Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επιστροφή στη νέα πραγματικότητα - Τσιόδρας: Αν δεν παίρναμε μέτρα, θα είχαμε 13.685 θανάτους - Στους 173 οι νεκροί

tags :
Επιστροφή στη νέα πραγματικότητα - Τσιόδρας: Αν δεν παίρναμε μέτρα, θα είχαμε 13.685 θανάτους - Στους 173 οι νεκροί
Πάρα πολύ λίγα τα κρούσματα στην Ελλάδα, όμως ο ιός είναι εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα λέει ο λοιμωξιολόγος Ν. Σύψας - Ανά πάσα στιγμή το δεύτερο κύμα
(upd4) Αν και το 20% των επιχειρήσεων δεν άνοιξε χθες 25/5 πρώτη ημέρα του ανοίγματος της εστίασης ύστερα από το δίμηνο και πλέον lockdown, αν και η κίνηση ήταν υποτονική και οι πολίτες επιφυλακτικοί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα ακόμα εξαιρετικά σημαντικό βήμα προκειμένου να επιστρέψει η οικονομία και η κοινωνία σε κανονικούς ρυθμούς.
Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα αναμένεται να συμβάλλουν τόσο οι ελεύθερες μετακινήσεις σε όλη την χώρα (σε ισχύ από χθες 25/5 η μετακίνηση στα νησιά) όσο και το επικείμενο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων την ερχόμενη Δευτέρα 1/6 – όπως και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, των κάμπινγκ και των κατασκηνώσεων -, εξελίξεις που στέλνουν σαφές μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό πως η Ελλάδα είναι μια από τις πλέον ασφαλείς χώρες της Ευρώπης όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού.
Άλλωστε το επικείμενο άνοιγμα και των υπολοίπων δραστηριοτήτων, π.χ. από τις 15/6 θα ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία και θα απελευθερωθούν οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από την 1η Ιουλίου θα γίνονται πτήσεις από και προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, αναμένεται να δώσει και το «πράσινο φως» για μια δυναμική επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος είναι και αυτός που θα διαμορφώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πώς θα κινηθεί τους επόμενους μήνες η ελληνική οικονομία.
Πάντως, οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει έναν από τους καλύτερες δείκτες Ρ0 στην Ευρώπη και ότι τα κρούσματα είναι πλέον πάρα πολύ λίγα στην χώρα.

Τσίοδρας: Αν δεν παίρναμε μέτρα, θα είχαμε σήμερα 13.685 νεκρούς


Επικαλούμενος μελέτες, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι, εάν η χώρα μας δεν είχε πάρει έγκαιρα μέτρα, σήμερα που μετρά 173 νεκρούς, η μέση τιμή τους θα ήταν 13.685, ενώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο, θα έφταναν στους 7.015. «Βάσει των μαθηματικών μας εκτιμήσεων είχαμε συνολικό ποσοστό κρουσμάτων κάτω από 1% του πληθυσμού» είπε επίσης ο λοιμωξιολόγος.
Όπως εξήγησε, «μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι.
Με το καλύτερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους.
Ενώ με μία μείωση των επαφών κατά 20%, θα ήταν 7.015 θάνατοι.
Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε.
Τότε όμως θα ήταν αργά».
«Στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα μας, καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 στην Ιταλία.
Αν ξέχναγα τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας είχαμε περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερους από αυτούς που σας αναφέρω, θα αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους» συμπλήρωσε.
Εν συνεχεία, παρέθεσε τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από δύο έρευνες σχετικά με τον κορωνοϊό που γίνονται στην Ελλάδα.
Στη μία, εξετάστηκαν 3.400 αιμοδότες και τα 24 από τα δείγματα βγήκαν θετικά, δηλαδή 0,7%.
Η δεύτερη έρευνα εξέτασε 2.569 δείγματα, εκ των οποίων τα εννέα ήταν θετικά, δηλαδή ένα 0,35%.

Τέλος η τηλεοπτική ενημέρωση

«Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε.
Με προσοχή.
Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει.
Διασπείρεται εύκολα.
Όταν έχω συμπτώματα, πρέπει να ελέγχομαι, να απομονώνομαι, να παίρνω θεραπεία όταν χρειάζεται.
Σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, θαρρείς όλη η Γη έγινε ένα.
Ζήσαμε και ζούμε δύσκολα, με εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τον κάβο του ιού και εκατοντάδες χιλιάδες να μην τα καταφέρνουν.
Αντέξαμε στην πρώτη φάση και περιορίσαμε την διάδοση του κορωνοϊού» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας ότι και ο ίδιος, έπειτα από τέσσερις μήνες, θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα, κοντά στους φοιτητές και τους ασθενείς του.
Παράλληλα, εξήγγειλε ότι η ενημέρωση θα γίνεται γραπτώς μέχρι τις 31 Μαΐου.
«Κρατάω την αγάπη σας και τις ευχές σας» τόνισε ο καθηγητής, εμφανώς συγκινημένος, τονίζοντας ότι ο δείκτης R0 για τον βαθμό διασποράς του ιού στη χώρα βρίσκεται πολύ κάτω από το 1, στο 0,33.

Οι προσωπικές αναφορές και ο Ελύτης

Με προσωπικές αναφορές για τους δύσκολους μήνες που πέρασαν, με τον ίδιο να βρίσκεται στη θέση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας έκλεισε την ενημέρωση.
«Ελεγα πάντα την αλήθεια. Η αλήθεια δεν μπορεί να γίνει ψέμα και το ψέμα αλήθεια» είπε, ανακοινώντας ότι στο εξής και μέχρι το τέλος του μήνα η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας θα γίνεται με γραπτή ανακοίνωση.
Θα επιστρέψω στους ασθενείς μου και τους φοιτητές μου, στα καθήκοντά μου, είπε και προσέθεσε, με εμφανή συναισθηματική φόρτιση, ότι πολλές φορές άκουσε πράγματα για αντιφάσεις και άλλα, που προτίμησε να μην απαντήσει.
Θα συνεχίσω να βοηθάω, είπε ο κ.Τσιόδρας, που κατέληξε, διαβάζοντας στίχους από το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, με τίτλο «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία».
«Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές» διάβασε τους στίχους ο Σωτήρης Τσιόδρας.
«Παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής.
Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις, χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα.
Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον ιό, η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να παραμένει κοντά στους πολίτες.
Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, η αβεβαιότητα.
Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο.
Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας.
Θέλω να επιστρέψω κ εγώ σταδιακά στα υπόλοιπα καθήκοντα μου, δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση, το πραγματικό R ήταν πολύ κάτω από το 1.
Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα» εξήγησε ακόμη.

Χαρδαλιάς: Παραμένουμε σε επιφυλακή - Τέλος η καθημερινή ενημέρωση

Οδηγίες για το επόμενο διάστημα έδωσε σε κλίμα συγκίνησης ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην σημερινή 26/5 τελευταία ενημέρωση του προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πολίτες για την εξέλιξη της πανδημίας.
«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της προσπάθειάς μας» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και εξήγησε πως οι ενημερώσεις θα συνεχιστούν όχι με τον έκτακτο χαρακτήρα που είχαν ως τώρα, καθώς δεν βρισκόμαστε πια σε συνθήκες lock down.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς έκτακτης ενημέρωσης, «ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ποτέ ξανά αυτή η ανάγκη» σημείωσε ο υφυπουργός και ανέφερε χαρακτηριστικά «αν μας δείτε να κάνουμε πάλι ενημέρωση με τον κ.Τσιόδρα, τα πράγματα δεν θα είμαι καλά».
Ως προς τα επόμενα βήματα εξόδου από την πανδημία, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως «την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Έχουν ανακοινωθεί από την υπουργό Παιδείας και κανόνες», μεταξύ των οποίων:

-Έως 15 μαθητές τη φορά και τα θρανία τοποθετημένα με τον ίδιο προσανατολισμό ανά τάξη,
-Αν κάθε τάξη αριθμεί περισσότερα από 15 παιδιά το τμήμα θα διαιρείται και θα πραγματοποιούνται εναλλάξ τα μαθήματα
-Δευτέρα -Τετάρτη- Παρασκευή η μια ομάδα μαθητών και Τρίτη -Πέμπτη η επόμενη ομάδα μαθητών και αντιστρόφως.
-Στις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά
-Καθαρισμός των σχολικών αιθουσών θα γίνεται δυο φορές την ημέρα
-Στο διάλειμμα πρέπει να υπάρχει φυσικός αερισμός των αιθουσών
-Χρήση μάσκας προαιρετικά στα σχολεία και τα σχολικά λεωφορεία
-Σημαντικό μέρος της πρώτης μέρας στο σχολείο θα αφιερωθεί στην εξήγηση μέτρων
-Δυνατότητα απουσίας μαθητή με βεβαίωση.-Επιπλέον, από την 1η Ιουνίου ανοίγουν και βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν όλοι ανοιχτοί ως τις 31 Ιουλίου.«Ένα είναι το σίγουρο.
Δεν ξεμπλέξαμε από την πανδημία.
Ο ιός δεν σηκώνει παιχνίδια» προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς συνιστώντας προσοχή και στις επόμενες φάσεις.
Επιχειρώντας έναν απολογισμό της ενημέρωσης μέχρι τώρα, ο Υφυπουργός επισήμανε ότι όλες αυτές τις ημέρες η ενημέρωση γινόταν «δίχως ωραιοποιήσεις» και με «πραγματικά στοιχεία», με τους κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά να εξηγούν «τι κάνουμε».
Στην κατεύθυνση αυτή, «ουδείς έχει το αλάθητο» υποστήριξε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «ήμασταν πάντα ειλικρινείς.
Δεν κρύψαμε ποτέ την πραγματικότητα», αντιλαμβανόμενοι την ειλικρίνεια ως τη βάση «άδολης εμπιστοσύνης».
«Σήμερα κλείνουμε 72 ημέρες από τις 16 Μαρτίου.
Θα συνεχίζουμε την εξαιρετική συνεργασία με τον Καθηγητή Τσιόδρα» και πίσω από τις κάμερες δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Χαρδαλιάς, με «το προσωπικό μας αίσθημα ευθύνης».
Ο ίδιος υποστήριξε πως «ένας κύκλος κλείνει.
Παραμένουμε υπεύθυνοι στην καθημερινότητα μας.
Στην πολιτική προστασία δεν σταματάμε.
Παραμένουμε πάντα έτοιμοι σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας», κατέληξε.

Ανοίγουν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία την 1η Ιουνίου, μαθήματα έως τις 26/6 – Δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα


Το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Ιουνίου ανακοίνωσε και επίσημα η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσας και της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.
«θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων καθώς και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί» ανακοίνωσε ο κ.Πέτσας ενώ η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι «σχεδόν τρεις μήνες εργαζόμαστε συλλογικά για να εφαρμόσουν την εκπαίδευση στα νέα δεδομένα».
«Από την κλιμακωτή μέχρι την καθολική αναστολή λειτουργίας των δομών, από την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέχρι την εκπαιδευτική τηλεόραση, από την αυξανόμενη χρήση των τεχνολογικών εφαρμογών του υπουργείου μέχρι τη δημιουργία νέου ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου., από την ταχύτατη προσαρμογή όλων στα νέα δεδομένα της ψηφιακής τάξης μέχρι την επαναφορά στη νέα κανονικότητα.
Τώρα κάνουμε ένα ακόμα βήμα.
Αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η επαναλειτουργία, νηπιαγωγείων, δημοτικών και σχολείων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου», σημείωσε η κα.Κεραμέως, επισημαίνοντας ότι «αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα από την επιτροπή των λοιμοξιολόγων».
Η υπουργός χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το άνοιγμα των βαθμίδων εκπαίδευσης το προηγούμενο διάστημα και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία.
«Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στα σχολεία.
Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το σχολείο για να προσαρμοστούν στη νέα καθημερινότητα.
Τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες» τόνισε η κα.Κεραμέως.
Όπως είπε τα μαθήματα θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου, και τα τμήματα θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές και με 1,5 μέτρο απόσταση.
Αν υπερβαίνουν τους 15 μαθητές θα λειτουργούν εκ περιτροπής, δηλαδή τη μια εβδομάδα Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή την επόμενη εβδομάδα Τρίτη – Πέμπτη, ενώ αν δεν υπερβαίνουν τους 15 θα λειτουργούν καθημερινά.
Παράλληλα, προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες και απαγόρευση λειτουργίας των σχολείων, ενώ η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική για τους δασκάλους, ενώ δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα σχολεία.

Έως τις 31/7 οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί

Από την πλευρά του ο υπ.Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος ανέφερε σχετικά με τη λειτουργία των παιδικών και βρεφικών σταθμών από την 1η Ιουνίου, ότι οι 1.600 δημοτικοί και βρεφικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα, που φιλοξενούν περίπου 90.000 παιδιά θα λειτουργήσουν με τους ίδιους κανόνες που θα ισχύσουν για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.
Δηλαδή λειτουργία εκ περιτροπής σε αίθουσες που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 15 παιδιά, ενώ εάν σε μόνιμη καθημερινή βάση ο αριθμός των παιδιών είναι λιγότερος από 15, τότε η λειτουργία τους θα είναι καθημερινή.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό θα πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης του 1,5 μέτρου, στο πλαίσιο του εφικτού, ενώ όπως είπε ο κ.Θεοδωρικάκο, τα ίδια ισχύουν και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Όπως είπε, οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν έως τις 31 Ιουλίου, ενώ νεότερες ανακοινώσεις θα γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε η επιτροπή θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα.
Για τις κατασκηνώσεις καθώς για τα ημερήσια camps, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι έχει ζητηθεί άμεσα από την επιτροπή των ειδικών και ιδανικά εντός της εβδομάδας, να εισηγηθούν τις αποφάσεις τους, προκειμένου να αρχίσει η αντίστοιχη προετοιμασία.

Άνοιξε η εστίαση

Από χθες 25/5 άνοιξε η εστίαση, γεγονός που σημαίνει ότι περισσότεροι από 320.000 εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις εργασίες τους, ενώ παράλληλα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά και επαναλειτουργούν τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες.
Όσον αφορά την εστίαση και βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, στα μπαρ, τα καφέ, τα εστιατόρια και τα ταχυφαγεία, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 2 τ.μ., ενώ σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως έξι άτομα, εκτός αν πρόκειται για περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
Το προσωπικό στα καταστήματα θα είναι υποχρεωμένο να φορά μάσκες, ενώ για τους πελάτες η χρήση τους είναι προαιρετική.
Σημειώνεται ότι προς το παρόν δεν θα γίνεται χρήση εσωτερικών χώρων, αλλά μόνο εξωτερικών.
Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, στόχος είναι οι εσωτερικοί χώροι να λειτουργήσουν από τις τις 15 Ιουνίου, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Ελεύθερες οι μετακινήσεις στα νησιά

Ελεύθερη για όλους τους πολίτες είναι από 25/05 η πρόσβαση προς τα νησιά.
Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν με κάποιο πλοίο της ακτοπλοΐας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πριν την επιβίβασή τους, εξακολουθούν να ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες πρόληψης, στο πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊου.
Έτσι, στο πλαίσιο ειδικών οδηγιών από τον ΕΟΔΥ, όλοι οι επιβαίνοντες θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο, ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.
Τα ερωτηματολόγια που οι επιβάτες μπορούν να τα προμηθεύονται από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, αλλά και από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας, θα παραδίδονται κατά την επιβίβαση τους στα μέλη του πληρώματος του πλοίου.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι επιβάτες είτε με βάση το ερωτηματολόγιο είτε με παρουσίαση συμπτωμάτων είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση.
Το ερωτηματολόγιο θα τηρείται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων(GDPR).
Επίσης, στα πλοία υπάρχει ειδική διάταξη για τους επιβάτες στα αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.
Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς πρώτου βαθμού.
Εξάλλου, όλοι οι επιβάτες, αλλά και το πλήρωμα, θα πρέπει να κάνουν χρήση μάσκας.
Σημειώνεται ότι τα πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας έχουν ήδη εκπαιδευθεί προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσμα κορονοϊου σε επιβάτη, ενώ τα πλοία μετά από κάθε δρομολόγιό τους θα απολυμαίνονται.

Διευρύνονται οι πτήσεις εσωτερικού

Αυστηρά μέτρα προστασίας θα πρέπει να τηρούν οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες στα αεροδρόμια της χώρας μας για την αποφυγή διασποράς του ιού ενόψει και της διεύρυνσης των πτήσεων εσωτερικού από σήμερα 25/5.
Οι πτήσεις εσωτερικού έχουν αρχίσει να επανέρχονται σε κανονικούς ρυθμούς από τις 18 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ήρθη ο περιορισμός μετακινήσεων προς την επαρχία και την Κρήτη και θα συνεχίσουν να αυξάνονται από σήμερα , οπότε θα αρθεί ο περιορισμός και προς τα υπόλοιπα νησιά.
Ωστόσο αναμένεται περισσότερη αύξηση των πτήσεων από την 1η Ιουνίου οπότε θα ανοίξουν τα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία και από τις 15 Ιουνίου οπότε θα ανοίξουν και τα εποχικά ξενοδοχεία.
Υπενθυμίζεται, πως η AEGEAN στα δρομολόγια εσωτερικού, ήδη από τις 18 Μαΐου ενίσχυσε τα δρομολόγια προς Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και από σήμερα 25 Μαΐου ενισχύει και τα δρομολόγια προς Ρόδο, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και τους υπολοίπους προορισμούς του δικτύου εσωτερικού.
Επίσης, σταδιακά μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα προχωρήσει και στην επανέναρξη διασύνδεσης με μερικούς βασικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, από την Αθήνα προς Μόναχο, Ζυρίχη, Φρανκφούρτη και Γενεύη, ενώ θα αυξήσει τις πτήσεις προς τις Βρυξέλλες, το μοναδικό προορισμό εξωτερικού που έως σήμερα δεν είχε ανασταλεί.
Στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος της τουριστικής περιόδου, από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού μόνο προς το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και από 1η Ιουλίου προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
Από την απελευθέρωση θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα μέτρα του Αεροδρομίου της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βασίζονται στις οδηγίες των Eθνικών Yγειονομικών Αρχών, η σχολαστική τήρηση κανόνων υγιεινής των χεριών καθώς και αναπνευστικής υγιεινής, η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, ο προσεκτικός καθαρισμός και η απολύμανση επιφανειών και χώρων, ιδιαίτερα όπου υπάρχει «επαφή», αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων.
Μάλιστα σε ότι αφορά τη χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική - ήδη από την είσοδο του επιβάτη στο αεροδρόμιο - καθώς και η διατήρησή της κατά τη διάρκεια της παραμονής στους χώρους του αεροδρομίου. Υποχρεωτική είναι τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση.

Σε αυστηρή καραντίνα 15 ημερών η δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι

Σε αυστηρό περιορισμό της κυκλοφορίας τέθηκε, για χρονικό διάστημα 15 ημερών, η δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι Αργολίδας, με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η απόφαση υπεγράφη μετά τη διάγνωση 3 συνολικά θετικών κρουσμάτων Covid-19, ενώ ελήφθησαν συνολικά 125 δείγματααπό διαμένοντες στη δομή φιλοξενίας.  
Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ενώ στην δομή φιλοξενίας μετέβη και κλιμάκιο της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του  Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Επιτρέπεταικατ΄ εξαίρεση η είσοδος στους εργαζόμενους της δομής, σε αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές, καθώς και στο προσωπικό των υγειονομικών μονάδων.

Δέκα νέα κρούσματα, συνολικά 2.892 - Στους 173 οι νεκροί

Δέκα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης 26/5 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται σε 2.892, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες.
Image
Από αυτά, 628 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 1.644 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
18 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 69 έτη.
Image
Τέσσερις είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.
Το 83,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 
Image
Παράλληλα 101 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.
Ακόμη, υπάρχει άλλος ένας καταγεγραμμένος θάνατος και 173 συνολικά.
Οι 52 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 94,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 160.991 κλινικά δείγματα.
Image

Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές από 25/5 ως 31/5

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση ΔΙα/ΓΠ.οικ. 32008/23.5.2020 με την οποία προβλέπονται οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές για το χρονικό διάστημα από 25 Μαΐου 2020 έως και 31 Μαΐου 2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19. Σύμφωνα με την απόφαση επιτρέπονται οι ομαδικές προπονήσεις των αθλητών των ομάδων των Π.Α.Ε., που μετέχουν στην Super League l, αλλά παραμένουν κλειστές μια σειρά ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως είναι οι κινηματογράφοι, τα catering και τα μουσεία.

Αναλυτικά η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων αφορά τις ακόλουθες δραστηριότητες:

1. Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα (ΚΑΔ 5510).
2. Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής εποχικής λειτουργίας (ΚΑΔ 5520).
3. Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα (ΚΑΔ 5530).
4. Υπηρεσίες εστιατορίου μέσα σε ξενοδοχείο ύπνου, εκτός εάν διαθέτει ανεξάρτητη για το κοινό είσοδο (ΚΑΔ 56.10.11.02).
5. Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο (ΚΑΔ 56.10.19.04).
6. Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο γηπέδου (ΚΑΔ 56.10.19.05).
7. Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο θεάτρου η κινηματογράφου (ΚΑΔ 56.10.19.06).
8. Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών σε υπαίθριες εκδηλώσεις, όχι από κινητές καντίνες (ΚΑΔ 56.10.19.09).
9. Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering) (ΚΑΔ 5621).
10. Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες αθλητικών εγκαταστάσεων (ΚΑΔ 56.29.20.02).
11. Υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία) (ΚΑΔ 56.29.20.04).
12. Υπηρεσίες που παρέχονται από φοιτητικά εστιατόρια, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) (ΚΑΔ 56.29.20.05).
13. Δραστηριότητες παροχής ποτών, με εξαίρεση:
α) τις υπηρεσίες παροχής ποτών (ΚΑΔ 56.30.10.00),
β) τις υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ μπαρ (ΚΑΔ 56.30.10.04),
γ) τις υπηρεσίες που παρέχονται από καφενείο, χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια (ΚΑΔ 56.30.10.06),
δ) τις υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια (ΚΑΔ 56.30.10.07),
ε) τις υπηρεσίες που παρέχονται από καφετέρια με διάθεση πρόσβασης στο διαδίκτυο (ιντερνέτ καφέ) [ΚΑΔ 56.30.10.0] και
στ) τις υπηρεσίες που παρέχονται από παραδοσιακό καφενείο (ΚΑΔ:56.30.10.14) [ΚΑΔ 5630].
14. Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (ΚΑΔ 5914).
15. Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων (ΚΑΔ 8230).
16. Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), με εξαίρεση:
α) τις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΚΑΔ 88.10.10) και
β) τις υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους (ΚΑΔ 88.10.11) [ΚΑΔ 8810].
17. Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος (ΚΑΔ 9002), καθώς και εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες (συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις) [ΚΑΔ 9004], εξαιρουμένων των δραστηριοτήτων που αφορούν πρόβες ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων και κινηματογραφικά γυρίσματα.
18. Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων (ΚΑΔ 9101).
19. Δραστηριότητες μουσείων (ΚΑΔ 9102).
20. Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών (ΚΑΔ 9103).
21. Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα (συμπεριλαμβανομένων καζίνο, χαρτοπαιχτικών λεσχών κ.λπ.), εξαιρουμένων:
α) των υπηρεσιών λαχείων, παιχνιδιών με αριθμούς και μπίγκο (ΚΑΔ 92.00.13),
β) των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας (on line) σύνδεση (ΚΑΔ 92.00.14),
γ) των υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών (ΚΑΔ 92.00.19),
δ) των υπηρεσιών στοιχημάτων σε απευθείας (on line) σύνδεση (ΚΑΔ 92.00.21) και
ε) άλλων υπηρεσιών στοιχημάτων (ΚΑΔ 92.00.29) [ΚΑΔ 9200].
22. Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων εξαι-ρουμένων των υπηρεσιών πίστας καρτ (93.11.10.04) [ΚΑΔ 9311].
23. Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων (ΚΑΔ 9312).
24. Εγκαταστάσεις γυμναστικής (ΚΑΔ 9313).
25. Άλλες αθλητικές δραστηριότητες, εξαιρουμένων των υπηρεσιών που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες (ΚΑΔ 93.19.13.03) [ΚΑΔ 9319].
26. Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων (ΚΑΔ 9321).
27. Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας (ΚΑΔ 9329), εξαιρουμένων του τομέα των παράλιων (ΚΑΔ 93.29.11.00) και των υπηρεσιών μίσθωσης ομπρελών ή/και καθισμάτων (πλαζ) [ΚΑΔ 93.29.11.05].
28. Υπηρεσίες που παρέχονται από παιδότοπους (ΚΑΔ 93.29.19.05).
29. Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων (ΚΑΔ 94.99.16.01), με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν παροχή υπηρεσιών σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, και ιδίως παραπομπές και συνοδεία σε θέσεις φιλοξενίας, υπηρεσίες διερμηνείας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και νομικής συνδρομής.
30. Υπηρεσίες ψυχαγωγικών μη αθλητικών λεσχών (ΚΑΔ 94.99.16.02).
31. Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία, εξαιρουμένων:
α) των υπηρεσιών διαιτολογίας (ΚΑΔ 96.04.10.01),
β) υπηρεσιών διαιτολογικών μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού αισθητικής και δίαιτας με εξαίρεση τη σωματική άσκηση) (ΚΑΔ 96.04.10.02),
γ) υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, ΚΑΔ 96.04.10.06) [ΚΑΔ 9604].
32. Υπηρεσίες γραφείων γνωριμίας ή συνοικεσίων (ΚΑΔ 96.09.19.06).
33. Υπηρεσίες δερματοστιξίας (τατουάζ) (ΚΑΔ 96.09.19.09).
34. Υπηρεσίες ιερόδουλων (ΚΑΔ 96.09.19.12).
35. Υπηρεσίες τρυπήματος δέρματος του σώματος (piercing) (ΚΑΔ 96.09.19.17).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης