Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρά κέρδη στις αγορές, καθώς ανοίγουν οι οικονομίες - Ράλι στις μετοχές τουρισμού - Με άνοδο +2,87% έκλεισε ο DAX

Ισχυρά κέρδη στις αγορές, καθώς ανοίγουν οι οικονομίες - Ράλι στις μετοχές τουρισμού - Με άνοδο +2,87% έκλεισε ο DAX
Ανοδική τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ώθηση από την σταδιακή υποχώρηση του κορωνοϊού
Θετικό ήταν το κλίμα σήμερα (25/5)στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς προχωρά η άρση των περιοριστικών μέτρων στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη και πληθαίνουν οι ενδείξεις για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Στο ταμπλό πρωταγωνίστησαν οι μετοχές στον κλάδο του τουρισμού, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Sanchez για την έναρξη της τουριστικής σεζόν στην Ισπανία τον Ιούλιο.
Οι όγκοι συναλλαγών ήταν χαμηλοί, καθώς οι αγορές σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και κάποιες χώρες στην Ασία παραμένουν κλειστές λόγω αργίας.
Η γερμανική Bayer έδωσε ισχυρή ώθηση στους δείκτες, με τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο 6,3%, αφού ανακοίνωσε ότι σημείωσε σημαντική πρόοδο στην επίτευξη συμβιβασμών για την υπόθεση του παρασιτοκτόνου Roundup, το οποίο φέρεται να προκαλεί καρκινογενέσεις.
Ο γαλλικός όμιλος μέσων ενημέρωσης Lagardere σημειώνει επίσης άλμα 9,6%, μετά την εξαγορά ποσοστού από τον δισεκατομμυριούχο Bernard Arnault, ισχυρό άνδρα του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH.
Το πράσινο φως στη συμφωνία για τη διάσωσης της Lufthansa έναντι 9 δισ. ευρώ άναψε η Διευθύνουσα Επιτροπή του κρατικού Ταμείου για την Σταθεροποίηση της Οικονομίας στη Γερμανία.
Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απαιτείται η έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της γερμανικής εταιρείας αλλά και από την Κομισιόν, που -όπως προκύπτει από πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ- δεν φαίνεται διατεθειμένη να βάλει εύκολα την υπογραφή της.
Κλειστό θα παραμείνει σήμερα το αμερικανικό χρηματιστήριο λόγω του εορτασμού της Memorial Day στις ΗΠΑ, η οποία θεσπίστηκε για να τιμήσει τους άνδρες και γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Η ημέρα αυτή θεωρείται ως η ανεπίσημη εκκίνηση της περιόδου των θερινών διακοπών στις ΗΠΑ, ενώ η Labor Day σηματοδοτεί το τέλος της την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου.
Εκτός λειτουργίας θα παραμείνουν επίσης τα commodities, όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο, αλλά και οι αγορές σταθερού εισοδήματος.
Σημειώνεται ότι σήμερα παρέμεινε κλειστό και το βρετανικό χρηματιστήριο λόγω εθνικής αργίας (bank holiday).

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με κέρδη +2,87% στις 11.391 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο +2,15% στις 4.539 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο σημείωσε κέρδη +1,61% κλείνοντας στις 17.595 μονάδες.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος το Μάιο του 2020 κάνει λόγο το γερμανικό ινστιτούτο Ifo.
«Η οικονομία βλέπει φως στην άκρη του τούνελ» επισημαίνει ο οικονομολόγος του Ifo, Klaus Wohlrabe, σχολιάζοντας ότι «το επιχειρηματικό κλίμα στον βιομηχανικό τομέα έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά οι βιομηχανίες απέχουν πολύ από την αισιοδοξία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η χαλάρωση του lockdown προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας».
Ωστόσο, το Ifo διατηρεί την εκτίμηση για μείωση διψήφια υποχώρηση του γερμανικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
«Τα επίπεδα παραγγελιών στη βιομηχανία κεφαλαιουχικών αγαθών παραμένει πολύ κακό.
Οι εταιρείες αναμένουν μείωση των εξαγωγών, αλλά λιγότερο δραματική σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα» τόνισε ο ίδιος.
Στο -2,2% επιβεβαιώθηκε η πτώση στο ΑΕΠ της Γερμανίας το α΄τρίμηνο του 2020, σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ υποχώρησε 1,9%.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η δεύτερη μεγαλύτερη από την επανένωση της Γερμανίας το 1990.
Η μεγάλη πτώση σε επενδύσεις, ιδιωτική κατανάλωση και εξαγωγές, οδήγγησε τη γερμανική οικονομία σε ύφεση στο α΄τρίμηνο του έτους, εν μέσω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι οι επενδύσεις υποχώρησαν 6,9%, η ιδιωτική κατανάλωση 3,2% και οι εξαγωγές 3,1%.
Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (25/5) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, λόγω της αναστολής λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά -8,4% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1975, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από την ΙΝΕ.
Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε πτώση της τάξεως του -3%, ενώ τον Μάρτιο του 2020 η μηνιαία και η ετήσια πτώση είχαν διαμορφωθεί στο -3% και στο -4,9% αντίστοιχα.
Όπως αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία, λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στη χώρα, δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με ορισμένες επιχειρήσεις προκειμένου να συλλέξει τα σχετικά στοιχεία για τον Απρίλιο.
Ωστόσο, η INE διευκρινίζει ότι το ποσοστό των στοιχείων συνέλεξε ανέρχεται στο 82,2%, γεγονός που σημαίνει ότι η έρευνα του Απριλίου ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στα σχετικά στοιχεία των προηγούμενων μηνών.
Η επιτάχυνση της ετήσιας πτώσης που σημειθώθηκε τον Απρίλιο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τομέα της ενέργειας, όπου οι τιμές κατέγραψαν «βουτιά» της τάξεως του -24,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Σημειώνεται ότι η πτώση που σημειώθηκε στον τομέα της ενέργειας ήταν η μεγαλύτερη που κατέγραψε η INE για τον Απρίλιο, εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους στη διύλιση πετρελαίου και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε ΗΠΑ και Κίνα - Στο +1,73% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,12%

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (25/5) οι πειρσσότερες αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις γύρω από τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +1,73% στις 20,741,65 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +2,16% και τις 5.615,60 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +1,24% στις 1.994,6 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει κέρδη της τάξεως του +0,72% στις 1.313,4 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,56% στις 10.871,18 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά -0,14% στις 22.897 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε κέρδη της τάξεως του +0,12% στις 2.817,24 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component έκλεισε στο -0,37% και τις 10.565,81 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές στη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας, ενώ κλειστή θα παραμείνει και η Wall Street, λόγω της Ημέρας Μνήμης στις ΗΠΑ.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί το Πεκίνο ότι απέκρυψε στοιχεία για την έξαρση του κορωνοϊού στα πρώτα στάδια της πανδημίας, καθώς και ότι δε διαχειρίστηκε σωστά την κατάσταση.
Ωστόσο, το νέο νομοσχέδιο που εξετάζει η κινεζική κυβέρνηση για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ πυροδότησε νέες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, με την Ουάσιγκτον να εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο επιβολής νέω κυρώσεων κατά του Πεκίνου.
Χθες (24/5) ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Robert O’Brien, δήλωσε ότι η Κίνα είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με νέες κυρώσεις εφόσον εγκρίνει το νομοσχέδιο, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα απομακρύνει πολίτες και εταιρείες από το Χονγκ Κονγκ.
«Ένας λόγος που ήρθαν στο Χονγκ Κονγκ είναι επειδή υπήρχε το κράτος δικαίου εκεί, υπήρχε ένα σύστημα ελεύθερων επιχειρήσεων, υπήρχε ένα καπιταλιστικό σύστημα, υπήρχε δημοκρατία και τοπικές νομοθετικές εκλογές», δήλωσε ο κ. O’Brien, διευκρινίζονξτας ότι «εάν όλα αυτά τα πράγματα φύγουν, δεν είμαι σίγουρος πώς μπορεί να μείνει εκεί η οικονομική κοινότητα».
Από την πλευρά του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi, τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν ένα τέλος στην «ευσεβή σκέψη» ότι θα αναγκάσει την Κίνα να αλλάξει, ενώ προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ωθούν τις σχέσεις των δύο χωρών «στο χείλος ενός νέου Ψυχρού Πολέμου».
«Αυτό είναι επικίνδυνο και θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας.
«Ο αέρας παραμένει γεμάτος επιφυλακτικότητα», σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes, τονίζοντας παράλληλα ότι «με περισσότερες συγκρούσεις στου δρόμους εν μέσω των επιπτώσεων του Covid-19 και με μία πιθανή έξοδο εργασιών από το οικονομικό κέντρο της πόλης, η κατάσταση φαίνεται να γίνεται πολύ χειρότερη πριν βελτιωθεί».
Στην Ιαπωνία, ο υπουργός Οικονομίας, Yasutoshi Nishimura, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για έκτακτα μέτρα σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η άρση των μέτρων ενδέχεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Μάλιστα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η άρση των μέτρων μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα και εντός της σημερινής ημέρας, μετά τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός, Shinzo Abe, με τη συμβουλευτική ομάδα για τον Covid-19.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι εάν τα νέα κρούσματα στην περιοχή του Τόκιο συνεχίσουν να μειώνονται, τότε η άρση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί πριν από τις 31 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία ήταν προγραμματισμένη η επίσημη ολοκλήρωσή τους.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης