Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Η επέκταση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών έχει φτάσει τα 20 τρισ. δολ. τυφλώνοντας τους επενδυτές…

tags :
Deutsche Bank: Η επέκταση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών έχει φτάσει τα 20 τρισ. δολ. τυφλώνοντας τους επενδυτές…
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Deutsche Bank, η επέκταση του ισολογισμού των δέκα μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών στον κόσμο έχει φτάσει τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια
Η επέκταση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών έχει φτάσει 20 τρισ. δολ. τυφλώνοντας τους επενδυτές, επισημαίνουν οι αναλυτές της γερμανικής Deutsche Bank.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιδοθεί σε μια ατέρμονη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών που έχει επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού, οπότε οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τής Deutsche Bank, η συνολική επέκταση του ισολογισμού των δέκα μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών στον κόσμο έχει φτάσει τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια, αγγίζοντας τη γραμμή τάσης της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, έπειτα από στασιμότητα δύο ετών στα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Να σημειωθεί πως η απάντηση, σε νομισματικό επίπεδο, στον κορωνοϊό ήταν διπλάσια, από ό,τι την περίοδο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Επίσης, οι κεντρικές τράπεζες, από τότε που ξέσπασε η πανδημία, έχουν λάβει μέτρα ύψους 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με τους ισολογισμούς των δέκα μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών να «φουσκώνουν» κατά 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος Φεβρουαρίου και έπειτα.

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν την προσπάθεια για παροχή στήριξης στις ασθμαίνουσες οικονομίες των ανά τον κόσμο κρατών, το νούμερο αυτό αναμένεται να κινηθεί πάνω από τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια αργότερα μέσα στο έτος – ακόμα και αν ορισμένα μέτρα πρόκειται να ανακοινωθούν το 2021.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχει κινηθεί πιο επιθετικά έως τώρα, με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο οποίο έχει επιδοθεί και με τις νέες πιστωτικές διευκολύνσεις που παρέχει να αντιστοιχούν στο 55% όλων των μέτρων νομισματικής πολιτικής που έχουν ληφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτό το ποσοστό σταδιακά θα συρρικνωθεί καθώς η Fed χαλαρώνει το QE.
Να σημειωθεί πως η προγραμματισμένη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέσω του ΤLTRO 3, δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.
Από την άλλη, σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας τους, η Fed και η Bank of Canada έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση στους ισολογισμούς τους από τότε που ξέσπασε η πανδημία Covid-19 - αύξηση 12-13% επι του ΑΕΠ από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ η ΕΚΤ, η Bank of England και η Βank of Japan επέκτειναν τους ισολογισμούς τους κατά 6-7%.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική των επιτοκίων, ήδη βρίσκονται στην περιοχή του 0%, όπως οριοθετήθηκε στα τέλη Μαρτίου – εξαιρουμένης της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας, η οποία είχε «αγκυροβολήσει» το βασικό επιτόκιο αναφοράς στη ζώνη του 0,25% και το μείωσε στο 0% μόλις πριν από δύο εβδομάδες.
Πλέον, η συζήτηση που μονοπωλεί το ενδιαφέρον στη δημόσια σφαίρα του οικονομικού σύμπαντος είναι αν η Ευρωζώνη, η Ιαπωνία και η Ελβετία υιοθετήσουν μια πολιτική αρνητικών επιτοκίων.
Σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης των επιτοκίων.
Τέλος, παρότι πολλές χώρες έχουν μειώσει τα επιτόκιά τους, τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά τόπους διαφοροποιούνται.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, σχετικά με τις αγορές περιουσιακών στοιχείων-αξιών, οι περισσότερες χώρες από τις G-10 και μερικές αναδυόμενες αγορές έχουν εστιάσει σε πράξεις ανοιχτής αγοράς.
Στον αντίποδα, η Αυστραλία και η Ιαπωνία έχουν επικεντρωθεί στην καμπύλη απόδοσης.
Επίσης, η επέκταση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής αποτελεί παγκόσμιο χαρακτηριστικό, ωστόσο οι όροι χρηματοδότησης ποικίλλουν.
Ακολουθεί μια εύχρηστη περίληψη των μέτρων νομισματικής πολιτικής που έχουν ληφθεί τους τελευταίους δύο μήνες και δεν έχουν να κάνουν με το επιτόκιο:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης