Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός - Ισπανία: 50 νέοι θάνατοι, άρση καραντίνας για τουρίστες από 1/7, Τσεχία - Ισλανδία: Ανοίγουν σχολεία, εστιατόρια, μπαρ

Κορωνοϊός - Ισπανία: 50 νέοι θάνατοι, άρση καραντίνας για τουρίστες από 1/7, Τσεχία - Ισλανδία: Ανοίγουν σχολεία, εστιατόρια, μπαρ
Οι Τσέχοι αφήνουν στην άκρη τις μάσκες και επιστρέφουν στα εστιατόρια και τα σχολεία, ενώ η Ισλανδία επιτρέπει τις δημόσιες συναθροίσεις έως και 200 ανθρώπων και ανοίγει νυχτερινά κέντρα και γυμναστήρια
Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 25 Μαΐου 50 νέους θανάτους από τη νόσο Covid-19, στην ένατη κατά σειρά ημέρα όπου ο ημερήσιος απολογισμός νεκρών στη χώρα κυμαίνεται κάτω του 100.
Το σύνολο των θανάτων από την Covid-19 ανέρχεται πλέον σε 26.834, την ώρα που διαγνώστηκαν 132 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να βρίσκεται στα 235.400, έγινε γνωστό από το υπουργείο.
Η Ισπανία θα άρει την υποχρέωση για τους ξένους τουρίστες να μπαίνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες από την 1η Ιουλίου, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η κυβέρνηση.
Με τους παρόντες περιορισμούς οι επισκέπτες από το εξωτερικό θα πρέπει να απομονώνονται για δύο εβδομάδες ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η υπουργός Εξωτερικών Aranca Gonzalez Laya είχε ήδη ανακοινώσει ότι το μέτρο επρόκειτο να αρθεί τον Ιούλιο, αλλά δεν είχε διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία.

Τσεχία
Οι Τσέχοι αφήνουν στην άκρη τις μάσκες και επιστρέφουν στα εστιατόρια και τα σχολεία
Τα χαμόγελα είναι ορατά και πάλι στην Τσεχία, καθώς οι πολίτες άφησαν στην άκρη τις μάσκες σήμερα και επέστρεψαν σε εστιατόρια και σχολεία, στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον νέο κορωνοϊό.
Η Τσεχία ανοίγει σταδιακά την οικονομία της, από την 20η Απριλίου, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει χαμηλός και περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν.
Εκ των περίπου 9000 κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί, τα δύο τρίτα έχουν αποθεραπευτεί, με τη χώρα να μετρά 315 θανάτους.
Εντούτοις, η χώρα κατέγραψε δύο νέες εστίες μόλυνσης τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ αυτών σε ένα ορυχείο στο ανατολικό της τμήμα όπου 221 εργαζόμενοι προσβλήθηκαν από τη νόσο Covid-19.
Αξιωματούχοι υγείας, πάντως, διαβεβαιώνουν πως η επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο και η επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να συνεχιστεί.
Από σήμερα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μονάχα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τους κλειστούς χώρους.
Πολλοί, ωστόσο, πολίτες λένε ότι θα συνεχίσουν να τις φορούν.
«Δεν έχει τελειώσει, νομίζω ότι δεν θα είμαστε ποτέ αρκετά προσεκτικοί.
Όμως, είναι πιο ευχάριστο χωρίς τη μάσκα», λέει η Suzanna Kirayova, καθώς ο 18 μηνών γιος της διασχίζει τρέχοντας τη διάσημη Γέφυρα του Καρόλου, που είναι σχεδόν άδεια χωρίς την παρουσία τουριστών.
Τα ξενοδοχεία ξανάνοιξαν και καταστήματα όπως τα κέντρα τατουάζ ξαναλειτουργούν.
Τα παιδιά επέστρεψαν στις τάξεις των δημοτικών σε εθελοντική βάση.
Οι περιορισμοί στις δημόσιες συναθροίσεις θα χαλαρώσουν τον επόμενο μήνα, με την παρουσία 500 ανθρώπων να επιτρέπεται από την 8η Ιουνίου και 1000 δύο εβδομάδες αργότερα.

Ισλανδία
Ανοίγουν και πάλι μπαρ, γυμναστήρια και νυχτερινά κέντρα, την ώρα που μόλις πέντε νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν μέσα στον Μάιο;
H Ισλανδία χαλάρωσε σήμερα τα μέτρα σε εθνικό επίπεδο για την πανδημία του κορωνοϊού επιτρέποντας τις δημόσιες συναθροίσεις έως και 200 ανθρώπων και ανοίγοντας τα νυχτερινά κέντρα και τα γυμναστήρια καθώς η χώρα οδεύει προς την πλήρη ανάκαμψη από την πανδημία.
Η βορειοατλαντική αυτή χώρα, η οποία περιόρισε την εξάπλωση του ιού μέσω της χρήσης τεστ και της ιχνηλάτησης σε συνδυασμό με ένα πλήρες lockdown, έχει καταγράψει 1.804 κρούσματα και δέκα θανάτους.
Αλλά κατέγραψε μόλις πέντε νέα κρούσματα μέσα στον Μάιο και πάνω από το 99% των ανθρώπων που νόσησαν από covid-19 έχουν ήδη αναρρώσει.
Το επίπεδο συναγερμού της χώρας μειώθηκε από την "επείγουσα φάση" στη "φάση συναγερμού", το δεύτερο από τρία στάδια, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η κυβέρνηση.
Τα γυμναστήρια επίσης επιτρέπεται και πάλι να ανοίξουν αλλά με την μισή πελατεία τους, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια μπορούν να σερβίρουν μέχρι τις 11μμ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Οι δημόσιες συναθροίσεις έως και 200 ανθρώπων θα επιτρέπονται και θα είναι προαιρετική η απόσταση δύο μέτρων στο πλαίσιο της κοινωνικής αποστασιοποίησης, η οποία ωστόσο προτείνεται από τις αρχές.
Η Ισλανδία ξεκίνησε την άρση των περιορισμών στις αρχές Μαϊου επιτρέποντας την λειτουργία κομμωτηρίων, μουσείων και σχολείων έπειτα από την εισήγηση του επικεφαλής επιδημιολόγου.
Οι υπόλοιποι περιορισμοί αναμένεται να αρθούν στις 21 Ιουνίου.
Σε τεστ για τον κορωνοϊό υποβλήθηκαν 58.844 Ισλανδοί--δηλαδή πάνω από το 16% του πληθυσμού--ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τις υπόλοιπες χώρες καθώς ο πληθυσμός της χώρας είναι μικρός.
Μόνο τρία κρούσματα υπάρχουν στη χώρα αυτή τη στιγμή, ενώ επτά από τους δέκα νεκρούς από covid-19 ήταν άνω των 70 ετών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης