Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η βιωσιμότητα του κλάδου στο επίκεντρο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών

Η βιωσιμότητα του κλάδου στο επίκεντρο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών
Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών: Η επόμενη μέρα από το lockdown
Στo πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γεν. Συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά διαδικτυακά, συζητήθηκε η πρωτοφανής κατάσταση που βιώνει ο κλάδος της ζυθοποιίας εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 και τα μέτρα αντιμετώπισης που είναι απαραίτητα να ληφθούν τόσο από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, όσο και από την κυβέρνηση, προκειμένου να παραμείνει βιώσιμος ο κλάδος την επόμενη ημέρα.
Στην διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά στην ένταξη της ζυθοποιίας στους πληττόμενους κλάδους της οικονομίας και τα μέτρα στήριξης που αυτό συνεπάγεται.
Η ραγδαία μείωση του κύκλου εργασιών που παρατηρήθηκε σε όλο τον κλάδο, συνέπεια του lock-down της εστίασης, η μικρή μετατόπιση της on trade αγοράς προς το retail και η σταδιακή αργή επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για τα οποία οι ζυθοποιοί κατέθεσαν αιτήματα προς τα συναρμόδια Υπουργεία για επιπλέον μέτρα στήριξης, τα σημαντικότερα των οποίων είναι τα εξής;
-Άμεση μείωση ΕΦΚ στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς μετά τον διπλασιασμό του 2016, πλέον είναι ο 5ος υψηλότερος στην Ευρώπη, μετά από τις Σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.
-Παράταση αναστολής καταβολής ΦΠΑ και ΕΦΚ μετά τις 25/06/2020 για όλες τις επιχειρήσεις ζύθου και όχι μόνο για τις φορολογικές αποθήκες, στα πλαίσια της ισότιμης φορολογικής αντιμετώπισης ομοειδών επιχειρήσεων.
-Η έκπτωση 25% για τον ΦΠΑ που καταβάλλεται εμπρόθεσμα και ισχύει για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, να εφαρμοστεί και για τις ζυθοποιίες, στα πλαίσια της ισότιμης μεταχείρισης φορολογουμένων από την Ελληνική κυβέρνηση.
-Δυνατότητα ρύθμισης πληρωμών του ΕΦΚ και ΦΠΑ στα τελωνεία σε δόσεις, όπως ισχύει και στις λοιπές επιχειρήσεις ως προς τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία.
-Συμψηφισμός ΕΦΚ επιστροφών και καταστροφών ληγμένων προϊόντων, καθώς λόγω του lock down στην επιτόπια αγορά θα προκύψουν σημαντικές ποσότητες προϊόντων που θα έχουν λήξει στα καταστήματα εστίασης.
-Μείωση προκαταβολής Φόρου Εισοδήματος Πληγεισών Επιχειρήσεων
-Άμεση εφαρμογή της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του κράτους προς τις ζυθοποιίες, απαραίτητη για την μείωση της γραφειοκρατίας που έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος σε καθημερινή βάση.
Τέλος, όλα τα μέλη συμφώνησαν στην επίσπευση της διαβούλευσης για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την μπύρα.
Όλα τα προαναφερθέντα κρίνονται ύψιστης σημασίας για τη βιωσιμότητα όλων των επιχειρήσεων του κλάδου, ιδιαίτερα των μικροζυθοποιείων, τα οποία έχοντας αναπτυχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κινδυνεύουν με οικονομική ασφυξία λόγω της εξάρτησης τους από τις πωλήσεις στην επιτόπια αγορά.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών έγιναν δεκτές και οι αιτήσεις εισόδου στην ΕΕΖ τριών νέων μικροζυθοποιείων, αυξάνοντας των αριθμό συμμετεχόντων ζυθοποιών στα 18 μέλη.
Ο Προέδρος, η Διοικούσα Επιτροπή και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕΖ, καλωσορίζουν τα νέα τους μέλη:
Μικροζυθοποιία Local streets beer- εταιρεία Μαλαμούλης ΙΚΕ
Μικροζυθοποιία Καβάλας ΟΕ (Μπύρα Marmita)
Αχαϊκός Ζύθος ΙΚΕ (Toul’s Brews)
Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, συμπληρώνοντας πλέον 16 συναπτά έτη απρόσκοπτης και μαχητικής παρεμβατικότητας στον κλάδο της ζυθοποιίας, εκφράζει μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου της την αισιοδοξία πως με τη συλλογικότητα του κλάδου, τον ανοιχτό διάλογο, τις συνεργασίες αλλά και τις παρεμβάσεις στη Δημόσια Διοίκηση, δημιουργούνται πρόσθετες προοπτικές εξέλιξης και βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας των ζυθοποιών, του εργασιακού δυναμικού αλλά και της εν γένει αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης