Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συναγερμός στην Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο με την κατάληψη ελληνικού εδάφους - Δένδιας: Ψευδής ο ισχυρισμός, η Τουρκία επιδιώκει ένταση

Συναγερμός στην Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο με την κατάληψη ελληνικού εδάφους - Δένδιας: Ψευδής ο ισχυρισμός, η Τουρκία επιδιώκει ένταση
Εντείνει τις προκλήσεις η τουρκική πλευρά - Διαψεύδει το υπουργείο Εξωτερικών τα περί κατάληψης ελληνικού εδάφους στον Έβρο
(upd 3) Σε εγρήγορση βρίσκεται η Αθήνα για τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας, όπως η τελευταία στον Έβρο στη θέση Μελισσοκομείο  με την παρουσία δυνάμεων της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, ενώ το τουρκικό καθεστώς με μία προκλητική ανακοίνωση ανιστρέφει την πραγματικότητα. 
Η ελληνική πλευρά αντέδρασε έντονα στις προκλητικές τουρκικές ενέργειες και σε συνέχεια των ανακοινώσεων των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας το Σάββατο (23/5/2020) με τις οποίες καταδικάζουν τη στάση της Τουρκίας αλλά και τα δημοσιεύματα, που έσπευσαν να κάνουν λόγο για κατάληψη ελληνικού εδάφους στον νότιο Έβρο, ο Ν. Δένδιας μιλώντας την Κυριακή 24/5 εξήγησε  πως διαμορφώθηκε το σκηνικό στον Έβρο, χαρακτήρισε ανοησία τα περί κατάληψης  εθνικού εδάφους και σημείωσε όι η τουρκική πλευρά επιδιώκει ένταση και η Ελλάδα δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. 
Πάντως, οργισμένη ήταν η αντίδραση του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και το Σάββατο 23/5, καθώς  τόνισε πως είναι ντροπή να υιοθετεί κανείς fake news για κατάληψη ελληνικού εδάφους.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του αργά το βράδυ του Σαββάτου (23/5) έκανε λόγο για ελληνικές παραβιάσεις στην περιοχή, διαμηνύοντας πως δεν θα δεχθεί τετελεσμένα.
Ανησυχία επικρατεί και στην Ευρώπη για τη νέα ένταση στον Έβρο και χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Frontex ενισχύεται λόγω των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών.  
Υπενθυμίζεται, πως τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν το γεγονός ως απόβαση Τούρκων στρατιωτών σε μικρή έκταση ελληνικής γης επί του ποταμού, αλλά και για εγκατάσταση σημαίας.
Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι, το καθεστώς Erdogan θα προσπαθήσει να δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα μας, ακριβώς τη στιγμή που θα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της η προσπάθεια να σωθεί ό,τι σώζεται από τον τουρισμό.
O Έβρος θα αξιοποιηθεί  από την Τουρκία, όχι απαραίτητα επειδή πιστεύει ότι, μπορεί να καταφέρει κάτι αλλά επειδή θέλει να έχει ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο στο οποίο η Ελλάδα θα σπαταλά δυνάμεις.  
Τα εν λόγω δεδομένα διατηρούν το κλίμα επιφυλακής στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς θεωρείται ότι, το ερώτημα δεν είναι αν θα έχουμε κρίση με την Τουρκία αλλά το πότε θα επιλέξει η Άγκυρα να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο. Το όλο θέμα έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εκφράστηκε με ανταλλαγή ανακοινώσεων.

Δένδιας: Ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους - Επιδιώκει έκταση η τουρκική πλευρά

Για τον ισχυρισμό περί κατάληψης ελληνικού εδάφους από ξένες δυνάμεις, αλλά και πως διαμορφώθηκε το σκηνικό στον Έβρο, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσει στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων.
Ο κ. Δένδιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξηγώντας το τι συνέβη στον Έβρο, είπε  ότι
«η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες, για την κατασκευή-προέκταση του φράκτη στον Έβρο.
Η Τουρκία θέλησε να της γνωρίσουμε προκαταβολικά τις συντεταγμένες του φράκτη και η Ελλάδα - ως όφειλε - απάντησε αρνητικά, καθώς δεν έχουμε λόγο να της γνωρίσουμε οτιδήποτε και ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους .
Κατόπιν, παρατηρήθηκε κινητικότητα, σε μία από τις περιοχές που είχαν ξεκινήσει εργασίες και έπειτα η Αθήνα έστειλε διακοίνωση στον Πρέσβη της Τουρκίας απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού».
Πρόσθεσε ότι «η αγγλική εφημερίδα Sun υιοθέτησε τον ισχυρισμό «κατάληψη ελληνικού εδάφους 16 στρεμμάτων από την τουρκική πλευρά».
Τον ισχυρισμό αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, τον υιοθέτησε ελληνικό ακροδεξιό κόμμα και τον αναπαρήγαγε, ενώ τον υιοθέτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Απολύτως ψευδής ισχυρισμός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
«Σε αυτά δεν παίζει κανείς, ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων.
Το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα.
Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια είναι συνταγματική μας υποχρέωση η προστασία του εθνικού εδάφους και καμία κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα εκατοστό.
Ο κ. Δένδιας τόνισε πως «η τουρκική πλευρά επιδιώκει ένταση και στρατικοποίηση των εντάσεων.
Η Ελλάδα δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα.
Το έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους.
Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα.
Όχι στον 19ο αιώνα και στις λογικές των κανονιοφόρων.
Το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λειτουργεί ως μία σύγχρονη χώρα και να έρθει να συζητήσει με την Ελλάδα ως πρέπει στον 21ο αιώνα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Διπλωματικές πηγές: Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926

Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, τόνισαν την Κυριακή 24/5 διπλωματικές πηγές.

Τουρκία: Η Ελλάδα παραβιάζει τα σύνορά μας στον Έβρο, δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα

Για παραβίαση των συνόρων της στον Έβρο κάνει λόγο η Άγκυρα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στην ανακοίνωση σημειώνει ότι δεν θα δεχτεί τετελεσμένα στα σύνορα της και αναφέρει ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις που η ίδια πρότεινε μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

Η Ελλάδα γνωστοποίησε στο υπουργείο μας στις 15 Απριλίου 2020 ότι θα χτίσει φράχτη στην περιοχή των χερσαίων συνόρων Τουρκίας - Ελλάδας.
Κατόπιν συντονισμού με τους αρμόδιους θεσμούς, το υπουργείο μας εξέδωσε σημείωμα προς την Ελλάδα στις 11 Μαΐου 2020, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία μας σύνορα, να κοινοποιήσει τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του φράχτη και να συγκαλέσει τη συνοριακή επιτροπή.
Έχει αναφερθεί ότι στην κοίτη του ποταμού Έβρου, που επίσης αποτελεί μέρος των συνόρων μας με την Ελλάδα, όπως ορίζει με τη συμφωνία, έχει αλλάξει σημαντικά από το 1926 τόσο από φυσικούς όσο και από τεχνητούς παράγοντες, όταν ορίστηκαν τα σύνορα, και ότι δεν υπήρξαν ακριβείς συμπεφωνημένες συντεταγμένες μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή αυτή των συνόρων, κι έτσι τα έργα δεν έπρεπε να ξεκινήσουν χωρίς να γίνει ο τεχνικός συντονισμός μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες ισοπέδωσης του εδάφους στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας. Αυτή η παραβίαση εμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας, οι οποίες πήραν τα απαραίτητα μέτρα.
Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν λάβουν χώρα οι διαπραγματεύσεις, που προτείναμε, μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Δε θα ανεχθούμε, σε καμία περίπτωση, κανένα τετελεσμένο στα σύνορά μας.

ΥΠΕΞ: Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος

«Καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος», διαβεβαιώνει το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων περί κατάληψης τμήματος στον Έβρο από Τούρκους στρατιώτες.
«Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος.
Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα προέβη σε διάβημα προς την Τουρκία με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.
Λόγω της υποχώρησης των υδάτων η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο σημείο της στον Έβρο ανήκει, ισχυρισμό που απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική πλευρά.
Στον Νότιο Εβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα, βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες μέλη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.
Η διαφορά δεν είναι καινούρια και έχει να κάνει με την αλλαγή λόγω της εποχής της κοίτης του ποταμού Εβρου.
Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή περίπου 16 στρεμμάτων.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις

Ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε ανακοίνωσή του το Σάββατο (23/5/2020)  με αφορμή τα δημοσιεύματα περί παρουσίας Τούρκων στρατιωτικών σε ελληνική περιοχή στον Έβρο.
Αφού διευκρινίζει ότι, ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος, τονίζει πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους».

Δένδιας: Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news για κατάληψη ελληνικού εδάφους

«Είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφές πως καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος και κάνει λόγο για διασπορά fake news, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.
Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Γεραπετρίτης: Θα πράξουμε το χρέος μας χωρίς καμία απολύτως εθνική υστέρηση

«Βασική μας πολιτική είναι: καμία εθνική υπαναχώρηση, απόλυτο σθένος σε οποιαδήποτε πρόκληση, αλλά και καταλλαγή όταν αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες. Θα πράξουμε το χρέος μας χωρίς καμία απολύτως εθνική υστέρηση»: το μήνυμα αυτό, με πολλούς αποδέκτες, έστειλε για τα ελληνο-τουρκικά ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ένα ζήτημα που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μέσω ανακοινώσεων Τύπου, πρόσθεσε.
Στην απάντησή του, αναλυτικά, σε συνέντευξη που έδωσε στο ρ/σ «Θέμα 104,6», ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «τα εθνικά ζητήματα και ιδίως αυτά που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία, όπως αυτό των ελληνικών εδαφών, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σύνεση και σοβαρότητα, δεν μπορούν να γίνονται σε επίπεδο δημοσίου διαλόγου και ανακοινώσεων Τύπου.
Θα υπάρξει, προφανώς, ενημέρωση εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών σε όλα τα κόμματα για να έχουν εικόνα των πραγμάτων, ούτως ή άλλως υπάρχει τακτική, περιοδική ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών προς τους εκπροσώπους των κομμάτων.
Βασική μας πολιτική», τόνισε με έμφαση, «είναι: καμία εθνική υπαναχώρηση, απόλυτο σθένος σε οποιαδήποτε πρόκληση, αλλά και καταλλαγή όταν αυτό επιβάλλουν οι συνθήκες.
Θα πράξουμε το χρέος μας χωρίς καμία απολύτως εθνική υστέρηση».
Ο,τιδήποτε, εξάλλου, «έχει να κάνει με την εθνική άμυνα και κυριαρχία, έχει από μόνο του ένα στοιχείο σοβαρότητας, δεν υποτιμάται ποτέ.
Το παρακολουθούμε από πολύ κοντά, έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, τα διαβήματα τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα.
Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε σε ο,τιδήποτε χρειαστεί και θέλω να πιστεύω πως θα υπάρξει μια σοβαρή καταλλαγή στα πράγματα, έτσι ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση.
Καλό είναι το ζήτημα να μην τροφοδοτείται πολιτικά, αλλά να υπάρξει πολιτική σύνεση στο εσωτερικό και εθνική ομοψυχία προς το εξωτερικό», ζήτησε κλείνοντας την απάντησή του στο σχετικό ζήτημα.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τα εθνικά ζητήματα και τις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο εξαπολύει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει εάν αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή  που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής.
«Οι τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο, οι παλινωδίες στις απαντήσεις της Κυβέρνησης και η σημερινή επιβεβαίωση από το ΥΠΕΞ ότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος, δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες σε σχέση με το μείζον αυτό ζήτημα.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει χωρίς περιστροφές:

- Αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής;

Αν αυτό συνέβη, προκειμένου μάλιστα, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ κ Δένδιας, «να μη δημιουργηθεί ένταση στη περιοχή», αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια που απαιτεί εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του και προισθέτει: «Οι αρχικές αιτιάσεις του ΥΠΕΞ ότι πρόκειται για fake news ακραίων ιστοσελίδων που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδιαψεύστηκαν αμέσως μετά το διάβημα στο οποίο ο ίδιος προχώρησε προς την Τουρκία διότι Τούρκοι στρατιώτες "πραγματοποίησαν μετρήσεις" εντός ελληνικού εδάφους.
Προφανώς το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν προβαίνει σε διαβήματα βάσει ψεύτικων ειδήσεων. Άρα ψευδείς ήταν μόνον οι κατηγορίες προς την αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση της ΝΔ που συνηθίζει κατά καιρούς τις εθνικιστικές κορώνες, ιδίως όταν στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες, είναι απόλυτα εκτεθειμένη από τις τελευταίες εξελίξεις που αποδεικνύουν ότι δεν έχει καμία διπλωματική και αμυντική στρατηγική απέναντι στην ολοένα και κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.
Όταν δε, μια κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι το θέμα δεν είναι τα πολλά ή τα λίγα μέτρα υποχώρησης, αλλά το έλλειμμα στρατηγικής της έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων, τότε αυτή η κυβέρνηση είναι τουλάχιστον επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα».

Δένδιας: Συκοφαντία προς τις Ένοπλες Δυνάμεις η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ζητάμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να μας ανακοινώσει ποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη αυτής της ανεκδιήγητης ανακοίνωσης» αναφέρει σε γραπτή απάντησή του το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.
Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια τονίζει πως «η υποβολή ερωτήματος αν "αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής", αποτελεί συκοφαντία και προσβολή προς τους ένστολους Έλληνες και τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας».
Επισημαίνει περαιτέρω πως «είναι βεβαίως αυτονόητο, ότι ουδέποτε υποστήριξε κάτι τέτοιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως ψευδώς και με απίστευτο θράσος διατυπώνει η αξιωματική αντιπολίτευση».
Καταληκτικά, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια αναφέρει πως «επικίνδυνη είναι στην πραγματικότητα η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει να επικαλείται fake news» και σημειώνει:
«Ας μην παριστάνουν τους φύλακες του Έβρου αυτοί που κατά πλειοψηφία στο κόμμα τους δε διαπιστώνουν εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από τη γειτονική χώρα, ενώ ακόμη και στη σημερινή τους ανακοίνωση διαπιστώνουν ότι "στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες" και όχι η Τουρκία!».

ΣΥΡΙΖΑ: Κατανοούμε τον εκνευρισμό του κ. Δένδια

«Κατανοούμε τον εκνευρισμό του κ. Δένδια που σήμερα είδε μηχανισμούς του ίδιου του κόμματός του να τον καταγγέλλουν δημοσίως», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η ΝΔ «θερίζει πλέον τις θύελλες που έσπειρε με την ανεύθυνη στάση της στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».
«Ωστόσο», σημειώνει, «καλό θα ήταν να μην επιτίθεται στην αντιπολίτευση για να ξεσπάσει», καθώς «όταν η πραγματικότητα σε διαψεύδει, δεν τα βάζεις με τη πραγματικότητα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «επειδή η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια της χώρας είναι πολύ σημαντικότερα ζητήματα από τις εσωκομματικές αντιδικίες της ΝΔ, περιμένουμε ακόμη τις δέουσες απαντήσεις και εξηγήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που θέσαμε και που δεν αφορούν μόνο τον ΥΠΕΞ, αλλά λόγω της κρισιμότητας τους τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

Συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει:

«1. Εάν δεν υπήρξε κατάληψη ελληνικού εδάφους από Τούρκους στρατιώτες όπως λέει το ΥΠΑΜ γιατί πραγματοποιήθηκε διάβημα από το ΥΠΕΞ;

2. Εάν δεν υπήρξε παραβίαση εδαφικής ακεραιότητας, γιατί στη συνέντευξη του ο κ. Δένδιας έλεγε ότι "δεν θα προκαλέσουμε ένταση για λίγες δεκάδες μέτρα";

3. Υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις αποχώρησαν οι Έλληνες και οι Τούρκοι στρατιώτες από την περιοχή;».

ΚΙΝΑΛ: Στα πόσα δεκάδες μέτρα στον Έβρο αντιδρά η κυβέρνηση;

«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες , αλλά πρέπει οι υπουργοί να προσέχουν τις δηλώσεις τους Είναι προφανές ότι το πρόβλημα το έχει η Τουρκία. Έχει εκνευρισμό και επιθετικότητα, δεν τις βγαίνουν τα πράγματα ούτε στην οικονομία ούτε και στον τρόπο που κινήθηκε στον Έβρο και τα νησιά τους προηγουμένους μήνες», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης.
«Είναι προφανές ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες. Και συνεχίζει στο δρόμο της επιθετικότητας.
Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως οποιοδήποτε Έλληνας υπουργός, μπορεί να κάνει δηλώσεις που δεν είναι όσο προσεκτικές χρειάζεται. Δεν μπορεί να μιλάνε για λίγα μέτρα, αυτό δημιουργεί πρόβλημα στον τρόπο με τον όποιο κινείται η χώρα.
Άραγε, ‘’για πόσες δεκάδες μέτρα’’ υπάρχει ζήτημα στον Έβρο;» σημείωσε ο κ. Χρηστίδης.

Spiegel: Η Ευρώπη παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Στην ένταση που συχνά επικρατεί στον Έβρο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρεται στο γερμανικό Spiegel στη διαδικτυακή του σελίδα σημειώνοντας ότι πέφτουν πυροβολισμοί και πως τώρα οι Ευρωπαίοι ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας.
«Ελλάδα και Τουρκία είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ. Συμπεριφέρονται όμως όλο και περισσότερο σαν εχθροί.
Και οι δυο χώρες είναι εξοπλισμένες στρατιωτικά στα σύνορα» αναφέρει το δημοσίευμα παραθέτοντας το περιστατικό που συνέβη στο τέλος Μαρτίου όταν ένας Γερμανός αστυνομικός μαζί με έναν Έλληνα δέχθηκαν τουρκικά πυρά ενώ έκαναν περιπολία στον Έβρο.
Το Spiegel δημοσιοποίησε το γεγονός. Σε εσωτερικό έγγραφο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex, η οποία συντονίζει την αποστολή, αναφέρεται ότι ο Γερμανός αστυνομικός μετά τον πυροβολισμό πήγε να καλυφθεί και ανακάλυψε έναν Τούρκο στρατιώτη, ο οποίος στόχευε με το όπλο του τους συνοριοφύλακες.
Επιπλέον έκανε μια άσεμνη χειρονομία στην ελληνογερμανική περίπολο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το συμβάν στην Τουρκία.
Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών άσκησε κριτική για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Τούρκο πρέσβη και ζήτησε τη διαλεύκανση της υπόθεσης»
«Σε απάντηση της κυβέρνησης κατόπιν ερωτήσεως της πολιτικού των Πρασίνων Irene Michalic για το συμβάν στον Έβρο αναφέρεται:
‘Δεν είναι διακριβωμένο ότι ο πυροβολισμός εναντίον των δυνάμεων της Frontex ήταν εσκεμμένος’.
Παρόλα αυτά το Βερολίνο ‘εξέφρασε την ανησυχία του στην Τουρκία για το συμβάν’. Η Michalic θα ήθελε πιο οξείς τόνους από την κυβέρνηση: ‘
Θα πρέπει να γίνει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι ένα τέτοιο περιστατικό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό και ότι θα πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα’.
Η Frontex προχώρησε στην ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας. Ζητήθηκε εν τω μεταξύ από τις δυνάμεις ασφαλείας της Frontex να φοράνε αλεξίσφαιρα γιλέκα, αναφέρουν αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα στο Spiegel”.
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών αρχών άλλα τέσσερα παρόμοια περιστατικά συνέβησαν στον Έβρο.
«Η Frontex θέλει να συνεχίσει την αποστολή της τουλάχιστον μέχρι τις 6 Ιουνίου.
Στα κεντρικά της Frontex στη Βαρσοβία παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα».
 
Image
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης