Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ινδία: Νέα μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας λόγω κορωνοϊού - Στο 4% από 4,4%

tags :
Ινδία: Νέα μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας λόγω κορωνοϊού - Στο 4% από 4,4%
Το βασικό επιτόκιο της Reserve Bank of India βρίσκεται πλεόν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2010
Σε νέα μείωση του βασικού της επιτοκίου προχώρησε σήμερα (22/5) η Κεντρκή Τράπεζα της Ινδίας, προκειμένου να περιορίσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία της χώρας.
Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Reserve Bank of India αποφάσισε να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 40 μονάδες βάσης, στο 4% έναντι 4,4% προηγουμένως, ενώ παράλληλα μείωσε το επιτόκιο reverse repo επίσης κατά 40 μονάδες βάσης, στο 3,35%.
Σημειώνεται ότι η σχετική απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη και έρχεται δύο μήνες μετά την αιφνιδιαστική μείωση κατά 75 μονάδες βάσης, η οποία είχε ως στόχο να μειωθούν τα προβλήματα χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το βασικό επιτόκιο της Reserve Bank of India βρίσκεται πλεόν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2010, με τον πρόεδρο της Τράπεζας, Shaktikanta Das, να προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά το τρέχον έτος, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένα νούμερα.
«Τα στοιχεία δείχνουν μία κατάρρευση της ζήτησης τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές», ανέφερε ο κ. Das, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει σημαντική πτώση στις επενδύσεις και τις καταναλωτικές δαπάνες.
«Οι δείκτες υψηλής συχνότητας σε τομείς όπως είναι οι πωλήσεις επιβατικών και εμπορικών οχημάτων, η εγχώρια κυκλοφορία αεροσκαφών και οι αφίξεις τουριστών παρουσίασαν επίσης σημαντική συρρίκωνση τον Μάρτιο», πρόσθεσε ο κ. Das, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχει μία αχτίδα ελπίδας στις χειμερινές καλλιέργειες σιταριού και στις προβλέψεις για μία κανονική περίοδο μουσώνων το διάστημα Ιουνίου-Σεπτεμβρίου».
Σημειώνεται ότι τα περιοριστικά μέτρα στην Ινδία αναμένεται να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Μαϊου, με ορισμένους τομείς ωστόσο, όπως είναι αυτοί των καταστημάτων, της μεταποίησης και της γεωργίας, να προχωρούν σε σταδιακή επαναλειτουργία.
Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα θα αποκασταθούν εν μέρει ορισμένες σιδηροδρομικές υπηρεσίες και δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ θα αρχίσουν ξανά ορισμένες πτήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης