Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ την Κίνα για τον έλεγχο που ασκεί στο Χονγκ Κονγκ

Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ την Κίνα για τον έλεγχο που ασκεί στο Χονγκ Κονγκ
Αυστηρή προειδοποίηση του Λευκού Οίκου στο Πεκίνο για το κινεζικό νομοσχέδιο εθνικής ασφάλειας
Το νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια που προτείνει η Κίνα για το Χονγκ Κονγκ μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και να απειλήσει το καθεστώς της πόλης ως οικονομικού κόμβου, προειδοποίησε την Κυριακή (24/5/2020) ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Robert O ' Brien.
«
Φαίνεται ότι, με αυτόν τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας, ουσιαστικά θα αναλάβουν (οι Κινέζοι) τον έλεγχο του Χονγκ Κονγκ και αν το κάνουν (...) ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να βεβαιώσει ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί υψηλού βαθμού αυτονομία και αν συμβεί αυτό θα επιβληθούν κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα», είπε.
Οι δηλώσεις του Ο' Brien έγιναν στην εκπομπή Meet the Press του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC.
Μετά από δύο μήνες ηρεμίας, οι διαδηλωτές επέστρεψαν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ όπου συγκρούστηκαν και πάλι με την αστυνομία διεκδικώντας τις δημοκρατικές τους ελευθερίες, καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες η Κίνα ανακοίνωσε τα σχέδια επιβολής ενός νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια στην αυτόνομη αυτή περιοχή της Κινεζικής επικράτειας.
Αψηφώντας τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού, χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης, έξω από το γραφείο συνδέσμου της Κίνας, για να διαδηλώσουν κατά του Πεκίνου.
Η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και εκτοξευτήρες νερού, ενώ με τηλεβόες ειδοποιούσε τους ακτιβιστές για την απαγόρευση μεγάλων συναθροίσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τους διαδηλωτές ο νέος νόμος για την ασφάλεια που προωθεί το Πεκίνο θα σηματοδοτήσει το τέλος του δόγματος «μία χώρα - δύο συστήματα», βάσει του οποίου οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ απολαμβάνουν ένα ιδιαίτερο καθεστώς αυτονομίας μετά την επιστροφή της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα το 1997.
Το νομοσχέδιο αυτό, παρουσιάστηκε την Παρασκευή (22/5) στη συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου στο Πεκίνο και προβλέπει τιμωρίες σε όσους αποπειραθούν να διεκδικήσουν την «ανεξαρτησία» της περιοχής και γενικά οποιαδήποτε δραστηριότητα βλάπτει σοβαρά την εθνική ασφάλεια». Στο πλαίσιο αυτό η Κίνα επιτρέπει την ανάπτυξη κινεζικών δυνάμεων ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ – κάτι που απαγορευόταν ως τώρα, μέτρο που εν μέρει καταπατήθηκε στις προηγούμενες σκληρές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ όπου η Κίνα είχε στείλει δυνάμεις ασφαλείας.

Ακτιβιστές ζητούν από την ΕΕ κυρώσεις κατά της Κίνας

Με το νομοσχέδιο αυτό η Κίνα πυροδότησε διεθνή κριτική και ανησυχία για την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ με την ΕΕ να εκφράζει έντονες επιφυλάξεις και την κυβέρνηση των ΗΠΑ να κάνουν λόγο για «θανατική ποινή για το κίνημα της δημοκρατίας».
Ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων του Χονγκ Κονγκ ζητούν, μάλιστα, να επιβληθούν κυρώσεις στην Κίνα για τα σχέδιά τους.
«Προτρέπουμε τη Γερμανία και την ΕΕ να εγκρίνουν έναν νόμο παρόμοιο με τον Νόμο Μαγκνίτσκι, να επιβάλουν κυρώσεις στην Κίνα και να συμπεριλάβουν διατάξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα», έγραψαν οι Joshua Wong και Glacier Kwong σε άρθρο στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.
Οι ακτιβιστές επικαλούνται την περίπτωση του δικηγόρου Sergei Magnitski σε ρωσική φυλακή το 2009, μετά τον οποίο οι ΗΠΑ ψήφισαν έναν νόμο, που διευκολύνει την επιβολή κυρώσεων ανά την υφήλιο σε περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στο μεταξύ σχεδόν 200 πολιτικοί και βουλευτές από 23 χώρες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση ασκώντας κριτική στην Κίνα για τα σχέδιά της για το Χονγκ Κονγκ και προειδοποιώντας ότι μπορεί να πυροδοτήσει νέες διαδηλώσεις στη μεγαλούπολη. Την ανακοίνωση υπογράφουν μεταξύ άλλων ο τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Chris Patten, ο πρώην ΥΠ ΕΞ της Βρετανίας Malcolm Rifkint, πέντε Αμερικανοί Γερουσιαστές και βουλευτές από την Ευρώπη, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Μιανμάρ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης