Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η αγορά έχει... στεγνώσει και η Wall παραδίδεται στους μικρούς επενδυτές

Goldman Sachs: Η αγορά έχει... στεγνώσει και η Wall παραδίδεται στους μικρούς επενδυτές
Οι κωδικοί πελατών λιανικής έχουν πλημμυρίσει το χρηματιστήριο

Η Wall Street έχει παραδοθεί στους πελάτες λιανικής, επισημαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, την ίδια στιγμή που διαπιστώνει πως η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστότητα.
Πιο συγκεκριμένα, οι πελάτες λιανικής φαίνεται πως είναι κυρίαρχοι στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία, CTA και μεγάλα συστημικά funds έχουν επιλέξει να απέχουν.
Να σημειωθεί πως οι πελάτες λιανικής διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, κάτι που, αν μη τι άλλο, αποτελεί μια παραδοξότητα, καθώς ερώτημα αποτελεί πού βρίσκουν τα χρήματα.
Σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης πιστωτικών δεδομένων Yodlee, μετά τις αποταμιεύσεις και τις αναλήψεις η τρίτη τη τάξει πιο δημοφιλής δραστηριότητα είναι η αγορά περιουσιακών στοιχείων στο χρηματιστήριο – ειδικά για τη μεσαία τάξη.
Η Goldman Sachs επιβεβαιώνει πως οι μικρές συναλλαγές, δηλαδή οι συναλλαγές με πελάτες λιανικής, σημείωσαν άνοδο τους τελευταίους μήνες.
Πριν από μερικούς μήνες, οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, έπειτα από σχετική έρευνα σε συναλλαγές μέχρι 2.000 δολάρια, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο όγκος των συναλλαγών πελατών λιανικής τους τελευταίους τρεις μήνες αυξήθηκε ραγδαία.
Μάλιστα, ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών σημειώθηκε τον Φεβρουάριο, πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού και τη μεγάλη έλλειψη ρευστότητας.
Αυτά τα δεδομένα ενισχύουν την άποψη πως οι ενεργές συναλλαγές μεμονωμένων επενδυτών έχουν διευρυμένο ρόλο στην αστάθεια που υπάρχει στην αγορά, ιδίως σε ό,τι αφορά επιλεγμένες μετοχές.
Στην αγορά μετοχών, το 2,3% αποτελείται από συναλλαγές κάτω των 2.000 δολαρίων.
Η αύξηση στις μικρές συναλλαγές ήταν ακόμα πιο αξιοσημείωτη στα options, με το 13% από το σύνολο των συναλλαγών να αφορά ένα συμβόλαιο.
Εάν, όμως, οι μεμονωμένοι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τους δείκτες της Wall Street, αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά.
Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, η ρευστότητα σε ό,τι αφορά τα futures έχει ανακάμψει στο 22ο εκατοστημόριο, ενώ η ρευστότητα σε σχέση με την αγορά μετοχών βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2018.
Με άλλα λόγια, τα επίπεδα ρευστότητας είναι θλιβερά, ενώ οι κωδικοί πελατών λιανικής έχουν πλημμυρίσει το χρηματιστήριο χάρη σε πλατφόρμες μεσιτείας που δεν παίρνουν προμήθεια.
Αυτό εν μέρει δικαιολογεί την αύξηση του δείκτη-βαρομέτρου S&P 500 στις 3.000 μονάδες, με τα ιστορικά χαμηλά της 23ης Μαρτίου.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης