Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Κήρυξε εκ νέου στάση πληρωμών - Oι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές συνεχίζονται

Αργεντινή: Κήρυξε εκ νέου στάση πληρωμών - Oι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές συνεχίζονται
Oι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές συνεχίζονται, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή
Στάση πληρωμών κήρυξε η Αργεντινή για ακόμη μια φορά την Παρασκευή 22/5, αποτυγχάνοντας να τηρήσει την προθεσμία αποπληρωμής τόκων ύψους 500 εκατ. δολαρίων.
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την αναδιάρθρωση χρέους συνολικού ύψους 66 δισ. δολαρίων συνεχίζονται και μάλιστα, όπως δήλωσε πηγή κυβερνητική πηγή της Αργεντινής στο Γαλλικό Πρακτορείο «δεν πληρώσαμε (τους τόκους), αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».
Σημειώνεται πως είναι η 9η χρεοκοπία στην ιστορία της χώρας.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης 21/5, η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει ότι παρατείνει για δεύτερη φορά την προθεσμία που είχε ορίσει για αναδιάρθρωση, ορίζοντας τις 2 Ιουνίου ως την νέα προθεσμία.
Η εν λόγω παράταση των  δέκα ημερών φαίνεται να δείχνει ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής και οι πιστωτές της μπορεί να βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία, παρόλο που η νέα προθεσμία δεν είναι απαραίτητα οριστική, όπως ανέφερε η κυβέρνηση την Πέμπτη.
Αρχικά οι διαπραγματεύσεις είχαν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν το αργότερο στις 8 Μαΐου, όμως ελλείψει συμφωνίας είχαν παραταθεί μέχρι την Παρασκευή 22/5, όταν έληξε η προθεσμία καταβολής τόκων 500 εκατ. δολαρίων.
Πριν τη λήξη της προθεσμίας, φαινόταν βέβαιο ότι αυτή η προθεσμία πληρωμής δεν θα τηρείτο, καθώς η κυβέρνηση είχε συμπεριλάβει τρία χρεόγραφα σε ορίζοντα ωρίμανσης το 2021, το 2026 και το 2046, στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Αν και η κυβέρνηση αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, η κύρια ομάδα πιστωτών της Αργεντινής ζήτησε ωστόσο την Παρασκευή 22/5 μια «άμεση και απευθείας συζήτηση».
«Η ομάδα χαιρετίζει την εκφρασθείσα πρόθεση της Αργεντινής να συνεργαστεί με πιστωτές, αλλά οι πράξεις είναι προτιμότερες από τα λόγια. Τον τελευταίο μήνα, η Αργεντινή πρακτικά δεν είχε καμία ουσιαστική επικοινωνία με πιστωτές», ανέφεραν σε δήλωσή τους μια ομάδα πολλών επενδυτικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock και Fidelity.
Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Martin Guzmán έχει προσφέρει στους κατόχους ομολόγων ανταλλαγή νέων χρεογράφων με περίοδο χάριτος τριών ετών χωρίς πληρωμή, μια μείωση κεφαλαίου 5,4% και τόκους 62%.
Ωστόσο, η προσφορά του απορρίφθηκε και οι πιστωτές έχουν υποβάλει τις δικές τους προτάσεις τις οποίες η κυβέρνηση εξετάζει.
«Εάν η πλειοψηφία (των πιστωτών) συμφωνήσει σε μια ανταλλαγή, η χρεοκοπία θα είναι πολύ σύντομη», σημείωσε η οικονομολόγος Marina Dal  Poggetto της εταιρείας EcoGo στο Γαλλικό Πρακτορείο, συμπληρώνοντας πως «εάν εμποδίσουν τη διαπραγμάτευση, θα το πληρώσουμε ακριβά».
Υπενθυμίζεται ότι το 2001, η χώρα της Λατινικής Αμερικής είχε βυθιστεί στη σοβαρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της, κηρύττοντας πτώχευση, αφού δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τα χρέη της, τα οποία ανέρχονταν σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Αργεντινή, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, βρίσκεται ξανά σε δεινή κατάσταση, αφού η οικονομία της βρίσκεται σε ύφεση για δύο χρόνια, ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί (53% το 2019) και το ποσοστό της φτώχειας συνέχισε να αναβαίνει (33% το 2019).
Επιπλέον, η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει επιβραδύνει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα και ανάγκασε την κυβέρνηση να αποδεσμεύσει κεφάλαια για να μετριάσει τις επιπτώσεις της στους πιο ευάλωτους πολίτες και επιχειρήσεις.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο στηρίζει την Αργεντινή στην αναδιάρθρωση, δήλωσε πάντως ότι είναι βέβαιο για την «βούληση των δύο μερών να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Gerry Rice.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης