Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι αγορές της Ασίας λόγω νέων εντάσεων ΗΠΑ και Κίνας - «Βουτιά» -5,9% για τον Hang Seng, ο Shanghai Composite -1,8%

tags :
Στο «κόκκινο» οι αγορές της Ασίας λόγω νέων εντάσεων ΗΠΑ και Κίνας - «Βουτιά» -5,9% για τον Hang Seng, ο Shanghai Composite -1,8%
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,8% στις 20.388 μονάδες
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (22/5) οι αγορές της Ασίας, εν μέσω νέων εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, αυτή τη φορά γύρω από την περιοχή του Χονγκ Κονγκ.
Η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιορίζει τις δραστηριότητας της αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ, μετά τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις που είχαν λάβει χώρα στην περιοχή το περασμένο έτος, πριν την έξαρση της πανδησμίας του κορωνοϊού.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει σε «ισχυρή απάντηση» εάν εκγριθεί το νομοσχέδιο της Κίνας για το Χονγκ Κονγκ, γεγονός που δημιουργήσει ένα ακόμα μέτωπο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει ισχυρές απώλειες της τάξεως του -5,9% στις 22.844 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με πτώση -1,7% στις 10.811,15 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -1,8% στις 2.813,77 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -2% και τις 10.620,96 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,8% στις 20.388,16 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200, και συγκεκριμένα στο -0,9% και τις 5.497 μονάδες.
Όσον αφορά τη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά -1,4% στις 1.970,13 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει πτώση της τάξεως του -2% στις 1.293,98 μονάδες.
«Οι επενδυτές σε όλον τον κόσμο αναμένουν τις λεπτομέρεις σχετικές με το νέο νομοσχέδιο για το Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να δουν πόσο σοβαροί είναι οι όροι», αναφέρουν οι αναλυτές της AxiCorp, οι οποίοι διευκρινίζουν ότι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος θα βρεθεί και η αντίδραση των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες βρίσκονται ήδη σε σφοδρή αντιπαράθεση τις τελευταίες, αναφορικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Κίνα την πανδημία του κορωνοϊού στα αρχικά στάδια, ενώ «ανοιχτά» παραμένουν και τα ζητήματα που αφορούν το εμπόριο.
Την ίδια στιγμή, η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να αποσύρει τους στόχους της για την ανάπτυξη το 2020 έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών, αναφορικά με τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκσομίως.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Li Keqiang, το Πεκίνο δεν πρόκεται να θέσει κάποιον στόχο ανάπτθξης για το 2020, προκειμένου να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Στην Ιαπωνία, η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης, καθώς η χώρα δείχνει να ανακάμπτει σταδιακά από την πανδημία του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%, ενώ παράλληλα διατήρησε τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Παράλληλα, η Τράπεζα ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 280 δισ. δολ. το οποίο αποσκοπεί στη χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πλήγμα από την πανδημία.
Σύμφωνα με την Bank of Japan, στόχος του νέου μέτρου είνια να ενισχύσει την οικονομική βοήθεια που παρέχει ήδη στις επιχειρήσεις η κυβέρνηση, ενώ το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων αναμένεται να επεκταθεί μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2021.
Μεταξύ άλλων, η BoJ δήλωσε ότι σχεδιάζει να χορηγήσει δάνεια με μηδενικό επιτόκιο έως και ένα έτος σε τράπεζες που συμμετέχουν σε πρόγραμμα κρατικού δανεισμού, ενώ τόνισε ότι δε θα διστάσει να προχωρήσει σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση έαν χρειαστεί.
Τον περασμένο μήνα ο αριθμός των πτωχεύσεων που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού έχει αυξηθεί σημαντικά στην Ιαπωνία, με την Teikoku Databank να δηλώνει πως μέχρι τις 21 Μαΐου περίπου 174 εταιρεία έχουν υποβάλει αίτηση πτώχευσης εξαιτίας του Covid-19.
Νωρίτερα, η Στατιστική Υπηρεσίας της χώρας ανακοίνωσε περαιτέρω επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στο 0,1% τον Απρίλιο του 2020, έναντι 0,4% τον Μάρτιο, ενώ σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,2%.
Εφόσον εξαιρεθούν οι τιμές ενέργειας και τροφίμων, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,4% σε ετήσια βάση, ενώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 καταγράφηκε επίσης πτώση της τάξεως του -0,2%.
Οι τιμές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,1% σε μηνιαί βάση, ενώ οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησαν κατά -0,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 και κατά -0,2% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης