Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επισπεύδεται το άνοιγμα της οικονομίας - Καμπανάκι για δεύτερο κύμα κορωνοϊού και πριν το φθινόπωρο - Στους 169 οι νεκροί

tags :
Επισπεύδεται το άνοιγμα της οικονομίας - Καμπανάκι για δεύτερο κύμα κορωνοϊού και πριν το φθινόπωρο - Στους 169 οι νεκροί
Στις 25/5 ανοίγει η εστίαση, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις στα νησιά και ανακοινώνονται οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία ή όχι των δημοτικών
(upd5) Στο άνοιγμα της οικονομίας -με το βάρος να δίνεται στον τουρισμό- και της κοινωνίας, όπου στο επίκεντρο βρίσκεται η επαναλειτουργία ή όχι των δημοτικών σχολείων, εστιάζει τα επόμενα 24ωρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία θέλει να αφήσει οριστικά πίσω της το δίμηνο lockdown και να επικοινωνήσει πως χάρη στην εξαιρετική επιδημιολογική της κατάσταση είναι έτοιμη να υποδεχθεί από τα μέσα Ιουνίου χιλιάδες τουρίστες από το εξωτερικό.
Μετά την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου των 24 δις ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας και της εργασίας αλλά και του σχεδίου για την επανεκκίνηση του τουρισμού, η κυβέρνηση επιθυμεί να στείλει το μήνυμα ότι η επιστροφή στη νέα κανονικότητα δεν έχει γυρισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, την οποία εκτιμάται πως θα λάβει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Ο κ.Μητσοτάκης έχει ταχθεί υπέρ της επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων και δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα θετική μέχρι τώρα η αντιμετώπιση του κορωνοϊού, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως τα δημοτικά σχολεία (μαζί και τα νηπιαγωγεία, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί) θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου.
Η εξέλιξη αυτή άλλωστε θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί της ασφαλούς Ελλάδας, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο στην οικονομία όσο και στον τουρισμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 25/5 ανοίγει η εστίαση, επιτρέπονται οι μετακινήσεις στα νησιά της χώρας και το yachting, ότι από την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα κάμπινγκ και οι κατασκηνώσεις, ότι από τις 15/6 θα ανοίξουν τα εποχικά ξενοδοχεία και θα απελευθερωθούν οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ότι από την 1η Ιουλίου θα γίνονται πτήσεις από και προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.
Οι ειδικοί επιστήμονες δίνουν το πράσινο φως για όλες αυτές τις κινήσεις, καθώς επικαλούνται τα επιδημιολογικά στοιχεία που δείχνουν πως ο ιός είναι σε φθίνουσα πορεία.
Ωστόσο, δεν λείπουν οι προειδοποιήσεις για την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, καθώς επισημαίνουν ότι ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί, τονίζοντας ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και ένα δεύτερο κύμα, ακόμα και πριν το φθινόπωρο.

Πέτσας: Κινούμαστε προς το άνοιγμα των δημοτικών – Πιθανότερη ημερομηνία ανοίγματος η 1η Ιουνίου

Τη θέση ότι η κυβέρνηση κινείται βάσει των σημερινών δεδομένων στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Αυτή τη στιγμή κινούμαστε προς το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.
Όλες οι προϋποθέσεις συνηγορούν προς αυτό» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Πέτσας, αναφέροντας ως πιθανότερη ημερομηνία «ανοίγματος» την 1η Ιουνίου.
Ωστόσο, υποστήριξε πως τις τελικές αποφάσεις για το τι θα γίνει, θα τις ανακοινώσει την ερχόμενη Δευτέρα 25/5 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού στα νησιά από ξένους τουρίστες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως υπάρχει πρόνοια στα νησιά για την αντιμετώπιση κρουσμάτων ενώ διέψευσε κατηγορηματικά κάθε σενάριο περί περικοπής μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο.
Σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν τα γυμναστήρια, ο κ.Πέτσας υποστήριξε πως ο αρχικός σχεδιασμός είναι να ανοίξουν στις 29 Ιουνίου, αν και δεν απέκλεισε αυτό να γίνει νωρίτερα, εφόσον τα πράγματα όσον αφορά την επιδημιολογική εξέλιξη του κορωνοϊού, εξακολουθήσουν να είναι καλά.

Παναγιωτόπουλος (καθ. Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας): Δεύτερο κύμα κορωνοϊού και πριν το φθινόπωρο – Πιθανή νέα καραντίνα

Την εκτίμηση πως είναι πολύ πιθανό το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού να εκδηλωθεί και πριν από το φθινόπωρο διατύπωσε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), τονίζοντας ότι μπορεί να έχουμε ξανά καραντίνα αν δεν εφαρμόζονται με συνέπεια τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε ότι «μπορεί να πάει εξαιρετικά καλά το θέμα του κορωνοιού αρκεί να εφαρμόζονται με συνέπεια τα ήπια μέτρα που έχουν δηλωθεί δηλαδή η απόσταση, η υγιεινή των χεριών κλπ».
«Διαφορετικά υπάρχουν μόνο δύο ενδεχόμενα: είτε μεγάλο κύμα, είτε lockdown
Ασφαλώς πάμε καλά και έχουμε λίγα κρούσματα αλλά δεν τελειώσαμε με την πανδημία.
Η διευθύντρια Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι είναι θέμα χρόνου του δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο μπορεί να είναι και προ του φθινοπώρου.
Το γεγονός του καλοκαιριού και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την μικρή κυκλοφορία του ιού ωστόσο είναι σε κυκλοφορία» είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός πως υπάρχει μια διάχυτη χαλάρωση πλέον.
Ερωτηθείς για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως υπάρχει τρόπος να ανοίξουν με ασφάλεια και ο τρόπος αυτός είναι να ανοίξουν με την τήρηση των οδηγιών που έχουν δοθεί και θα δοθούν λεπτομερέστερα και είναι πολύ καλός καιρός για να ανοίξουν τα σχολεία

Βατόπουλος (καθ. Μικροβιολογίας): Ο ιός κυκλοφορεί πολύ λίγο – Μεγάλη πρόκληση ο τουρισμός όταν ανοίξουν τα αεροδρόμια

Τη θέση ότι ο ιός κυκλοφορεί πολύ λίγο στην Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος αναφερόμενος στην εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα.
«Είναι λίγα τα κρούσματα, γίνονται πολλά τεστ που είναι αρνητικά, άρα ο ιός κυκλοφορεί πολύ λίγο, το οποίο είναι πολύ καλό.
Το ότι βγήκαμε και από την καραντίνα είναι επίσης καλό γιατί επιστρέφουμε στη φυσιολογική μας ζωή.
Πρέπει όμως να περάσουν μια δυο βδομάδες για να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει σταθεροποίηση» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος πάντως επεσήμανε πως δεν θα εκπλαγεί, αν υπάρξει μικρή αύξηση των κρουσμάτων.
«Η μεγάλη πρόκληση είναι ο τουρισμός όταν ανοίξουν τα αεροδρόμια.
Είναι πρόκληση να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Πρέπει να γίνονται κάποιοι έλεγχοι στην είσοδο, με τεστ, με ερωτηματολόγιο, να δηλώσει ο επισκέπτης που θα μένει ώστε αν τυχόν να εμφανιστούν κρούσματα να τον βρει πιο εύκολα.
Δεν μπορεί η Ελλάδα να μείνει απομονωμένη από τον υπόλοιπο πλανήτη.
Η λογική λέει ότι θα πρέπει να είναι έγκυρη η διάγνωση τυχόν κρουσμάτων ή την αποφυγή στις εισόδους, αν κάποιος είναι άρρωστος» τόνισε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις οδηγίες που θα πρέπει να λάβουν οι τουρίστες.
«Οι οδηγίες θα είναι παρόμοιες για τους τουρίστες.
Θα πρέπει να προσαρμοστούν με ότι ισχύει στην Ελλάδα.
Εμείς ως υγειονομικοί δίνουμε τις βασικές αρχές που είναι η αποφυγή του συνωστισμού, οι απολυμάνσεις στους χώρους με πολύ κόσμο και το πλύσιμο των χεριών.
Αυτά εξειδικεύονται σε κάθε περίπτωση.
Πρέπει να αυτενεργήσουν οι χώρου για να προσαρμόσουν τις λειτουργίες τους στις βασικές αρχές.
Είναι ένα στοίχημα και η Ελλάδα πρέπει να έχει ακόμα ένα trade mark που είναι η υγεία και αυτή πρέπει να διαφυλάξουμε» υποστήριξε ο κ.Βατόπουλος.

Βέβαιο το δεύτερο κύμα του ιού - Εστίες υπερμετάδοσης οι κλειστοί χώροι

Μόλις τρία νέα κρούσματα του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα, αριθμός που δείχνει την χαμηλή διασπορά του ιού στη χώρα μας.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας καταγράφηκαν επίσης δύο θάνατοι (με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στους 168 νεκρούς από την covid-19), ενώ  21 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.  
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας η επάνοδος του ιού θεωρείται βέβαιη και για το λόγο αυτό απαιτείται αυξημένη εγρήγορση.
Χαρακτήρισε εστίες υπερμετάδοσής του  τους κλειστούς χώρους στους οποίους βρίσκεται πολύς κόσμος- το 99,7% της μετάδοσης γίνεται σε κλειστούς χώρους, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, αναφέροντας παραδείγματα χωρών ότι δεν χρειάζεται καν, είπε, να είναι πολλοί οι φορείς σε τέτοιους χώρους για να υπάρξει μεγάλη διάδοση του ιού.


Στους 169 οι νεκροί

Ανακοινώθηκαν σήμερα 22/5 21 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, 19 εκ των οποίων αφορούν γνωστές συρροές κρουσμάτων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Από τα 21 νέα κρούσματα τα 18 αφορούν οικισμό στη Λάρισα και το 1 τη δομή στο Κρανίδι.
Image
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.873, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 612 (21,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1446 (50,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Παράλληλα 19 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών, έξι (31,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 89,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ  98 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 169 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 49 ήταν γυναίκες (29.0%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94,1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 147.958 κλινικά δείγματα.
Image

Τα μέτρα στην ακτοπλοΐα

Επιπλέον, σειρά μέτρων για την ακτοπλοΐα θα εφαρμόζονται μέχρι και την 15η Ιουνίου.
Πρόκειται για οδηγίες που συμφωνήθηκαν στην διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.
Έτσι επιβάλλεται θερμομέτρηση επιβατών, χρήση μάσκας και αποστάσεις στα αεροπορικά καθίσματα των πλοίων.
Επίσης οριοθετείται ότι ο μέγιστος αριθμός των επιβατών θα είναι στο 50% της χωρητικότητας του πλοίου, διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση, αλλά και χρήση καμπινών από ένα άτομο, πλην των περιπτώσεων που αφορούν οικογένειες ή ΑΜεΑ με το συνοδό τους.
Ειδικότερα, οι οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών, που θα έχουν εφαρμογή από τις 18/5/2020 μέχρι τις 15/6/2020, αφορούν κυρίως:
1. Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
2. Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας.
Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
3. Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
4. Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
5. Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
6. Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
7. Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
8. Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
9. Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
10. Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
11. Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,
12. Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,
13. Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),
14. Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).

Τι ισχύει για τρένα, αεροπλάνα και λεωφορεία

Με αφορμή την μετακίνηση εκτός νομού, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι οι μετακινήσεις διέπονται από υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τις οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προς αποφυγή της μετάδοσης και διασποράς του ιού COVID-19.
Υπενθυμίζεται ότι για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους, κάτι που ισχύει και στις αερομεταφορές.
Ακόμη, ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων.
Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.
Οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν:
-Να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας.
-Να εφοδιάζουν το προσωπικό με απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό).
-Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.
Ειδικότερα για τις αερομεταφορές:
• Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
• Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.
• Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
• Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.
• Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.
• Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.

Επέστρεψαν στα σχολεια οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου - Ερωτηματικό το τι θα γίνει με το Δημοτικό

Χιλιάδες μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου επέστρεψαν από την περασμένη Δευτέρα 18/5 στα σχολεία μετά από σχεδόν 3 μήνες αποχής λόγω της πανδημίας, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι θα συμβεί με τους μαθητές του Δημοτικού.
Η δεύτερη φάση επιστροφής αφορούσε τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και όλων των τάξεων των Γυμνασίων.
Ωστόσο, η σχολική διαδικασία και  η τάξη θα είναι διαφορετική καθώς τα σχολεία θα συνεχίσουν να έχουν δύο ζώνες λειτουργίας και θα γίνει διαίρεση τμημάτων σε 2 υποτμήματα (1,5 μ. απόσταση και έως 15 μαθητές ανά τμήμα).
Επιπλέον, θα ισχύει εκ περιτροπής διδασκαλία στα 2 υποτμήματα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή / Τρίτη, Πέμπτη και αντίστροφα).
Πάντως, αυστηρά θα είναι τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, καθώς θα είναι απαραίτητα στο σχολείο τα αντισηπτικά, ο φυσικός εξαερισμός και ο καθαρισμός του χώρου 2 φορές την ημέρα.
Διαφορετικά διαλείμματα και απαγόρευση λειτουργίας κυλικείων θα επιβληθούν, ενώ προαιρετική είναι η χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Ωστόσο, θα δοθεί η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή ατόμου που νοσεί) και θα υπάρχει ζωντανή παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.

Στις 25/5 ανοίγει η εστίαση

Στις 25 Μαΐου θα ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 25 Μαΐου επανεκκινούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, οι δραστηριότητες παροχής ποτών και οι υπηρεσίες πίστας καρτ.
Μάλιστα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα:
- Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
- Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
- Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
- Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
- Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
- Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
- Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
-Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου, ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης