανόνες για τον τουρισμό ζητούν Ιταλία και Ισπανία
Σε συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να «ανοίξει» ο τουρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση από 15 Ιουνίου 2020, προχωρούν οι Ευρωπαίοι, καθώς αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού.
Άλλωστε, ο τουρισμός αποτελεί έναν κλάδο που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς αντιστοιχεί στο 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, με 27 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης.

Ήδη η Γερμανία μελετά το ενδεχόμενο να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για 31 ευρωπαϊκά κράτη από τις 15 Ιουνίου, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της επιδημίας του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Focus, το οποίο επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, είναι πολύ πιθανό κατά την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να αποφασιστεί να επιτραπούν από τις 15/6 τα ταξίδια στα άλλα 26 κράτη της ΕΕ και στη Μεγάλη Βρετανία, όπως επίσης και σε Ισλανδία, Λιχτενστάϊν, Νορβηγία και Ελβετία.
Σημειώνεται πως σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas είχε εκφράσει την ελπίδα η Γερμανία να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για όλους τους προορισμούς από τα μέσα Ιουνίου.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος Thierry Breton έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ προκειμένου να στηριχθεί ο ευρωπαϊκός τουρισμός.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι συνέπειες από την κρίση του κορωνοϊού θα είναι βαρύτερες για τις χώρες η οικονομία των οποίων εξαρτάται περισσότερο από τον τουρισμό, ήτοι την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία και σε μικρότερο βαθμό την Γαλλία.

Κοινούς κανόνες ζητούν Ισπανία και Ιταλία

Στην κοινή προσπάθεια που καταβάλλεται έτσι ώστε η Ευρώπη να ξανανοίξει συντονισμένα τις πύλες της στον τουρισμό από τις 15 Ιουνίου αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Luigi Di Maio.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της RAI ο Di Maio αφού εξέφρασε την ελπίδα του «οι Ιταλοί να μπορέσουν να πάνε διακοπές στην Ιταλία», τόνισε ότι «χρειαζόμαστε τον ξένο τουρισμό, και ιδίως τον γερμανικό, ο οποίος αντιπροσωπεύει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό».
«Στις 15 Ιουνίου προσπαθούμε να ξανανοίξουμε όλοι μαζί.
Είναι η ημέρα κατά την οποία θα ξανανοίξει τις πύλες της και η Γερμανία.
Θα είναι κάπως σαν ένα νέο ευρωπαϊκό D – Day» υποστήριξε ο Di Maio, ο οποίος πάντως υπογράμμισε ότι για να μπορέσει να υπάρξει ξένος τουρισμός στην Ιταλία «είναι σημαντικό όλες οι περιφέρειες της χώρας να μπορέσουν να εμφανίσουν μια κοινή εικόνα» απέναντι στην επιδημία του κορωνοϊού.
«Θα πρέπει, όμως, να μπορέσουμε να διαβεβαιώσουμε τους τουρίστες ότι μπορούν να έρθουν στην Ιταλία υπό ασφαλείς συνθήκες.
Όλες οι περιφέρειες της χώρας μας πρέπει να υποδεχθούν τους ξένους επισκέπτες με τους ίδιους κανόνες» υποστήριξε ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ΥΠΕΞ της Ισπανίας Arancha Gonzalez, η οποία υποστήριξε πως η Ισπανία καλεί τους Ευρωπαίους να θέσουν κοινούς κανόνες για το άνοιγμα των συνόρων έτσι ώστε να γίνει συντονισμένα η ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez ανακοίνωσε την Κυριακή την έναρξη της τουριστικής περιόδου από την 1η Ιουλίου.
«Σας ανακοινώνω ότι από τον Ιούλιο, η είσοδος ξένων τουριστών στην Ισπανία θα ξαναρχίσει υπό συνθήκες ασφαλείας.
Οι ξένοι τουρίστες μπορούν επομένως να σχεδιάσουν από τώρα τις διακοπές τους στη χώρα μας», ανακοίνωσε.
Το άνοιγμα του τουριστικού τομέα θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την Ισπανία, καθώς ο τομέας αυτός αντιπροσωπεύει το 12% του ΑΕΠ της χώρας.
«Θα διασφαλίσουμε ότι οι τουρίστες δεν θα διατρέχουν κανέναν κίνδυνο και ότι και αυτοί δεν θα προκαλέσουν κίνδυνο στη χώρα μας.
Απέχουμε ένα βήμα από τη νίκη αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ιός δεν εξαφανίστηκε και ότι πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις», υπενθύμισε ο πρωθυπουργός.
«Είναι απαραίτητο (…) να μην χαλαρώσουμε», πρόσθεσε ο Sanchez.
Στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη θα ανοίξουν από την Δευτέρα (25/5) ξενοδοχεία, μουσεία και μπαρ, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς στον αριθμό των πελατών που θα δέχονται.
Στις άλλες περιοχές της Ισπανίας, που βρίσκονται στη φάση 2, θα ανοίξουν οι παραλίες, οι πισίνες και οι κινηματογράφοι.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς όλα τα αεροδρόμια, με την ελληνική κυβέρνηση να προχωράει στο άνοιγμα των συνόρων, με στόχο την επανέναρξη της τουριστικής σεζόν.
Θα προηγηθεί στις 15 Ιουνίου η επανέναρξη των πτήσεων μόνο προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Στους επισκέπτες από το εξωτερικό θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ ελέγχων, ενώ δεν θα επιβάλλεται υποχρεωτική καραντίνα και τεστ.

Ανοίγουν τα χερσαία σύνορα στην Ελλάδα έως τις 15/6

Τη θέση ότι έως τις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν τα χερσαία σύνορα της χώρας για τον οδικό τουρισμό, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για να διασωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής σεζόν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Παράλληλα, επεσήμανε τη σημασία των οδικών εισροών στη Βόρεια Ελλάδα από βαλκανικές χώρες, οι οποίες, όπως είπε, είχαν επίσης καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
«Η Βόρεια Ελλάδα έχει ένα πλεονέκτημα, καθώς είναι πιο εξαρτημένη από τον οδικό τουρισμό, από χώρες οι οποίες μέχρι σήμερα τα είχαν καταφέρει πολύ καλά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Κατά συνέπεια δεν μας δημιουργούν ιδιαίτερες επιδημιολογικές ανησυχίες, να μπορούμε να ανοίξουμε τα σύνορα με κάποιους βασικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους και τηρώντας φυσικά πάντα όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαιρέτισε επίσης την προεργασία που είχε γίνει για το άνοιγμα της εστίασης, εφιστώντας όμως την προσοχή των πολιτών, καθώς, όπως είπε, η χώρα έχει πετύχει πολλά όμως ο ιός δεν έχει ακόμα εξαφανιστεί οριστικά.
«Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα, έχουμε σχεδόν περιορίσει κοντά στο μηδέν τα νέα κρούσματα.
Όμως ο κίνδυνος πάντα καραδοκεί και η νέα καθημερινότητα, την οποία οραματιζόμαστε έχει και κάποιους διαφορετικούς κανόνες.
Άρα, έκκληση και πάλι, τώρα που η εστίαση αρχίζει και δουλεύει και περισσότερος κόσμος θα είναι έξω - όπως πρέπει να είναι - τους βασικούς κανόνες της αποφυγής του συνωστισμού και των πολύ κοντινών επαφών παρακαλούμε, όσο γίνεται, να μπορούμε να τους τηρούμε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Γαλλία: Η κυβέρνηση συνιστά στους πολίτες να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό για θερινές διακοπές

Η γαλλική κυβέρνηση ωστόσο δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ταξιδέψουν οι πολίτες στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι και συνιστά να κάνουν τις διακοπές τους στη Γαλλία, δια στόματος της υπουργού Περιβάλλοντος Elisabeth Borne.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είπε ότι είναι απίθανο να μπορέσουν οι συμπατριώτες του να κάνουν διακοπές σε μακρινούς προορισμούς φέτος και ότι ακόμη και τα ταξίδια εντός της Ευρώπης θα πρέπει να είναι περιορισμένα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης της επιδημίας του νέου κοωνοϊού.
Η Borne σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, είπε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα χαλαρώσει το μέτρο για τις εγχώριες μετακινήσεις.
Σήμερα οι Γάλλοι επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε απόσταση έως 100 χιλιομέτρων από το σπίτι τους.
Η υπουργός πρόσθεσε ότι τα πάρκα στο Παρίσι θα παραμείνουν προς το παρόν κλειστά, επειδή η πρωτεύουσας παραμένει στην «κόκκινη ζώνη» της πανδημίας.
Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη να ανοίξουν τα πάρκα επειδή οι Παριζιάνοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν σε διαμερίσματα χωρίς κήπους, τείνουν να συγκεντρώνονται γύρω από τα κλειστά πάρκα, όπου είναι δύσκολο να τηρηθούν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης