Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η ένταση ΗΠΑ - Κίνας βαλκανοποιεί την παγκόσμια οικονομία

Rabobank: Η ένταση ΗΠΑ - Κίνας βαλκανοποιεί την παγκόσμια οικονομία
Στο κόκκινο η ένταση ΗΠΑ - Κίνας
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προκαλεί τη βαλκανοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Αν μη τι άλλο, ο κατακερματισμός των αγορών είναι προ των πυλών, με τις συνέπειες να μην μπορούν να αποτυπωθούν ακόμη στον ορίζοντα
(βαλκανοποίηση είναι ένας γεωπολιτικός όρος, αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τη διαδικασία κατακερματισμού ή διάσπασης μιας περιοχής ή κράτους σε μικρότερες περιοχές ή κράτη που είναι συχνά εχθρικά ή μη-συνεργάσιμα μεταξύ τους, και θεωρείται υποτιμητικός).
Πάντως, η ένταση στο γεωπολιτικό πεδίο αυξάνεται.
Την τρέχουσα εβδομάδα, οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν στην επιβολή μιας σειράς από περιορισμούς σε σχέση με τις κινεζικές δημόσιες προσφορές στον NASDAQ.
Την Τρίτη 20 Μαΐου η αμερικανική Γερουσία πέρασε νομοθεσία που αποβάλει τις κινεζικές εταιρείες από τους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ.
«Η διεθνής νομιμότητα, όπως την ξέραμε τριάντα χρόνια τώρα, διαρρηγνύεται.
Η ιμπεριαλιστική Κίνα επιδιώκει να αναδιαμορφώσει τον κόσμο και προσπαθεί να λυγίσει την παγκόσμια οικονομία.
Το σύγχρονο οικονομικό σύστημα δεν εξυπηρετεί πια τους σκοπούς μας, έχουμε μπει σε νέα εποχή» ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και υποψήφιος για την προεδρία το 2024, Josh Hawley.
Ο ίδιος πιέζει οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – αν και αυτό, προς το παρόν, φαίνεται απίθανο.
Βέβαια, διαγράφουν ανάλογη πορεία με αυτή που είχαν ακολουθήσει οι Ιταλία, Ιαπωνία και Γερμανία στο παρελθόν, οπότε αποχώρησαν από την Κοινωνία των Εθνών.
Με άλλα λόγια, τίποτε δεν είναι δεδομένο πλέον.
Σε όρους αγοράς, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σημειώνει πως οι κινεζικές εταιρείες μετακινούνται προς Χονγκ Κονγκ μεριά για να αποφύγουν την περιοριστική νομοθεσία των ΗΠΑ.
Να σημειωθεί πως η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για εκβιασμό σε ό,τι αφορά το Χονγκ Κονγκ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκληθεί θερμό επεισόδιο.
«Η Κίνα έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης.
Για αυτό τον λόγο θέλει απεγνωσμένα να κερδίσει ο Joe Biden για να μπορέσουν να επικρατήσουν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, όπως έκαναν προτού ανέλθω στην εξουσία.
Ο Κινέζος εκπρόσωπος μιλά ανοήτως, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της χώρας τους για όλο τον πόνο και την οδύνη που προκάλεσε το κομμουνιστικό κόμμα.
Η προπαγάνδα και οι επιθέσεις κατά των ΗΠΑ είναι ντροπή.
Το ψάρι, όμως, βρομάει από το κεφάλι.
Θα μπορούσαν να σταματήσουν εύκολα την πανδημία, αλλά δεν το έκαναν» τουίταρε ο πρόεδρος Trump, «δείχνοντας» απειλητικά τον Xi Jinping.
Βέβαια, οι Κινέζοι θεωρούν εαυτούς δύναμη ειρήνης και θεμέλιο σταθερότητας.
Πέρα από το δυστοπικό κλίμα που διαμορφώνεται, υπάρχουν κάποιες πινελιές αισιοδοξίας.
Μάλιστα, ορισμένοι φτάνουν στο σημείο να υποστηρίξουν πως η διμερής εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να τη γλιτώσει.
Παράλληλα, το Bloomberg αναφέρει ότι η Κίνα πρόκειται να εφαρμόσει ένα εξαετές κεϋνσιανιστικό πρόγραμμα ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, το οποίο θα προορίζεται κυρίως για τους κινεζικούς τεχνολογικούς γίγαντες και είναι εις βάρος των αμερικανικών εταιρειών.
Ειδικότερα, η Κίνα θέλει να περιορίσει στο ελάχιστο την εξάρτηση από τις αμερικανικές εισαγωγές.
Εάν αυτό το πρόγραμμα λάβει σάρκα και οστά, θα σημάνει το τέλος της εμπορικής συμφωνίας που έχουν συνάψει τα δύο κράτη.
Θα επιφέρει επίσης τη βαλκανικοποίηση των παγκόσμιων τεχνολογικών συστημάτων και αγορών.
Να επισημανθεί πως στο παιχνίδι έχει μπει και η Αυστραλία, που έχει ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η Κίνα θα έχει να αντιμετωπίσει ένα βασικό πρόβλημα.
Με το γιουάν να υποτιμάται συνεχώς, δεν θα έχει 1,4 τρισεκατομμύριο δολάριο να διαθέσει – ειδικά αν δεν εξάγει.
Στο μεταξύ, μέχρι την Τρίτη 20 Μαΐου, η Bank of England ξεκαθάρισε ότι θέλει να πληρώνεται για να δανείζεται, κάτι το οποίο κάνει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας.
Άλλωστε, κατά βάθος η Μεγάλη Βρετανία είναι βαθιά ευρωπαϊκή:
Οριακά χαμηλά επιτόκια, υποτιμημένη λίρα και ένα πλήθος ακρωνυμιών για να κρατηθούν χαμηλά οι καμπύλες απόδοσης ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση του τραπεζικού τομέα.
Πάντως, στα τέλη του 17ου αιώνα, τα ομόλογα (gilts) που εξέδιδε το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχαν ποτέ αρνητική απόδοση.
Η Fed, από την άλλη, εξακολουθεί να μη θέλει να προχωρήσει σε αρνητικά επιτόκια – ίσως γιατί φοβούνται ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού.
Άλλωστε, σκοπεύει στο άμεσο μέλλον να παράσχει οδηγίες για τα επιτόκια, τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και τις δανειοδοτικές διευκολύνσεις που πρόκειται να καθιερώσει.
Πάνω από όλα, όμως, αυτό που κυρίως ενδιαφέρει την ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι ο έλεγχος της καμπύλης απόδοσης, οι οποίες σίγουρα δεν θα είναι υψηλές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης