Τελευταία Νέα
Οικονομία

Centeno: Δεν είναι ώρα για κόκκινες γραμμές, αναγκαία η κοινή έκδοση χρέους

Centeno: Δεν είναι ώρα για κόκκινες γραμμές, αναγκαία η κοινή έκδοση χρέους
Ο πρόεδρος του Eurogroup την ανάγκη καινοτόμων λύσεων στην άντληση πόρων, για να μην βρεθεί η Ευρωζώνη μπροστά σε μία νέα κρίση ή σε μία ασύμμετρη ανάκαμψη
Η υπό διαμόρφωση κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, θα βοηθήσει πολλές χώρες, τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno.
Τονίζει την ανάγκη καινοτόμων λύσεων στην άντληση πόρων, για να μην βρεθεί η Ευρωζώνη μπροστά σε μία νέα κρίση ή σε μία ασύμμετρη ανάκαμψη, με τις χώρες με περιορισμένη δημοσιονομική δυνατότητα να μένουν πίσω.
«Το μήνυμα είναι απλό: η βοήθεια βρίσκεται στον δρόμο», σημειώνει ο επικεφαλής του Eurogroup σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» λίγα 24ωρα πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώσει το σχέδιο της για το πολυαναμενόμενο Ταμείο Ανάκαμψης.
«Ο συνδυασμός των μέτρων έκτακτης ανάγκης που εγκρίθηκαν από το Eurogroup και το Ταμείο Ανάκαμψης θα διασφαλίσουν τις προϋποθέσεις κατάλληλης απάντησης σε κάθε κράτος μέλος», τονίζει ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.
Στο μείζον ζήτημα της χρηματοδότησης της ανάκαμψης, ο Centeno είναι σαφής: «Πρέπει να είμαστε καινοτόμοι. Η κοινή έκδοση χρέους θα ήταν ένας τρόπος να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά που χρειάζονται για την ανάκαμψη. Υπάρχουν και άλλες λύσεις. Πρέπει να παραμείνουμε ανοιχτοί και να επικεντρωθούμε στις λύσεις. Δεν είναι ώρα για κόκκινες γραμμές».
Επιχειρηματολογώντας υπέρ της έκδοσης κοινού χρέους, επαναλαμβάνει τρεις φορές τη σημασία του να κατανεμηθεί σε βάθος χρόνου το κόστος της ανάκαμψης, ώστε να υπάρξει μία εμπροσθοβαρής παρέμβαση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας νέας οικονομικής κρίσης.
Πρόσθετα, τονίζει ότι αυτό είναι σημαντικό για χώρες που χρειάστηκαν βοήθεια στην τελευταία κρίση χρέους, δηλαδή Κύπρο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία.
«Η δέσμη μέτρων έκτακτης ανάγκης που εγκρίθηκαν από το Eurogroup και το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελούν έναν συνδυασμό που θα διασφαλίσουν τις προϋποθέσεις κατάλληλης απάντησης στην κρίση σε κάθε κράτος μέλος. Έχουμε ήδη συμφωνήσει σε ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του Ταμείου Ανάκαμψης:

-Βοηθά στην επανεκκίνηση των οικονομιών με συνεκτικό τρόπο, χωρίς αποκλεισμούς, στοχεύοντας σε χώρες που πλήττονται περισσότερο.

-Θα χρηματοδοτήσει τις νέες πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης, όπως η ψηφιοποίηση, η έρευνα & ανάπτυξη και η ενεργειακή μετάβαση.

-Πρέπει να είναι ανάλογο με το έκτακτο κόστος της κρίσης, που σημαίνει ότι θα είναι αρκετά μεγάλο.

-Θα βοηθήσει να κατανεμηθεί το κόστος της απάντησης σε βάθος χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι η υποστήριξη θα είναι εμπροσθοβαρής, χωρίς να επιβαρύνει τα οικονομικά μας.

Πρόσφατα, η πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας ήταν επίσης ένα σαφές βήμα προς τα εμπρός, με τις δύο χώρες να εισηγούνται καινοτόμες λύσεις, όπως η κοινή έκδοση χρέους για την καλύτερη διαχείριση του κόστους της κρίσης. Αυτό θα ήταν αδιανόητο πριν από αυτή την κρίση. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της παρέμβασης που σχεδιάζουμε θα μας προσφέρουν κάποια άνεση. Το μήνυμα είναι απλό: η βοήθεια βρίσκεται στον δρόμο», επισημαίνει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει των εθνικών νομοθεσιών

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ,  τόνισε πως πρόκειται για ένα ζήτημα που επηρεάζει τη δικαιοδοσία ενός κράτους μέλους και σχετίζεται με τη λειτουργία ανεξάρτητων θεσμικών οργάνων της Ένωσης.
«Από την πλευρά μου, αυτό που έχει σημασία είναι η αρχή της υπεροχής του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ορίζει ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει των εθνικών νομοθεσιών των κρατών μελών.
Μαζί με την απόλυτη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αυτή η αρχή είναι ο πυλώνας της έννομης τάξης της ΕΕ», σημείωσε ο Πορτογάλος αξιωματούχος.
«Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε ότι μιλάμε για τις ενέργειες της ΕΚΤ, την οποία η Συνθήκη μάς αναγνωρίζει ως ένα πλήρως ανεξάρτητο όργανο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υπουργοί Οικονομικών αποφεύγουν να σχολιάσουν ή να κρίνουν τις ενέργειές της.
Είναι (η ΕΚΤ) ένας βασικό μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Όσον αφορά το μέλλον, η απάντηση στην ερώτησή σας δόθηκε από την πρόεδρο της ΕΚΤ Christine Lagarde.
H ΕΚΤ θα συνεχίσει να ενεργεί βάσει της εντολής της για σταθερότητα των τιμών, απρόσκοπτα, επισήμανε ο Centeno.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης