Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Την ταχεία αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Λιβύη ζήτησε ο Trump από τον Erdogan

Την ταχεία αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Λιβύη ζήτησε ο Trump από τον Erdogan
Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρόεδρων
O πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ζήτησε την «ταχεία αποκλιμάκωση» της σύγκρουσης στη Λιβύη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε  με τον Τούρκο ομόλογό του Tayyip Erdogan το Σάββατο (23/5/2020), όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος με φόντο τις στρατιωτικές επιτυχίες του καθεστώς Al Sarraj, τον οποίο στηρίζει η Άγκυρα
Από την πλευρά της η Τουρκία είχε ανακοινώσει νωρίτερα, πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να επιδιώκουν τη σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. Εκπρόσωπος του Erdogan δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας στη σύγκρουση στη Λιβύη.
Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), η οποία έχει σημειώσει σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες τις τελευταίες εβδομάδες σε μάχες με τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του Khalifa Haftar.
Με την τουρκική βοήθεια, η GNA κατέλαβε μια σειρά από πόλεις, κατέλαβε μια στρατηγική αεροπορική βάση και κατέστρεψε πολλά από τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας του LNA.
Η εξέλιξη αυτή άσκησε πίεση στην 13μηνη εκστρατεία του Haftar για να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη και έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους ξένους υποστηρικτές του, τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Judd Deere τόνισε σε δήλωσή του: «Ο Πρόεδρος Τrump επανέλαβε την ανησυχία του για την επιδείνωση της ξένης παρέμβασης στη Λιβύη και την ανάγκη για ταχεία αποκλιμάκωση».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης