Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Δεν κάνουμε εκπτώσεις στην εθνική μας κυριαρχία – Η ψυχραιμία να μην παρερμηνευτεί ως αδυναμία

Βαρβιτσιώτης: Δεν κάνουμε εκπτώσεις στην εθνική μας κυριαρχία – Η ψυχραιμία να μην παρερμηνευτεί ως αδυναμία

"Οι παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θα παίρνουν πάντα την απάντηση που αναλογεί και αρμόζει", τονίζει ο Μ. Βαρβιτσιώτης

«Η Ελλάδα και μπορεί και θα υπερασπιστεί, αδιαπραγμάτευτα, τα συμφέροντά της με οποιοδήποτε τρόπο κριθεί απαραίτητος απέναντι σε κάθε πρόκληση που θα δεχτεί.
Γιατί η ψυχραιμία που επιδεικνύουμε ως τώρα, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να παρερμηνευτεί ως αδυναμία.
Οι παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θα παίρνουν πάντα την απάντηση που αναλογεί και αρμόζει», δηλώνει  ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο της Κυριακής με αφορμή τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, τονίζει ότι «δεν κάνουμε εκπτώσεις στην εθνική μας κυριαρχία» και ότι «η ψυχραιμία που επιδεικνύουμε ως τώρα, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να παρερμηνευτεί ως αδυναμία».
Όπως σημειώνει «τους τελευταίους μήνες η Τουρκία ακολουθεί μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση τόσο στην επιθετική της ρητορική όσο και στις προκλητικές της ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα αλλά και την Κύπρο.
Η κλιμάκωση αυτή προφανώς μας προβληματίζει και έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά μας, σε πολιτικό κι επιχειρησιακό επίπεδο.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας επαγρυπνούν. Επέδειξαν άλλωστε αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα στην πρόσφατη κρίση στον Έβρο.
Το ίδιο κάνουν καθημερινά και στο Αιγαίο.  
Η Ελλάδα και μπορεί και θα υπερασπιστεί, αδιαπραγμάτευτα, τα συμφέροντά της με οποιοδήποτε τρόπο κριθεί απαραίτητος απέναντι σε κάθε πρόκληση που θα δεχτεί.
Γιατί η ψυχραιμία που επιδεικνύουμε ως τώρα, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να παρερμηνευτεί ως αδυναμία».
Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει ο υπουργός, «η συντήρηση της έντασης δεν βοηθά καμιά χώρα. Έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές συνέπειες του COVID19, στις οικονομίες και πρωτίστως στον τουρισμό. Για να μπορέσουμε να μετριάσουμε τις δύσκολες οικονομικές προβλέψεις πρέπει να διαμορφώσουμε και ένα περιβάλλον γαλήνης. Γι’ αυτό και η Ελλάδα δεν περιορίζει τα περιθώρια να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος με την άλλη πλευρά».  
Κληθείς να απαντήσει αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο η τουρκική πλευρά να επανέλθει με ένα οργανωμένο σχέδιο αποστολής προσφύγων/μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα, απαντά πως «η Ελλάδα, κατά την πρόσφατη κρίση στον Έβρο, επέδειξε αποφασιστικότητα και απέδειξε ότι ξέρει και μπορεί να προστατεύει τα σύνορά της, που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης.
Το ίδιο, κάνουμε καθημερινά και στο Αιγαίο.
Άλλωστε, το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι αφίξεις στα νησιά είναι σχεδόν μηδενικές.
Αυτό αποδεικνύει, ότι το μήνυμά μας έχει ληφθεί από την απέναντι πλευρά.
Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε, ειδικά τώρα που οι καλές καιρικές συνθήκες μπορεί να ευνοήσουν τέτοιου είδους απόπειρες προώθησης μεταναστών στα νησιά μας».
Περαιτέρω, ο κ. Βαρβιτσιώτης τονίζει πως  «τα καταστρεπτικά χαρακώματα  «Βορείων» και «Νοτίων», «Δυτικών» και «Ανατολικών», «προνοητικών» και «τεμπέληδων», «τσιγκούνηδων» και «φιλόδοξων», καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις πρωτοφανείς συνέπειες του πανδημίας, δεν πρέπει να έχουν θέση στον ευρωπαϊκό διάλογο.
Αναμφισβήτητα, η πανδημία δημιούργησε νέα δεδομένα ως προς τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Μίας Ευρώπης που μέσα από τα διδάγματα της πανδημίας, θέλουμε να βγει πιο δυνατή, πιο ενωμένη και να ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες των πολιτών της».
Σημειώνει δε, πως «η υγειονομική κρίση μετατράπηκε σε μία κρίση αλληλεγγύης.
Αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη, γίνονται διεργασίες για τη δημιουργία ενός ισχυρού Ταμείου Ανάκαμψης.
Η πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας για τη σύσταση ενός εργαλείου 500 δις ευρώ είναι ο ελάχιστος αποδεκτός κοινός τόπος.
Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί ρευστότητα στις ευρωπαϊκές οικονομίες, μέσω επιχορηγήσεων και όχι δανείων, σε περιοχές και τομείς της ΕΕ που επλήγησαν περισσότερο, χωρίς να υπάρξει επιβάρυνση για το δημόσιο χρέος των κρατών μελών.
Η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να φέρουμε το πακέτο αυτό πιο κοντά στις ανάγκες της χώρας».
Ενόψει της τουριστικής περιόδου, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει ότι «η απάντηση της χώρας στην πανδημία αποτελεί διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας που θα προσελκύσει τους ξένους επισκέπτες».
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μιλά ακόμη για τη δυναμική των πολυμερών σχημάτων στη Ν.Α Μεσόγειο και την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Όπως αναφέρει «κεντρικό θέμα της Ελληνικής Προεδρίας θα είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου την εποχή της πανδημίας.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν ακόμα η εκπαίδευση και ο δημοκρατικός πολιτισμός στην ψηφιακή εποχή, τα παιδιά ως ευάλωτα άτομα (παιδιά ενώπιον του κινδύνου της φτώχειας, θύματα βίας, εμπορίας, αναγκαστικής εργασίας, ασυνόδευτοι πρόσφυγες ανήλικοι) και η διασφάλιση του δικαιώματος των νέων γενεών να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά αλώβητη από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ένα ακόμη κεφάλαιο αποτελούν ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης , τα κοινωνικά δικαιώματα στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και οι επιπτώσεις της κρίσης πανδημίας στο δικαίωμα πρόσβασης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην υγεία ως δημόσιο αγαθό.
Κεντρικό γεγονός της Προεδρίας θα είναι η διοργάνωση της 130ής Υπουργικής Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 4 Νοεμβρίου 2020, ανήμερα της 70ής επετείου της υπογραφής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Στόχος είναι η υιοθέτηση μίας Διακήρυξης, που θα έχει σαν θέμα τις επιπτώσεις της πανδημίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης