Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι οικονομικές ακροβασίες της Lamda Development απειλούν να τινάξουν στον αέρα το Ελληνικό

Οι οικονομικές ακροβασίες της Lamda Development απειλούν να τινάξουν στον αέρα το Ελληνικό
Τα ληγμένα ομολογιακά, τα ζόρια για το ομολογιακό των 350 εκ, το ενδεχόμενο αλλαγής χρήσης της αμκ των 650 εκ ευρώ οι ζημίες από τα Mall και ο φόβος επανάληψης της ιστορίας με την αποχώρηση του ομίλου Λάτση από τη Eurobank
Όλο το τραπεζικό σύστημα, επιχειρηματίες αλλά και κυβερνητικά στελέχη έκαναν προ ολίγων μηνών ότι μπορούσαν για να πετύχει η αύξηση κεφαλαίου της Lamda Development και να ξεκινήσει το περίφημο project του Ελληνικού.
Παρ όλα αυτά το έργο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει και τώρα φταίει και ο Covid-19 με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολο αν τον ερχόμενο Ιούνιο μπουν οι πολυπόθητες μπουλντόζες για την κατεδάφιση κάποιων κτιρίων.
Και είναι αμφίβολο όχι γιατί δεν έχει διάθεση η κυβέρνηση η οποία κάνει ότι μπορεί για να τρέξει το έργο και να βοηθηθεί η εταιρία αλλά γιατί η ίδια η εταιρία του ομίλου Λάτση φαίνεται ότι ακροβατεί οικονομικά εδώ και καιρό και οι ακροβασίες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομικά προβλήματα και να αυξήσουν τις πιθανότητες κατάρρευσης του project με ευθύνη του επενδυτή.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι «αφοπλίστηκε» η Hard Rock με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας οι σχετικές διαδικασίες τρέχουν με αργούς ρυθμούς και σε βαθμό που θεωρούνται …παγωμένες.

Τα ραχάτι για καζίνο, η ανακοίνωση της Mohegan που αποσύρθηκε και ο Γριβέας

Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων που έχει αναλάβει την υλοποίηση του διαγωνισμού παραχώρησης της άδειας λόγω  πανδημίας δεν προχωρά στην αξιολόγηση της τεχνικής και οικονομικής προσφοράς της κοινοπραξίας καθώς οι υπάλληλοι απασχολούνται με τηλεργασία από το σπίτι με την αρμόδια Επιτροπή παρακολούθησης του διαγωνισμού να έχει μειώσει τον βηματισμό της για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Επιπλέον ερωτηματικά δημιούργησε η ανακοίνωση της εταιρείας Mohegan η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε με νέα ανακοίνωση που το περιεχόμενο της δεν αποδίδεται στην διοίκηση της εταιρείας!!!
Πιο συγκεκριμένα η αρχική ανακοίνωση έλεγε ότι «η Mohegan Gaming & Entertainment διατηρεί τη δέσμευσή της απέναντι στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, όπως επιβεβαίωσε πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος και CEO της εταιρείας, Mario Kontomerkos.
Η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης και λειτουργίας διακεκριμένων ολοκληρωμένων συγκροτημάτων ψυχαγωγίας παγκοσμίως διαθέτει την οικονομική ισχύ και δυνατότητα να υλοποιήσει όλα τα τρέχοντα έργα που αναπτύσσει ανά τον κόσμο.»
Στη συνέχεια με νέα ανακοίνωση το γραφείο δημοσίων σχέσεων της Mohegan στην  Αθήνα διευκρίνιζε ότι σας ενημερώνουμε ότι το κείμενο που απεστάλη σήμερα το πρωί δεν αποτελεί επίσημη ανακοίνωση της Mohegan Gaming & Entertainment, αλλά κείμενο που συνέλεξε από πληροφορίες η εταιρεία μας!!!
 Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις υλοποίησης του εμβληματικού έργου του Ελληνικού  και μάλιστα με σκωπτική διάθεση λένε ότι θα ξεκινήσει όταν υποβάλει  την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου των ΕΛΤΑ κ. Πολυχρόνης Γριβέας, ο οποίος να σημειωθεί βρίσκεται ψηλά στην διοικητική πυραμίδα της εταιρείας που έχει αναλάβει την υλοποίηση του Ελληνικού.
Και πέρα από τη διάθεση για χιούμορ οι κινήσεις της Mohegan ανεβάζουν τα επίπεδα αβεβαιότητας.

Τα «χαμένα» αποτελέσματα τριμήνου για … λόγους ομολογιακού

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Lamda Development πήρε την απόφαση να ακυρώσει την προγραμματισμένη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2020 ενώ δεν έχει προσδιορίσει πότε θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αναβολή δημοσιοποίησης των οικονομικών στοιχείων της δεν συνδέεται με την πανδημία καθώς η οικονομική διεύθυνση της εισηγμένης εταιρείας είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις όταν λάβει την αναγκαία εντολή.  
Η διοίκηση της εταιρείας διατηρεί ψηλά στην ατζέντα της την έκδοση του ομολόγου που να σημειωθεί «πάγωσε» με την εκδήλωση της πανδημίας έχοντας ολοκληρώσει το ενημερωτικό δελτίο.
Η ενδεχόμενη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου θα οδηγούσε υποχρεωτικά στην αναδιατύπωση του ενημερωτικού δελτίου και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα απαιτούσε να συμπεριληφθούν τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας που θα απαιτούσε επιπλέον χρόνος για να συμπληρωθεί.  
Η Lamda Development επιθυμεί διακαώς την έκδοση του ομολόγου η οποία πιθανόν να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο αν και είναι αμφίβολο δεδομένων των συνθηκών της αγοράς.
Το ύψος των κεφαλαίων που η εταιρία επιθυμεί να αντλήσει είναι της τάξεως των 350 εκ ευρώ αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην παρούσα φάση θα αρκούσαν και τα 250 εκ ευρώ που μάλλον θα βούλωναν και μερικές από τις σημερινές τρύπες της Lamda Development.
Ωστόσο η κατάσταση πλέον έχει αρχίσει να δυσκολεύει και λόγω των συνθηκών της αγοράς αλλά και της τακτικής της εταιρίας να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής χρήσης κεφαλαίων από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω της πανδημίας.  
Το γεγονός αυτό δείχνει αν μη τι άλλο ότι κεφαλαιακά κινείται οριακά η Lamda και βασίστηκε σε θετικά σενάρια της αγοράς τα οποία πλέον δεν υπάρχουν ενώ είναι αμφίβολο αν ο όμιλος Λάτση διατίθεται να βάλει το χέρι στην τσέπη και να υποστηρίξει την εταιρία.
Υποστήριξη που είναι αναγκαία ώστε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί.

Οι εγγυητικές

Σημειώνεται ότι η Lamda τον περασμένο Ιανουάριο υπέγραψε συμφωνία χρηματοδότησης για το Ελληνικό με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς η οποία έχει σειρά όρων όπως η έκδοση εγγυητικής 307 εκ ευρώ υπέρ ΤΑΙΠΕΔ κατά την ημερομηνία μεταβίβασης του Ελληνικού καθώς επίσης και εγγυητική 150 εκ ευρώ προς εξασφάλιση τυχόν υπερβάσεων του έργου.
Η εταιρία χωρίς το ομόλογο είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να προχωρήσει η συναλλαγή.
Όπως είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσουν  να ικανοποιούνται και οι χρηματοοικονομικοί που απαιτούνται για το δανεισμό που έχει ήδη συναφθεί.

Τα ληγμένα ομολογιακά

Σημειώνεται ότι κατά την 31 Δεκεμβρίου 2019, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός αφορούσε κυρίως το ομολογιακό δάνειο της Εταιρίας (ύψους € 89,1 εκ.) καθώς και της θυγατρικής εταιρίας Lamda Prime Properties S.M.S.A. (ύψους €4,9 εκ.).
Αναφορικά με το ομολογιακό δάνειο της Εταιρίας σημειώνεται ότι, η Εταιρία είχε συμφωνήσει την παράταση λήξης του ομολογιακού της δανείου €89,1εκ. έως 31/03/2020.
Η Εταιρία ακολούθως, αιτήθηκε εγκαίρως την παράταση του δανείου έως 31/12/2020.
Εν συνεχεία, ο εκπρόσωπος των ομολογιούχων γνωστοποίησε στην Εταιρία ότι οι ομολογιούχοι εξετάζουν θετικά την παράταση της ημερομηνίας λήξης του κοινοπρακτικού δανείου ενώ ενημέρωσε επίσης την Εταιρία ότι οποιαδήποτε απόφαση των ομολογιούχων υπόκειται στις εσωτερικές εγκριτικές διαδικασίες εκάστου ομολογιούχου.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την τύχη του δανείου αυτού
Επιπρόσθετα, αναφορικά με το ομολογιακό δάνειο της Lamda Prime Properties S.M.S.A η λήξη του παρατάθηκε μέχρι την 30/06/2020 και γίνεται προσπάθεια αναχρηματοδότησης.
Τα δύο αυτά ζητήματα δείχνουν και πόσο είναι επιτακτική η ανάγκη έκδοσης του ομολόγου αλλιώς η εταιρία προκειμένου να μην έχει προβλήματα είναι πιθανόν να «βάλει χέρι» στα χρήματα της αύξησης κεφαλαίου που είχαν ως αποκλειστικό προορισμό το Ελληνικό.

Μηναία τρύπα 7 εκατ ευρώ από το lockdown

Την ίδια στιγμή είναι αξιοσημείωτο  ότι  το σύνολο του εσόδου από την εκμετάλλευση των εμπορικών κέντρων του Ομίλου και την Μαρίνα Φλοίσβου σε μηνιαία βάση εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσό των 7 εκατ ευρώ.
Η επίπτωση σε μηνιαία βάση, στα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου εκτιμάται στο ποσό των €6,5εκ. περίπου.
Το ποσό αυτό μετά από την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας που αναλογούν στο EBITDA των εμπορικών κέντρων GOLDEN HALL και MED COSMOS και την Μαρίνα Φλοίσβου εκτιμάται στο ύψος των 5,3 εκατ. ευρώ.
Η επίπτωση στην καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) και στο NAV ανά μετοχή σε μηνιαία βάση εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσό των €4,0εκ. και €0,023 ανά μετοχή αντίστοιχα.

Η Lamda Malls και ο φόβος επανάληψης της ιστορίας με Eurobank

Αυτό είναι το λιγότερο καθώς η ύφεση στην αγορά ακινήτων θα δημιουργήσει πιέσεις και στην αξία των εμπορικών κέντρων σε μια περίοδο που είχε σχεδιαστεί να εισαχθεί στο ΧΑ η Lamda Malls.
Η εισαγωγή της Lamda Malls είχε ως στόχο και να αντληθούν κεφάλαια τα οποία δεν προβλέπεται τώρα να αντληθούν.
Αν ληφθεί υπό όψιν  ότι η Lamda επιχειρεί να μεταθέσει τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους την αποπληρωμή των υφιστάμενων ομολογιακών ύψους 94 εκ ευρώ καθίσταται προφανές ότι ο στόχος ήταν να καλυφθούν μέσω της εισαγωγής της Lamda Malls στο ΧΑ η οποία υπό τις υφιστάμενες συνθήκες μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί όνειρο απατηλό.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι;
Τελικά έγινε τόση υπερπροσπάθεια από κυβέρνηση , τράπεζες αλλά και Έλληνες μεγάλους επιχειρηματίες για να υποστηριχθεί η Lamda στο project του Ελληνικού αλλά τελικά όταν το project θα μπορεί να γίνει η Lamda απλά δεν θα μπορεί να το εκτελέσει;
Κάποιοι μάλιστα θυμούνται πως ακριβώς έφυγε ο όμιλος Λάτση από τη Eurobank και έχασαν όλοι οι άλλοι και ανατριχιάζουν με το φόβο της επανάληψης της ιστορίας σε νέα έκδοση.

Νίκος Καρούτζος nkaroutzos@gmail.com  
Νίκος  Θεοδωρόπουλος ntheo@bankingnews.gr  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης