Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Θα προστατεύσει τις επιχειρήσεις της από τις κυρώσεις των ΗΠΑ λόγω του θέματος των Ουϊγούρων

Κίνα: Θα προστατεύσει τις επιχειρήσεις της από τις κυρώσεις των ΗΠΑ λόγω του θέματος των Ουϊγούρων
Ένα επιστημονικό ινστιτούτο του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας και 8 εταιρείες είναι οι νέες προσθήκες της Ουάσιγκτον σε μαύρη λίστα, περιορισμών πρόσβασης σε αμερικανική τεχνολογία
Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 25 Μαΐου, ότι θα προστατεύσει με κάθε κόστος τις εταιρείες της από τις αμερικανικές κυρώσεις, όπως εκείνες που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ εναντίον εννέα οντοτήτων που κατηγορούν ότι συμμετείχαν στην καταστολή εναντίον των Μουσουλμάνων Ουϊγούρων στα βορειοδυτικά της χώρας.
Ένα επιστημονικό ινστιτούτο του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας και οκτώ εταιρείες συμπεριλήφθηκαν την Παρασκευή από την Ουάσιγκτον σε "μαύρη λίστα", επιβάλλοντάς τους περιορισμούς στην πρόσβασή τους σε αμερικανική τεχνολογία.
Ερωτηθείς, ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζάο Λιζιάν, κάλεσε σήμερα την Ουάσινγκτον να επανεξετάσει αυτήν την απόφαση, η οποία "παρεμβαίνει στις κινεζικές υποθέσεις και βλάπτει τα συμφέροντά" της χώρας.
Το Πεκίνο "θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των κινεζικών επιχειρήσεων", τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ υπενθύμισε την Παρασκευή πως η Ουάσιγκτον ήδη είχe προσθέσει τον περασμένον Οκτώβριο 28 κινεζικές κυβερνητικές και εμπορικές επιχειρήσεις στη μαύρη λίστα, προσάπτοντάς τους ότι συμμετείχαν στην εκστρατεία καταστολής που είχε στόχο τους Ουϊγούρους.
Μεταξύ των εταιρειών που τον Οκτώβριο βρέθηκαν στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον περιλαμβάνονται η Hikvision, που ειδικεύεται στην βιντεοπαρακολούθηση, καθώς και οι τεχνολογικές Megvii και SenseTime, που ειδικεύονται στην τεχνητή νοημοσύνη.
Η Ουάσινγκτον, όπως και πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορεί την Κίνα ότι κρατεί πολλά εκατ. μέλη αυτής της μουσουλμανικής μειονότητας σε "στρατόπεδα επανεκπαίδευσης" στην περιοχή Σινζιάνγκ.
Το Πεκίνο διαψεύδει τα αριθμητικά αυτά στοιχεία και κάνει λόγο για κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, σχεδιασμένα για να βοηθήσουν τους κατοίκους να βρουν απασχόληση και να τους κρατήσουν μακριά από τον πειρασμό του ισλαμισμού και της τρομοκρατίας.
Οι νέες κυρώσεις ανακοινώθηκαν στο παρασκήνιο των νέων διπλωματικών εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον σχετικά με την πανδημία της Covid-19.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης