Τελευταία Νέα
Διεθνή

H... κομμουνιστική Κίνα έχει διαθέσει μόλις το 2,5% του ΑΕΠ, λόγω κορωνοϊού και οι... καπιταλιστικές ΗΠΑ το 11% του ΑΕΠ

tags :
H... κομμουνιστική Κίνα έχει διαθέσει μόλις το 2,5% του ΑΕΠ, λόγω κορωνοϊού και οι... καπιταλιστικές ΗΠΑ το 11% του ΑΕΠ
Η κινεζική κυβέρνηση έχει δώσει τη μικρότερη στήριξη στην οικονομία της σε σχέση με άλλες χώρες παγκοσμίως
Σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες, η Κίνα έχει παράσχει την μικρότερη υποστήριξη για την οικονομία της που έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jim O'Neill.
"Είναι εντυπωσιακό όταν κοιτάς την αντίδραση της Κίνας σε σχέση με τόσες πολλές άλλες χώρες στον υπόλοιπο κόσμο μέχρι τώρα.
Πόσο μικρή είναι η δημοσιονομική επέκταση που έχει εισάγει η Κίνα", ανέφερε ο O'Neill, ο οποίος τώρα είναι πρόεδρος του βρετανικού think tank, Chatham House.
«Νομίζω ότι είναι συνετοί και πολύ προσεκτικοί και σίγουρα, δεδομένης της κλίμακας της προσφοράς και του σοκ της ζήτησης, η πολιτική της Κίνας ήταν αρκετά δειλή μέχρι τώρα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Κίνα ανακοίνωσε φορολογικά μέτρα αξίας περίπου 2,6 τρισ. γιουάν (365,97 δισ. δολάρια) για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορωνοϊού, από τις 14 Μαΐου του τρέχοντος έτους.
Το ποσό περιλαμβάνει πληρωμές ασφάλισης ανεργίας και κάποια φορολογική ελάφρυνση και αντιπροσωπεύει περίπου το 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του, σύμφωνα με το ταμείο.
Αυτή είναι πολύ μικρότερη απάντηση στην κρίση από πολλές άλλες μεγάλες οικονομίες.
Οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει επιπλέον δαπάνες που περιλαμβάνουν ένα πακέτο 2,3 τρισ. δολαρίων - ή 11% του ΑΕΠ, με μέτρα όπως εκπτώσεις φόρου για ιδιώτες, καθώς και δάνεια και εγγυήσεις για τις επιχειρήσεις.
Η Γερμανία έχει επίσης δεσμευτεί υποστήριξη που περιλαμβάνει 156 δισ. ευρώ (170,97 δισ. δολάρια) - ή 4,9% του ΑΕΠ - σε πρόσθετες κρατικές δαπάνες και τουλάχιστον 757 δισ. ευρώ (829,71 δισ. δολάρια) - ή 23% του ΑΕΠ - σε εγγυήσεις για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με δεδομένα που συλλέγονται από το ΔΝΤ.
Ο O'Neill εξήγησε ότι η Κίνα είναι πιο προσεκτική στην τόνωση της οικονομίας αυτή τη φορά επειδή δεν θέλει να δει τα επίπεδα χρέους να αυξάνονται σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Τα επίπεδα χρέους στην Κίνα αυξήθηκαν ραγδαία τα χρόνια μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς οι κινεζικές αρχές στήριξαν την οικονομική δραστηριότητα.
Ωστόσο, η Κίνα θα πρέπει να κάνει περισσότερα, ειδικά τώρα που οι καταναλωτές έχουν γίνει πολύ πιο σημαντικός μοχλός ανάπτυξης, είπε.
Πρόσθεσε ότι μέτρα που βοηθούν στη στήριξη του εισοδήματος, όπως οι φορολογικές περικοπές, μπορεί τελικά να είναι «αναπόφευκτα».
"Η βιομηχανική πλευρά της οικονομίας φάνηκε να ανακάμπτει αρκετά έντονα, αλλά ο καταναλωτής σίγουρα δεν έχε επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα", δήλωσε ο O'Neill.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης