Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για αναθέρμανση της οικονομίας - Δραστικότερα μέτρα ζητεί η αγορά για την επούλωση των πληγών από τον κορωνοϊό

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για αναθέρμανση της οικονομίας - Δραστικότερα μέτρα ζητεί η αγορά για την επούλωση των πληγών από τον κορωνοϊό
Δραστικότερα μέτρα ζητεί η αγορά για την επούλωση των πληγών από τον κορωνοϊό
Ανεπαρκή και με περιορισμένο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία σε σχέση με την έκταση της ζημιάς που έχει υποστεί από την πανδημική κρίση, χαρακτηρίζονται από την αγορά τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Τα πακέτο μπορεί να φθάνει τα 14,5 δισ. ευρώ ωστόσο το μεγάλο στοίχημα είναι εάν αυτό επαρκεί για να αναθερμάνει την οικονομία που οδηγείται φέτος σε βαθιά ύφεση 10%, επειδή ακριβώς δεν έχει τα καύσιμα για να πάρει μπροστά η ανάπτυξη.
Κλάδοι που θεωρούνται νευραλγικοί για την επανεκκίνηση, όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση, η ναυτιλία (το κομμάτι της κρουαζιέρας) και η οικοδομή, έχουν δεχθεί τέτοιο σοκ από το κορωνοϊό με αποτέλεσμα να χρειάζονται ένα πολύ μεγαλύτερο και πιο ισχυρό κοκτέιλ μέτρων για να  σταθούν στα πόδια τους.
Μέτρα που δεν έχουν καμία συνοχή και οργάνωση θα παρατείνουν την αβεβαιότητα ενώ θα μεγιστοποιήσουν τους φόβους για τον βαθμό ανταπόκρισης των φορολογούμενων στην εκπλήρωση των φετινών φορολογικών υποχρεώσεων τους όσον αφορά στις οφειλές από το φετινό φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ που θα αρχίσουν να τρέχουν από το τέλος Ιουλίου και ανέρχονται συνολικά στα 6,7 δις. ευρώ.
Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο δίνει όλο το βάρος στό πρόγραμμα επιδότησης των αποδοχών, γνωστό ως SURE, ρίχνοντας από την 1η Ιουνίου στην αγορά 820 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για να αναχαιτίσει τις στρατιές των ανέργων από την κρίση αλλά και αυτές που θα προκύψουν από την εφαρμογή του νέου εργασιακού μοντέλου που θα βασίζεται στην εκ περιτροπής εργασία και στην μερική απασχόληση.
Ήδη στην κυβέρνηση προσπαθούν να «σβήσουν τις φωτιές» που έχει ανάψει αυτό το μοντέλο καθώς πολλές επιχειρήσεις που ανοίγουν προχωρούν λόγω της ταμειακής στενότητας στην εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας για δύο εβδομάδες το μήνα για το μισό προσωπικό που επιστρέφει στη δουλειά κάνοντας χρήση του ανώτατου ορίου που παρέχει νόμος με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάνουν το 50% των μηνιαίων αποδοχών τους.
Τα μηνύματα που καταφθάνουν στο οικονομικό επιτελείο προοιωνίζονται μαζική χρήση του μέτρου το επόμενο διάστημα πράγμα που θα επιτείνει το πρόβλημα για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων με κοινωνικό και πολιτικό κόστος για τη κυβέρνηση.
Μέσα σε αυτό το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να σώσουν την παρτίδα με την επιστρεπτέα προκαταβολή, ο δεύτερος κύκλος της οποίας  θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες και θα ενσωματώνει κονδύλια και από τον πρώτο που έμειναν αδιάθετα τα οποία ό θα φτάσουν συνολικά στο ποσό του 1,4 δισ. ευρώ.
Τέλος, η κυβέρνηση σκόπιμα αφήνει να αιωρείται το ενδεχόμενο μίας νέας δέσμης μέτρων μόνιμου χαρακτήρα το ύψος της οποίας θα φτάνει τα 4 δισ. ευρώ.
Ο τουρισμός είναι πάντως ο μόνος κλάδος που δεν έχει λάβει την υποστήριξη που του αναλογεί  για το μέγεθος του μολονότι πρόκειται για την μόνη βαριά βιομηχανία της χώρας με εισπράξεις 19 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ.
Τα κονδύλια που είναι αμιγώς για το τουριστικό πακέτο φθάνουν μόλις το 1 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΓΛΚ σε αυτή μόλις τη δαπάνη, αντιστοιχεί η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών.
Είναι το μικρότερο από τα ποσά του πακέτου των 14,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για την ανάταση της οικονομίας, όταν οι φοροελαφρύνσεις για τις τεχνολογικές επιστήμες (δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα) είναι πολλαπλάσιες καθώς φτάνουν τα 35 εκατ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από τον αναλυτικό λογαριασμό των μέτρων τα ειδικά επιδόματα των 800 ευρώ σε επαγγελματίες, μικρομεσαίους και μικρούς επιχειρηματίες, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του εγχώριου επιχειρείν και έχουν βαθιές πληγές από την κρίση, θα κοστίσουν για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 177 εκατ. ευρώ.
Κατώτερες είναι οι απώλειες στα ταμεία από τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% για ένα πεντάμηνο στα εισιτήρια σε όλα τα μέσα μεταφοράς, 62 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση θα μπορούσε να είναι για πολύ μεγαλύτερο διάστημα ώστε να υπάρξει πραγματική ανακούφιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης