Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Μεταβλητότητα και αδυναμία ακολούθως στο δολάριο Χονγκ Κονγκ, λόγω της έντασης ΗΠΑ - Κίνας

Societe Generale: Μεταβλητότητα και αδυναμία ακολούθως στο δολάριο Χονγκ Κονγκ, λόγω της έντασης ΗΠΑ - Κίνας
Αστάθεια προκαλεί στο δολάριο Χονγκ Κονγκ η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας προκαλεί πιέσεις στο δολάριο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με ανάλυση της γαλλικής τράπεζας Societe Generale.
Οι traders του δολαρίου Χονγκ Κονγκ (HKD) «βλέπουν» μεγάλη κρίση, προεξοφλώντας μια άνευ προηγουμένου έλλειψη ρευστότητας, σε συνδυασμό με άνοδο της ζήτησης για μετρητά.
Την Παρασκευή 22 Μαΐου 2020, το επιτόκιο για τις τρίμηνες και δωδεκάμηνες προθεσμιακές καταθέσεις σε HKD αυξήθηκε κατά 200 και 785 μονάδες βάσης, αντίστοιχα – κάτι που υποδηλώνει πως η προσφορά σε μετρητά στην αγορά ξένου συναλλάγματος αναμένεται να καταρρεύσει.
Όλα αυτά συνέβησαν εν μια νυκτί, αρχής γενομένης από τη στιγμή που η Κίνα αποφάσισε να επέμβει δυναμικά στα εσωτερικά του Χονγκ Κονγκ.
Η τρέχουσα ισοτιμία του HKD υπονοεί αδυναμία, με τη μεταβλητότητα να αυξάνεται.
Ωστόσο, το περιθώριο μεταξύ των αιχμών στο δεύτερο γράφημα υπονοεί μεγαλύτερες μεταβολές σε ό,τι αφορά το νόμισμα.
Σύμφωνα με τη Societe Generale, η άνοδος στα επιτόκια των προθεσμιακών σχετίζεται με τις χρηματιστηριακές αγορές και έχει δύο αιτίες:

-την αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων και την τριγωνική ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας-Χονγκ Κονγκ.

-τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας (να σημειωθεί πως πρόσφατα η αμερικανική γερουσία πέρασε νομοθεσία που απαγορεύει σε κινεζικές εταιρείες να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στη Wall Street).

Παρότι η αντίδραση της αγοράς φαίνεται δικαιολογημένη, η Societe Generale σημειώνει πως, σε ό,τι αφορά το HKD, είναι σημαντικό να γίνεται η διάκριση μεταξύ θεμελιωδών και κερδοσκοπικών παραγόντων.
Από τη μια πλευρά, κινητήριος δύναμης για την τρέχουσα ισοτιμία και τα swaps δολαρίου Χονγκ Κονγκ, σε μακροπρόθεσμη βάση, είναι τα επιτόκια στις ΗΠΑ.
Εν μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και των σταθερών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η σχετικά περιορισμένη ρευστότητα σε HKD μεταφράζεται σε θετικά πρόσημα σε ό,τι αφορά τα swaps.
Η τάση ήταν ήδη ανοδική, αν και η κερδοσκοπική δραστηριότητα τα ώθησε υψηλότερα από ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογήσουν τα αμερικανικά επιτόκια.
Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειωθεί πως οι επιπτώσεις για την τρέχουσα ισοτιμία του HKD-USD είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με το 2019, όταν οι διάφορες εντάσεις ώθησαν το νόμισμα προς τα κάτω.
Πέρυσι οι επενδυτές αποκόμισαν κέρδη σορτάροντας το HKD, ωστόσο φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά, λόγω δολαρίου ΗΠΑ.
Ως αποτέλεσμα, η Societe Generale πιστεύει ότι η πιθανότητα αλλαγής στο νομισματικό καθεστώς HKD είναι αμελητέα, προς το παρόν.
Όπως όμως επισημαίνει η γαλλική τράπεζα, τα swaps στην αγορά ξένου συναλλάγματος είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ θα μπορούσαν να πάνε ακόμα πιο ψηλά τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η ένταση Κίνας – ΗΠΑ κλιμακώνεται.
Φυσικά, αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από την απάντηση των ΗΠΑ στην επιβολή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας από τους Κινέζους στο Χονγκ Κονγκ.
Σίγουρα το γεγονός πως το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να σκληρύνει τη στάση του είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί βαθιά τις αγορές, καταλήγει η Societe Generale.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης