Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JPMorgan: Τα ψηφιακά νομίσματα απειλούν τη γεωπολιτική ισχύ των ΗΠΑ

JPMorgan: Τα ψηφιακά νομίσματα απειλούν τη γεωπολιτική ισχύ των ΗΠΑ
Η εκτίμηση της JPMorgan για τα ψηφιακά νομίσματα και τη γεωπολιτική ισχύ των ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι ο μεγάλος χαμένος από την άνοδο του κλάδου ψηφιακών νομισμάτων σε ό,τι αφορά στη γεωπολιτική ισχύ τους, αναφέρει σε έκθεσή της η J.P.Morgan.
«Αυτή η πραγματικότητα περιστρέφεται κυρίως γύρω από την ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ.
Η εκτύπωση του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος και η χρήση του για το διεθνές εμπόριο εμπορευμάτων, αγαθών και υπηρεσιών παρέχει τεράστια πλεονεκτήματα.
Ενώ οι αναλυτές δεν αναμένουν ότι το δολάριο να χάσει την ιδιότητα του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος σύντομα, επεσήμαναν μερικούς από τους πιο αδύναμους δεσμούς στην κυριαρχία του νομίσματος- συμπεριλαμβανομένου του διακανονισμού συναλλαγών και του συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT», σχολιάζει η τράπεζα, προσθέτοντας:
«Η SWIFT ήταν κυρίως ένας βασικός μοχλός για την επιβολή κυρώσεων στο ιρανικό καθεστώς, σε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αναστολή της πρόσβασης των ιρανικών τραπεζών το 2018.
Αυτό προκάλεσε ένταση με το ευρωπαϊκό μπλοκ, όπου οι υπουργοί Οικονομικών είχαν προσπαθήσει -και τελικά απέτυχαν- να εξαιρέσουν το διασυνοριακό δίκτυο πληρωμών από τους περιορισμούς.
Εάν οι χώρες μπορέσουν να παρακάμψουν το SWIFT, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να επιτύχουν λιγότερο τους γεωπολιτικούς στρατηγικούς στόχους τους, οι οποίοι εν μέρει βασίζονται στην παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου.
Τα κρυπτονομίσματα νόμισμα είναι μια άσκηση διαχείρισης γεωπολιτικών κινδύνων.
Η προσφορά μιας διασυνοριακής λύσης πληρωμών που βασίζεται σε ένα ψηφιακό δολάριο θα ήταν, ιδιαίτερα εάν έχει σχεδιαστεί ώστε να διαταράσσει ελάχιστα τη δομή του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, θα ήταν μια πολύ μέτρια επένδυση για την προστασία ενός βασικού μέσου προβολής ισχύος στην παγκόσμια οικονομία».
Επισημαίνεται πως, επί του παρόντος, η συνολικά αξία του κλάδου κρυπτονομισμάτων ανέρχεται σε περίπου 255 δισεκ. δολάρια, με το Bitcoin να βρίσκεται στα 9.000 δολάρια ανά μονάδα, πολύ χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης