Τελευταία Νέα
Διεθνή

Timmermans (Κομισιόν): Για να φτάσει η βοήθεια της ΕΕ στους αγρότες, προτρέπει οικολόγους ακτιβιστές να ασκήσουν πιέσεις στα κράτη

Timmermans (Κομισιόν): Για να φτάσει η βοήθεια της ΕΕ στους αγρότες, προτρέπει οικολόγους ακτιβιστές να ασκήσουν πιέσεις στα κράτη
Ένα πολύ μεγάλο μέρος της άμεσης βοήθειας δεν πηγαίνει στους αγρότες ή σε αυτούς που δουλεύουν τη γη, αλλά σε μεγαλοϊδιοκτήτες κι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουμε, παραδέχτηκε ο Timmermans.
Ο Frans Timmermans προτρέπει οικολόγους ακτιβιστές να «πιέζουν» τις χώρες τους γιατί συχνά αντιστέκονται στις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Κομισιόν
Συχνά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι εκείνες που ανθίστανται στα μέτρα που προτείνουν οι Βρυξέλλες για την προστασία του κλίματος και σε αυτές θα πρέπει να ασκήσουν πίεση οι οικολόγοι ακτιβιστές, προέτρεψε σήμερα Παρασκευή 22 Μαΐου ο Frans Timmermans, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Να μου μιλάτε, να μου ζητάτε βοήθεια, να ασκείτε κριτική αλλά κυρίως να μιλάτε στις εθνικές κυβερνήσεις σας, επειδή εκείνες πολύ συχνά αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Κομισιόν» είπε ο Timmermans σε τηλεδιάσκεψη με δύο περιβαλλοντικές ακτιβιστικές οργανώσεις, τις Fridays For Future και Youth For Climate.
«Εμείς θα τις πιέζουμε και θα πιέζουμε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά εσείς πρέπει να μας δώσετε χείρα βοηθείας», επέμεινε.
Οι δηλώσεις αυτές του Timmermans έγιναν δύο ημέρες αφότου η Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της για την προστασία της βιοποικιλότητας και την ποιοτική διατροφή. Τα μέτρα προβλέπουν κατά κύριο λόγο τη μείωση κατά 50% των φυτοφαρμάκων στη γεωργία μέχρι το 2030.
Η ανακοίνωση αυτή ανησύχησε πολλές ομοσπονδίες παραγωγών αγροτικών προϊόντων, ωστόσο δεν εμπόδισε ορισμένες οικολογικές οργανώσεις, όπως τις δύο προαναφερόμενες, να απαιτήσουν από τον Timmermans ακόμη και τον επανασχεδιασμό ολόκληρης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Οι ακτιβιστές θεωρούν ότι οι άμεσες επιδοτήσεις που δίνονται στους παραγωγούς θα πρέπει να καταργηθούν και να δίνονται μόνο ανάλογα με τις μεθόδους καλλιέργειας που χρησιμοποιούν και τις επιπτώσεις που έχουν αυτές στην κοινωνία και το περιβάλλον.
«Ένα πολύ μεγάλο μέρος της άμεσης βοήθειας δεν πηγαίνει στους αγρότες ή σε αυτούς που δουλεύουν τη γη, αλλά σε μεγαλοϊδιοκτήτες, υπάρχει πραγματικά ένα πρόβλημα που θα πρέπει να επιλύσουμε», παραδέχτηκε ο Timmermans.
Αλλά για να αναδιαμορφωθεί το πλαίσιο, οι κυβερνήσεις των χωρών θα πρέπει να συμφωνήσουν επίσης και «πολύ συχνά είναι πολύ επιφυλακτικές επειδή φοβούνται ότι θα πέσει πολύ βαρύ στους αγρότες τους», προειδοποίησε.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μια αλλαγή στην πολιτική της ΕΕ αλλά ακολουθείτε τον λάθος στόχο», του απάντησε ένας από τους νέους που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, ζητώντας «σαφείς στόχους όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου».
Ο Timmermans υπενθύμισε ότι στην Ευρώπη περίπου το 10% των εκπομπών αυτών προκαλείται από τη γεωργία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης