Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζουν οι τράπεζες, στο επίκεντρο τα θεμελιώδη

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συνεχίζουν οι τράπεζες, στο επίκεντρο τα θεμελιώδη
ΑΓΟΡΕΣ: Συνεχίζουν ανοδικά οι ξένες αγορές, θα συνεχίσουμε και εμείς. Σύμφωνα βέβαια με χρηματιστές, η εξέλιξη είναι θετική αλλά όλοι είναι «με το δάχτυλο στη σκανδάλη» και αν δουν γύρισμα θα κάνουν πωλήσεις γιατί φοβούνται τις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων που θα γίνουν λόγω MSCI.

Οι επενδυτές αδιαφορούν λένε κάποιοι αναλυτές για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και κοιτάνε την πορεία της πανδημίας. Η μείωση των κρουσμάτων και η μείωση του αριθμού των νεκρών λειτουργούν θετικά και σπρώχνουν τις μετοχές υψηλότερα. Η στήλη δεν πιστεύει πως η ανάκαμψη για όλες τις οικονομίες θα είναι ταχύτατη. Είμαστε λίγο επιφυλακτικοί αλλά πάμε με το… κύμα.

Περιμένουμε από τις τράπεζες να βοηθήσουν λίγο ακόμα την αγορά, αν μπορούν, αφού έχουν μείνει σημαντικά πίσω. Όμως συνεχίζουμε να εστιάζουμε σε μετοχές με χαμηλό δανεισμό ή αρνητικό και συνολικά καλή εικόνα ισολογισμού. Έχουμε πολλές και το ταμπλό δείχνει πως και άλλοι τις παρακολουθούν.

ΑΓΟΡΑ: Με τις αγορές της Ευρώπης να ανοίγουν σημαντικά υψηλότερα καθώς υπάρχει και αισιοδοξία για εμβόλιο, το ΧΑ άνοιξε ανοδικά και με τις τράπεζες να συνεχίζουν υψηλότερα. ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και Fourlis κινούνται επίσης ανοδικά στα πρώτα λεπτά.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2019 αλλά και πρώτου τριμήνου έρχονται να μας θυμίσουν πως έχουμε αρκετές καλές εισηγμένες στο ΧΑ που αξίζουν την προσοχή μας. Έχουμε ισολογισμούς διαμάντια. Σημειώνουμε πως αναφέρουμε αυτά που διαβάζουμε και ελπίζουμε πως οι ορκωτοί κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Μέχρι στιγμής έχουμε δει ισολογισμούς που δε μπορούμε να βρούμε κάτι αρνητικό να γράψουμε. Λιμάνια και νερά, εξακολουθούν να μας αρέσουν. Αδάνειστες οι εισηγμένες με πολύ καλή ρευστότητα. Μάλιστα λόγω της πτώσης των προηγούμενων μηνών, οι αριθμοδείκτες έγιναν ελκυστικοί. Κάποιες μετοχές λόγω αποτελεσμάτων κινήθηκαν ανοδικά στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Μας αρέσει η ρευστότητα της ΕΧΑΕ, αλλά το ταμπλό συρρικνώνεται και χρειάζονται παρεμβάσεις για να «ανέβει επίπεδο». Η Flexopack, ο Καρέλιας, τα Πλαστικά Κρήτης, η AS Company και πολλές ακόμα εταιρείες έχουν ισολογισμούς που θα ζήλευαν μεγάλες του FTSE 25. Είναι βέβαια και αυτές με δάνεια αλλά με ισχυρές ταμειακές ροές που και αναπτύσσονται και μειώνουν το δανεισμό τους.

Τώρα επειδή τα κριτήρια είναι διαφορετικά και κάποιοι κοιτάνε εμπορευσιμότητα, αλλά όχι δάνεια ή ανάγκες για κρατική βοήθεια, διαπραγματεύονται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Άλλες δεν είναι σε κάποιο δείκτη γιατί δύσκολα κάνουν πράξη. Αν τις πρόσεχαν όμως περισσότεροι, αν και οι διοικήσεις μιλούσαν λίγο παραπάνω, τότε ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Όμως μην ξεχνάτε πως όταν δεν κάνουν όγκους αυτές οι εταιρείες είναι για αγορές. Σιγά-σιγά και με υπομονή. Όταν κάνουν μεγάλους όγκους και έχουν ενισχυθεί οι αποτιμήσεις τότε γίνεται άδειασμα.

ΟΛΘ: Σταθεροποιητικά τα κέρδη το 2019, αλλά η πορεία το 2020 λόγω πανδημίας θα επηρεαστεί σημαντικά λόγω πανδημίας. Παραμένει με αρνητικό καθαρό δανεισμό και θα συνεχίσει να βγάζει κέρδη. Για τη χρήση 2019 η διοίκηση θα προτείνει μέρισμα 1,17 ευρώ ανά μετοχή.

Με αποτίμηση 204,6 εκατ. ευρώ η μερισματική απόδοση είναι στο 5,7%, ο δείκτης p/e είναι στις 12,5 φορές και ο δείκτης p/bv στις 1,27 φορές. Η διακίνηση φορτίων τόσο στο Συμβατικό Λιμάνι όσο και στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων επηρεάστηκε αρνητικά, από τα μέσα Μαρτίου του 2020. Ωστόσο, λόγω της αυξημένης διακίνησης φορτίων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο αντίκτυπος ήταν σχετικά μέτριος στο 1ο τρίμηνο του 2020 συνολικά.

Κατά το μήνα Απρίλιο, ο αντίκτυπος του ιού εκδηλώθηκε εντονότερος, με τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων μειώνεται κατά 14% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του περασμένου έτους, και η συμβατική διακίνηση μειώνεται κατά σχεδόν 35% σε σύγκριση με πέρυσι. Ξεκινάει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ.

ΟΛΘ (ΙΙ): Η μετοχή ξεκίνησε με καλύτερες συναλλαγές και ενισχύεται άνω του 3%. Στα 21 ευρώ με αποτίμηση 211,6 εκατ. ευρώ.

ΕΧΑΕ: Πρώτο τρίμηνο δημοσίευσε η εισηγμένη με τα καθαρά κέρδη στα 1,55 εκατ. ευρώ όσα περίπου ανέμεναν και οι αναλυτές. Τα τριπλασίασε σχεδόν λόγω του μεγάλου τζίρου της αγοράς αλλά και της μεγάλης πτώσης που είχε στο πρώτο τρίμηνο. Βέβαια ο αυξημένος τζίρος δεν είχε συνέχεια όπως παρατηρούμε.

Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέχονταν στα 76,2 εκατ. ευρώ με τον όμιλο να μην έχει τραπεζικό δανεισμό. Η καθαρή θέση είναι στα 109,8 εκατ. ευρώ.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Καθαρό μέρισμα 0,0285 ευρώ ανά μετοχή θα λάβουν οι μέτοχοι. Η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το σχετικό δικαίωμα την 1η Ιουνίου.

ΔΕΗ: Συνεχίζει ανοδικά και είναι πλέον πάνω από τα 3,10 ευρώ με όγκο άνω των 30 χιλ. τεμαχίων στα πρώτα λεπτά.

MLS: Κάτι ακούμε πως οι σύμβουλοι έκδοσης των ομολόγων θα είναι και σύμβουλοι των ομολογιούχων! Γίνεται αυτό; Μήπως υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων; Μήπως θα έπρεπε να μάθουμε τι ακριβώς έγινε και δεν πήγε καλά η εταιρεία;

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ (απάντηση): Όταν οι δύο πλευρές είναι σε αντιδικία και η μία πλευρά πουλάει, το λογικό είναι η άλλη πλευρά να μην αγοράζει ώστε να κάνει την πώληση πιο δύσκολη. Βέβαια, αυτή η εξέλιξη φέρνει πτώση στη μετοχή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης