Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Αρνείται τις ευθύνες η διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan

Κορωνοϊός: Αρνείται τις ευθύνες η διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan
Για «καθαρά κατασκευασμένες» υποψίες μίλησε η διευθύντρια του κινεζικού Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan
Το κινεζικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan, το οποίο κατηγορείται τακτικά από τις ΗΠΑ ορικά με την πανδημία του νέου κορωνοϊού, διαθέτει τρία ζωντανά στελέχη κορωνοϊού νυχτερίδας, αλλά κανένα δεν αντιστοιχεί στον SARS-Cov-2, διαβεβαιώνει η διευθύντριά του.
Οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν  πως ο νέος κορωνοϊός μεταδόθηκε πιθανόν στον άνθρωποι από κάποιο ζώο και μάλιστα, μια αγορά της Wuhan ενοχοποιήθηκε επειδή φέρεται ότι πουλήθηκαν εκεί ζωντανά άγρια ζώα.
Εδώ και μήνες η ύπαρξη σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από εκεί ενός Ινστιτούτου Ιολογίας τροφοδοτεί σενάρια ότι ο SARS-Cov-2 διέφυγε απ' αυτές τις ευαίσθητες εγκαταστάσεις.
Μετά από άρθρα στον Τύπο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Pompeo στις αρχές του μήνα έκανε λόγο για διεξαγωγή «έρευνας» ώστε να διερευνηθεί αυτό το σενάριο, το οποίο προς το παρόν δεν βασίζεται σε τίποτε απτό.
Ωστόσο, για «καθαρά κατασκευασμένες» υποψίες μίλησε η διευθύντρια του κινεζικού Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan, η Wang Yanyi, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.
«Όπως όλοι, δεν γνωρίζαμε καν ότι ο ιός υπήρχε», διαβεβαίωσε η Wang Yanyi σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε μεν το βράδυ του Σαββάτου 23/5, όμως είχε γίνει στις 13 Μαΐου.
«Συνεπώς πώς θα μπορούσε να διαφύγει από το εργαστήριό μας;», αναρωτήθηκε.
Η διευθύντριά παραδέχθηκε ότι το ινστιτούτο είχε «απομονώσει και αποκτήσει ορισμένους κορωνοϊούς από νυχτερίδες» και μάλιστα είπε πως «έχουμε τρία ζωντανά στελέχη ιού».
Η ίδια διευκρίνισε πως  η ομοιότητά τους με τον SARS-Cov-2 «δεν είναι παρά 79,8%».
Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan μελετά μερικούς από τους πιο επικίνδυνους παθογόνους οργανισμούς στον κόσμο και οι ερευνητές του είχαν συμβάλει στο να γίνει καλύτερα γνωστός ο SARS-Cov-2 στην αρχή της επιδημίας.
Οι εργασίες τους είχαν δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο σε μια επιστημονική επιθεώρηση.
Σύμφωνα με τις έρευνές τους, η ακολουθία του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού είναι κατά 80% παρόμοια με εκείνη του ιού του SARS, που ευθυνόταν για την προηγούμενη επιδημία του 2002-3, και κατά 96% με εκείνη ενός κορωνοϊου των νυχτερίδων
Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτοι ασθενείς του νέου κορωνοϊού επισημάνθηκαν στα τέλη του περασμένου χρόνου στην πόλη Wuhan και από τότε ο  ιός αυτός επεκτάθηκε στον πλανήτη και έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω  από 340.000 ανθρώπους.
Στο μεταξύ, τους τελευταίους μήνες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο θεωρίες που ενοχοποιούν το Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης