Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές, ανησυχία για παρατεταμένη ύφεση - Πτώση -0,78% για τον S&P 500, στο -1,41% ο DAX

Νευρικότητα στις αγορές, ανησυχία για παρατεταμένη ύφεση - Πτώση -0,78% για τον S&P 500, στο -1,41% ο DAX
Νευρικότητα και πιέσεις στις διεθνείς αγορές
Νευρικότητα και πιέσεις επικράτησαν σήμερα 21/5 στις διεθνείς αγορές καθώς παρά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις μεγάλες οικονομίες, η οποία αναπτέρωσε τις ελπίδες των επενδυτών το τελευταίο διάστημα, ωστόσο η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επηρεάζει αρνητικά το κλίμα στις αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν.
Η Γερουσία ενέκρινε ένα νόμο που θα μπορούσε να οδηγήσει στον αποκλεισμό πολλών κινεζικών εταιρειών από την εισαγωγή των μετοχών τους στις αμερικανικές αγορές ή από την άντληση χρημάτων από αμερικανούς επενδυτές.  
Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να οξύνει περαιτέρω τους τόνους, σημειώνοντας απλά ότι «στη μάχη κατά της πανδημίας η Κίνα ήταν πάντα ανοιχτή, διαφανής και υπεύθυνη».
Αρνητικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα στοιχεία των δεικτών PMI για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάιο καθώς ξεκίνησε το άνοιγμα των περισσότερων οικονομιών στην Ευρώπη.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι η Ευρωζώνη παρέμεινε εγκλωβισμένη στη βαθύτερη ύφεση που έχει ποτέ καταγραφεί, με την δραστηριότητα πάντως να ανακάμπτει ελαφρώς εν μέσω της προσπάθειας για την επανεκκίνηση της οικονομίας.  
Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση -0,41% στις 24.474 μονάδες.
Ο δείκτης -  βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,78% κλείνοντας στις 2.948 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες -0,97% στις 9.284 μονάδες.  
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 29,06 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε -1,41% κλείνοντας στις 11.065 μονάδες.
Ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση -0,73% στις 17.087 μονάδες.
Image
Image

(Yahoo Finance/David Foster)
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας στα 2,44 εκατ. ανήλθαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Μαϊου 2020, με το σύνολο των θέσεων που έχουν χαθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας (εννέα εβδομάδες) να ανέρχεται σε 38,64 εκατ. θέσεις εργασίας.
Τα στοιχεία είναι εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ανήλθαν σε 25,07 εκατ. καταγράφοντας νέο ρεκόρ, από 22,59 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 24,25 εακτ.
Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, λόγω του lockdown για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού, είναι το γεγονός ότι μέσα σε 9 εβδομάδες χάθηκαν 38,636 θέσεις εργασίας, ενώ για να δημιοιυργηθούν 22,13 εκατ. θέσεις χρειάστηκαν 10 ολόκληρα χρόνια.
Την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, οι νέες αιτήσεις σημείωσαν άνοδο ρεκόρ, κατά 6,9 εκατ.
Τρεις μήνες νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, η ανεργία στις ΗΠΑ ήταν μόλις 3,5%, ενώ πλέον εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει το 17%.

Αρνητικές τάσεις στην Ευρώπη

Με απώλειες έκλεισαν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη να παραμένει στα τάρταρα, παρά τη βελτίωση που καταγράφηκε τον Μάιο, εν μέσω του lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις μεγάλες οικονομίες αναπτέρωσε τις ελπίδες των επενδυτών το τελευταίο διάστημα, ωστόσο η κλιμακούμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επηρεάζει αρνητικά το κλίμα στις αγορές.
Στο ταμπλό, η μετοχή της γερμανικής αεροπορικής Lufthansa ενισχύθηκε κατά +3,8%, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Γερμανίας σχετικά με το σχέδιο διάσωσης, ύψους 9 δισ. ευρώ.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας βελτίωση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάιο, έναντι του Απριλίου, με τον δείκτη HIS Markit ωστόσο να παραμένει σε συρρίκνωση, καθώς η άρση των μέτρων βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης IHS PMI ενισχύθηκε στις 30,5 μονάδες τον Μάιο, από τις 13,6 μονάδες τον Απρίλιο, στα υψηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων μηνών.
Ο PMI Υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 28,7 μονάδες από 12 τον Απρίλιο.
Όπως σημειώνει η IHS Markit, η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε καθηλωμένη τον Μάιο λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της μετάδοσης της νόσου Covid -19.
Ωστόσο, η δραστηριότητα άρχισε να βελτιώνεται καθώς αίρονται σταδιακά τα μέτρα.
Ο σύνθετος δείκτης IHS Markit αυξήθηκε στις 30,5 μονάδες τον Μάιο, από το ιστορικό χαμηλό του Απριλίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, παραμένει σημαντικά χαμηλότερα από το επίπεδο των 50 μονάδων, σε στάδιο συρρίκνωσης για τρίτο διαδοχικό μήνα.
Βελτίωση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (21/5) στοιχεία της Markit, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 28,9 μονάδες, έναντι 13,8 μονάδων τον Απρίλιο του 2020, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 25,7 μονάδες.
Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης απομακρύνθηκε από τα χαμηλά είκοσι ετών, παρέμεινε σε αρκετά κατώτερα επίπεδα σε σχέση με τα επίπεδα της οικονομικής κρίσης του 2008, όταν ο PMI είχει διαμορφωθεί στις 38,1 μονάδες.
Ο χαμηλότερος όγκος εργασιών οφείλεται ως επί το πλείστον στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, τις ακυρώσεις παραγγελιών και της πτώσης στη ζήτηση.
Μάλιστα, οι νέες εργασίες και η απασχόληση των επιχειρήσεων υποχώρησαν με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων είκοσι ετών, μετά από την πτώση-ρεκόρ που σημειώθηκε τον Απρίλιο.
Όσον αφορά τον υποδείκτη αισιοδοξίας των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, σημειώθηκε περαιτέρω άνοδος σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά του Μαρτίου, εν μέσω ανησυχιών ότι η ανάκαμψη της ζήτησης θα είναι βραδύτερη απ' ό,τι αναμενόταν αρχικά.
Επιπλέον, ο δείκτης PMI που αφορά τον μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 40,6 μονάδες, έναντι 32,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 37,2 μονάδες.
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών διαμορφώθηκε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στη Γαλλία τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (21/5) στοιχεία της Markit, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις προχώρησαν σε σταδιακή επανέναρξη της λειτουργίας τους μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 30,5 μονάδες, έναντι 11,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Παράλληλα, τα στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν περαιτέρω άνοδο του δείκτη PMI στις 32,4 μονάδες.
Η πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης συνέχισαν να περιορίζουν τη ζήτηση και τον Μάιο, με τον υποδείκτη που αφορά τις νέες εργασίες να υποχωρεί για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Ωστόσο, ο υποδείκτης νέων εργασιών κατέγραψε μικρότερη πτώση σε σχέση με τη «βουτιά» που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο, ενώ βραδύτερος ήταν και ο ρυθμός πτώσης που σημειώθηκε στις νέες παραγγελίες από το εξωτερικό, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, η επιχειρήσεις συνέχισαν να περιορίζουν την πρόσληψη προσωπικού, με τον σχετικό υποδείκτη να καταγράφει μεγαλύτερη πτώση στον μεταποιητικό κλάδο σε σχέση με τον κλάδο υπηρεσιών.
Ο δείκτης PMI που αφορά τον μεταποιητικό κλάδο απομακρύνθηκε από τα χαμηλά 22 ετών στα οποία είχε υποχωρήσει τον Απρίλιο, και συγκεκριμένα στις 40,3 μονάδες, έναντι 31,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα κα έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 36 μονάδες.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας ποσό άνω του 1 δισ. δολ. έλαβε η Astrazeneca από την αρχή προηγμένης βιοιατρικής έρευνας και ανάπτυξης των ΗΠΑ για την ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή του εμβολίου κατά της νόσου Covid - 19, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία έχει ήδη συμφωνήσει να προχωρήσει στην παραγωγή τουλάχιστον 400 εκατ. δόσεων τους εμβολίου και έχει διασφαλίσει τη δυνατότητα παραγωγής 1 δισ. δόσεων, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινοούν τον Σεπτέμβριο του 2020, εφόσον η έρευνα εξελιχθεί με επιτυχία.
Η έρευνα της AstraZeneca για το εμβόλιο περιλαμβάνει την κλινική δοκιμή τριών φάσεων, με 30 χιλ. συμμετέχοντες, καθώς και την παιδιατρική δοκιμή.
O Pascal Soriot, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, δήλωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να καταστήσει το εμβόλιο άμεσα και ευρέως διαθέσιμο.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας λόγω Ιαπωνίας και ΗΠΑ - Στο -0,21% ο Nikkei, ο Kospi +0,44%

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (21/5) οι αγορές της Ασίας, καθώς η άνοδος που σημειώθηκε στις αγορές της Wall Street αντισταθμίστηκε από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν την Ιαπωνία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημείωσε ήπιες απώλειες της τάξεως του -0,21% στις 20.552,31 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -0,41% και τις 5.550,40 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με πτώση της τάξεως του +0,44% στις 1.998,31 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,60% στις 1.330,13 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,42% στις 24.298 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με κέρδη +0,92% στις 11.008,31 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,55% στις 2.867,92 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -0,94% και τις 10.845,40 μονάδες.
Οι εξαγωγές στην Ιαπωνία κατέγραψαν μία από τις μεγαλύτερες μηνιαίες πτώσεις τον Απρίλιο του 2020, και συγκεκριμένα στο -21,9%, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού περιόρισε τη ζήτηση από το εξωτερικό και οδήγησε πολλές επιχειρήσεις σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας τους.
Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόστμο υποχώρησαν κατά -7,2% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, με τους τομείς ιατρικών προϊόντων και υφασμάτων να είναι οι μόνοι που κατέγραψαν άνοδο.
Νωρίτερα, οι Jibun Bank και Markit δημοσίευσαν τα τελευταία στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Ιαπωνία για τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε περαιτέρω συρρίκνωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 38,4 μονάδες, έναντι 41,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009.
Ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έντεκα ετών, ενώ ο υποδείκτης που σχετίζεται με τη ζήτηση ιαπωνικών αγαθών κατέγραψε μία από της μεγαλύτερες μηνιαίες πτώσεις που έχει αναφέρει ποτέ η σχετική έρευνα.
Παράλληλα, κάτω από τις 50 μονάδες κινήθηκαν και οι υποδείκτης που αφορούν τις νέες παραγγελίες, την απασχόληση και τις προοπτικές των επόμενων μηνών, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19.
«Τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη PMI παρέχουν μία ακόμα σοκαριστική διορατικότητα για τον καταστροφικό αντίκτυπο του Covid-19», δήλωσε ο οικονομολόγος της Markit, Joe Hayes, προσθέτοντας ότι «ενώ ο ρυθμός πτώσης για τον κλάδο υπηρεσιών κατέγραψε επιβράδυνση, η "βουτιά" που σημειώθηκε στη ζήτηση αγαθών επηρεάζει τον μεταποιητικό κλάδο, ο οποίος εμφάνισε μία αυξημένη πτώση κατά τη διάρκεια του Μαΐου».
«Καθώς η Ιαπωνία προχωράει σε άρση των έκτακτων μέτρων, η οικονομία στον κλάδο υπηρεσιών μπορεί να ξεκινήσει τη σταδιακή ανάκαμψη», υπογράμμισε ο κ. Hayes, ο οποίος διευκρίνισε ότι «η ζημιά για τον μεταποιητικό κλάδο θα μπορούσε να συνεχιστεί, καθώς οι συνθήκες στο παγκόσμιο εμπόριο επιδεινώνονται και η ανάκαμψη της οικονομίας είναι αργή».
Τα παραπάνω στοιχεία αντιστάθμισαν το θετικό κλίμα που υπήρχε στη Wall Street κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, με τον δείκτη S&P 500 να κλείνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα εβδομάδων, και συγκεκριμένα στο +1,67% και τις 2.971,61 μονάδες.
Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average ενισχύθηκε κατά +1,52% στις 24.575,90 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στο +2,08% και τις 9.375,78 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης