Διεθνή

Νέα κέρδη για τις ασιατικές αγορές λόγω Ιαπωνίας και Κίνας - Στο +2,55% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +1,01%

tags :
Νέα κέρδη για τις ασιατικές αγορές λόγω Ιαπωνίας και Κίνας - Στο +2,55% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +1,01%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2,03% στις 23.419 μονάδες
Άνοδο κατέγραψαν σήμερα Τρίτη (26/5) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την πλήρη άρση των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +2,55% στις 21.271,17 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +2,93% και τις 5.780 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,76% στις 2.029,78 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία ενισχύεται κατά +1,64% στις 4.620,65 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2,03% στις 23.419 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη +1,16% στις 10.997,21 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη +1,01% στις 2.846,55 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +2,10% και τις 10.815,03 μονάδες.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Shinzo Abe, ανακοίνωσε χθες την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβένρηση θα συνεργαστεί με την Τράπεζα της Ιαπωνίας προκειμένου να εφαρμόσει όλα τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ πρόσθεσε ότι την Τετάρτη (27/5) θα ανακοινωθεί η απόφαση για ένα συμπληρωματικό πακέτο στήριξης της οικονομίας.
«Όπως είναι αυτές τις μέρες οι χρηματοπιστωτικές αγορές, ακόμα και το πιο μικρό θετικό νέο για τον Covid-19 προκαλεί μία ανοδική αντίδραση και ένα ακόμα κύμα εμπορίου», δήλωσε ο αναλυτής της Oanda, Jeffrey Halley.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της SMBC Nikko Securities, Yoshimasa Maruyama, δήλωσε ότι το παγκόσμιο εμπόριο και η παραγωγή φαίνεται να υποχωρούν περαιτέρω τον Μάιο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ζήτηση πιθανότατα θα καταγράψει σταδιακή ανάκαμψη.
Επιπλέον, τα σχόλια του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Yi Gang, σχετικά με τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας έδωσαν επίσης ώθηση στις ασιατικές αγορές, καθώς δεσμεύτηκε να μειώσει το κόστος δανεισμού για τους επιχειρηματίες και να «στηρίξει την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας».
«Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα ακολουθήσει μία πιο ευέλικτη νομισματική πολιτική», ανέφερε ο κ. Yi, διευκρινίζοντας ότι οι δηλώσεις του είναι σύμφωνες με τους επίσημους στόχους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Li Keqiang, σχετικά με την παροχή βοήθειες προς τις μικρότερες και τις ιδιωτικές εταιρείες.
Αργότερα εντός της ημέρας οι επενδυτές αναμένουν τα τελευταία στοιχεία που αφορούν το καταναλωτικό κλίμα και τις πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, αναζητώντας παραιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, περαιτέρω πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνία για τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας της χώρας, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε σημαντικά τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως υποχώρησε κατά -3,8% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, στις 99,5 μονάδες, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011.
Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα η βιομηχανική παραγωγή είχε καταγράψει πτώση της τάξεως του -0,7% ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει κατά -3,9% σε μηνιαία βάση.
Παράλληλα, η παραγωγή στον τριτογενή τομέα υποχώρησε κατά -4,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου κατέγραψε πτώση της τάξεως του -3,7% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.
Όσον αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο για τον Ιανουάριο του 2020, η παραγωγή αυξήθηκε κατά +1,4% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019, όπως ανέφερε το Υπουργείο Οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης