Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρά κέρδη στις διεθνείς αγορές - Στο +2,3% ο DAX, +2% ο IBEX 35 - Ράλι στις μετοχές τουρισμού, στο +6% η Lufthansa

Ισχυρά κέρδη στις διεθνείς αγορές - Στο +2,3% ο DAX, +2% ο IBEX 35 - Ράλι στις μετοχές τουρισμού, στο +6% η Lufthansa
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 30,3 μονάδες
(upd) Θετικό είναι το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς προχωρά η άρση των περιοριστικών μέτρων στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη και πληθαίνουν οι ενδείξεις για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Στο ταμπλό πρωταγωνιστούν οι μετοχές στον κλάδο του τουρισμού, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Sanchez για την έναρξη της τουριστικής σεζόν στην Ισπανία τον Ιούλιο.

Η μετοχή της Lufthansa σημειώνει άνοδο 6%, εν μέσω πληροφοριών για συμφωνία σχετικά με το πακέτο διάσωσης.
Οι όγκοι συναλλαγών είναι χαμηλοί, καθώς οι αγορές σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και κάποιες χώρες στην Ασία παραμένουν κλειστές λόγω αργίας. 
Στη Γερμανία, ο δείκτης DAX λαμβάνει ώθηση από την εκτίμηση του Ifo για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος τον Μάιο.
Τα futures των δεικτών της Wall Street στις ηλεκτρονικές συναλλαγές ενισχύονται έως +1%

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 30,3 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 2,2% στις 11.318 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει άνοδο 1,4% στις 4.507 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο σημειώνει κέρδη 0,85% στις 17.463 μονάδες.
Στις 6.823 μονάδες με άνοδο 2% διαπραγματεύεται ο IBEX 35 στη Μαδρίτη, με τη μετοχή της Melia Hotes να καταγράφει ράλι 24%.
Image
Image

Reuters: Συμφωνία για τη διάσωση της Lufthansa

Σε συμφωνία φαίνεται πως κατέληξαν η γερμανική κυβέρνηση και η Lufthansa, που έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συμφωνία αφορά σε κρατικές ενισχύσεις αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.
Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απαιτείται η έγκριση από την επιτροπή του γερμανικού ταμείου διάσωσης κορωνοϊού, που αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα, καθώς και από το διοικητικό συμβούλιο της γερμανικής εταιρείας και της Κομισιόν.
Σημειώνεται πως και η γερμανική κυβέρνηση και η Lufthansa αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.
Image
Ήρθε η ώρα για τις μετοχές του τουρισμού; Ράλι +24% για την Melia Hotels, +8% η Fraport

Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό αίρονται σταδιακά στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, με τον τουρισμό να ζεσταίνει τις μηχανές του και τους αναλυτές να τονίζουν ότι μάλλον ήρθε η ώρα για την αγορά μετοχών του κλάδου.
Ο μεγαλύτερος ξενοδοχειακός όμιλος της Ισπανίας, Melia Hotels, σημειώνει άλμα 24% στο χρηματιδτήριο της Μαδρίτης, σύμφωνα με το Investing.com, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ισπανίας Pedro Sanchez, ότι τα ξενοδοχεία θα αρχίσουν να υποδέχονται τους τουρίστες από τον Ιούλιο.
«Η Ισπανία χρειάζεται τουρισμό και ο τουρισμός χρειάζεται ασφάλεια, τόσο στη χώρα προέλευσης, όσο και στον προορισμό.
Θα εγγυηθούμε ότι οι τουρίστες δεν θα διατρέχουν κανέναν κίνδυνο ούτε θα φέρουν κανέναν κίνδυνο στη χώρα μας », δήλωσε ο Sanchez.
«Στέλνουμε σε όλους ένα μήνυμα σήμερα: Η Ισπανία θα σας περιμένει από τον Ιούλιο», τόνισε.
Η μετοχή της Melia έχει μεγάλο περιθώριο ανάκαμψης, καθώς παραμένει σχεδόν 50% χαμηλότερα από τα επίπεδα του Ιανουαρίου και στο 1/3 της τιμής της πριν το ξέσπασμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, δύο χρόνια πριν.
Άλμα 10% σημειώνει και η International Consolidated Airlines Group, η μητρική εταιρεία των Iberia and Vueling.
Η Ισπανία αναγκάστηκε να εφαρμόσει αυστηρό lockdown, μαζί με την Ιταλία, για να ανακόψει τη μετάδοση του κορωνοϊού.
Ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 11% του ΑΕΠ της Ισπανίας, έναντι 4% της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά.
Η ανακοίνωση της Ισπανία έδωσε ώθηση στο σύνολο του ευρωπαϊκού τουριστικού κλάδου.
Η Flughafen Wien, η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Βιέννης, σημείωσε άνοδο άνω του 10%, εν μέσω προσδοκιών ότι μπορεί να σωθεί η τουριστική σεζόν.
Άλμα σχεδόν 8% καταγράφει η Fraport η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Φρνακφούρτης, αλλά και 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην Ελλάδα.
H μετοχή της Tui σημειώνει άνοδο 11,7% στη Γερμανία, ενώ άλμα 9,4% καταγράφει η Norwegian Air Shuttle.

Γερμανία: Φως στην άκρη του τούνελ βλέπει το Ifo - Bελτίωση επιχειρηματικού κλίματος τον Μάιο

Για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος το Μάιο του 2020 κάνει λόγο το γερμανικό ινστιτούτο Ifo.
«Η οικονομία βλέπει φως στην άκρη του τούνελ» επισημαίνει ο οικονομολόγος του Ifo, Klaus Wohlrabe, σχολιάζοντας ότι «το επιχειρηματικό κλίμα στον βιομηχανικό τομέα έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά οι βιομηχανίες απέχουν πολύ από την αισιοδοξία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η χαλάρωση του lockdown προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας».
Ωστόσο, το Ifo διατηρεί την εκτίμηση για μείωση διψήφια υποχώρηση του γερμανικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
«Τα επίπεδα παραγγελιών στη βιομηχανία κεφαλαιουχικών αγαθών παραμένει πολύ κακό.
Οι εταιρείες αναμένουν μείωση των εξαγωγών, αλλά λιγότερο δραματική σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα» τόνισε ο ίδιος.

Γερμανία: Στο -2,2% το ΑΕΠ α΄τριμήνου 2020 - «Βουτιά» σε κατανάλωση, εξαγωγές

Στο -2,2% επιβεβαιώθηκε η πτώση στο ΑΕΠ της Γερμανίας το α΄τρίμηνο του 2020, σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ υποχώρησε 1,9%.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και η δεύτερη μεγαλύτερη από την επανένωση της Γερμανίας το 1990.
Η μεγάλη πτώση σε επενδύσεις, ιδιωτική κατανάλωση και εξαγωγές, οδήγγησε τη γερμανική οικονομία σε ύφεση στο α΄τρίμηνο του έτους, εν μέσω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού.
Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι οι επενδύσεις υποχώρησαν 6,9%, η ιδιωτική κατανάλωση 3,2% και οι εξαγωγές 3,1%.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε ΗΠΑ και Κίνα - Στο +1,73% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,12%

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (25/5) οι πειρσσότερες αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις γύρω από τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +1,73% στις 20,741,65 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +2,16% και τις 5.615,60 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +1,24% στις 1.994,6 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει κέρδη της τάξεως του +0,72% στις 1.313,4 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,56% στις 10.871,18 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά -0,14% στις 22.897 μονάδες.
Όσον αφoρά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε κέρδη της τάξεως του +0,12% στις 2.817,24 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component έκλεισε στο -0,37% και τις 10.565,81 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές στη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας, ενώ κλειστή θα παραμείνει και η Wall Street, λόγω της Ημέρας Μνήμης στις ΗΠΑ.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί το Πεκίνο ότι απέκρυψε στοιχεία για την έξαρση του κορωνοϊού στα πρώτα στάδια της πανδημίας, καθώς και ότι δε διαχειρίστηκε σωστά την κατάσταση.
Ωστόσο, το νέο νομοσχέδιο που εξετάζει η κινεζική κυβέρνηση για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ πυρδότησε νέες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, με την Ουάσιγκτον να εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο επιβολής νέω κυρώσεων κατά του Πεκίνου.
Χθες (24/5) ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Robert O’Brien, δήλωσε ότι η Κίνα είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπη με νέες κυρώσεις εφόσον εγκρίνει το νομοσχέδιο, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα απομακρύνει πολίτες και εταιρείες από το Χονγκ Κονγκ.
«Ένας λόγος που ήρθαν στο Χονγκ Κονγκ είναι επειδή υπήρχε το κράτος δικαίου εκεί, υπήρχε ένα σύστημα ελεύθερων επιχειρήσεων, υπήρχε ένα καπιταλιστικό σύστημα, υπήρχε δημοκρατία και τοπικές νομοθετικές εκλογές», δήλωσε ο κ. O’Brien, διευκρινίζονξτας ότι «εάν όλα αυτά τα πράγματα φύγουν, δεν είμαι σίγουρος πώς μπορεί να μείνει εκεί η οικονομική κοινότητα».
Από την πλευρά του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi, τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν ένα τέλος στην «ευσεβή σκέψη» ότι θα ανγκάσει την Κίνα να αλλάξει, ενώ προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ωθούν τις σχέσεις των δύο χωρών «στο χείλος ενός νέου Ψυχορύ Πολέμου».
«Αυτό είναι επικίνδυνο και θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας.
«Ο αέρας παραμένει γεμάτος επιφυλακτικότητα», σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes, τονίζοντας παράλληλα ότι «με περισσότερες συγκρούσεις στου δρόμους εν μέσω των επιπτώσεων του Covid-19 και με μία πιθανή έξοδο εργασιών από το οικονομικό κέντρο της πόλης, η κατάσταση φαίνεται να γίνεται πολύ χειρότερη πριν βελτιωθεί».
Στην Ιαπωνία, ο υπουργός Οικονομίας, Yasutoshi Nishimura, δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για έκτακτα μέτρα σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η άρση των μέτρων ενδέχεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.
Μάλιστα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η άρση των μέτρων μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα και εντός της σημερινής ημέρας, μετά τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός, Shinzo Abe, με τη συμβουλευτική ομάδα για τον Covid-19.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι εάν τα νέα κρούσματα στην περιοχή του Τόκιο συνεχίσουν να μειώνονται, τότε η άρση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί πριν από τις 31 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία ήταν προγραμματισμένη η επίσημη ολοκλήρωσή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης