Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Στο 8,25% από 8,75% μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα, εν μέσω της πανδημίας

Τουρκία: Στο 8,25% από 8,75% μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα, εν μέσω της πανδημίας
H τουρκική οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού
Στην ένατη διαδοχική μείωση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην τουρκική λίρα, την ώρα που η οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το repo επιτόκιο μίας εβδομάδας, κατά 50 μονάδες βάσης, στο 8,25% από το 8,75%.
Η τουρκική λίρα διαπραγματεύεται στις 6,798 ανά δολάριο.
Σημειώνεται ότι χθες, οι κεντρικές τράπεζες της Τουρκίας και του Κατάρ, συμφώνησαν στον τριπλασιασμό του ορίου για το swap συναλλάγματος στα 15 δισ. δολ. από το επίπεδο των 5 δισ.
Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι η συμφωνία με την ομόλογό της στο Κατάρ – που οδήγησε στην αύξηση της υφιστάμενης συναλλαγματικής συμφωνίας – θα στηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και το εμπόριο.
H συμφωνία αντανακλά την ισχύ της συμμαχίας μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κατά του προέδρου Recep Tayyip Erdogan, όταν η αραβική χώρα στήριξε τον Τούρκο πρόεδρο.
Η Τουρκία ανταπέδωσε τη χάρη ένα χρόνο αργότερα, όταν τάχθηκε στο πλευρό του Κατάρ κατά τη διάρκεια της επιβολής του μποϋκοτάζ από μία ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία.
Η λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο νωρίτερα αυτό τον μήνα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τη μείωση των καθαρών συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας και το σχετικά υψηλό εξωτερικό χρέος της χώρας, επιταχύνοντας έτσι την αναζήτηση της Άγκυρας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό.
Το Reuters μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών και της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας έκαναν έκκληση σε ομολόγους τους στο Κατάρ και την Κίνα για την επέκταση υφιστάμενων γραμμών ανταλλαγής νομισμάτων (swap lines) και στη Βρετανία και την Ιαπωνία για την καθιέρωση τέτοιων γραμμών.
Η Τουρκία έχει μία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με το Πεκίνο, ύψους περίπου 1,7 δισ. δολαρίων.
«Οι συζητήσεις για τις ανταλλαγές νομισμάτων συνεχίζονται και ιδιαίτερα κάποιες από αυτές είναι πολύ θετικές.
Αναμένουμε θετικά αποτελέσματα, επίσης, από αυτές σύντομα», δήλωσε ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος πριν από την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Ο ίδιος χαρακτήρισε είπε ότι ορισμένες από τις συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και άλλες έχουν «παγώσει».
Η λίρα έκανε ράλι τις τελευταίες οκτώ ημέρες εν μέσω προσδοκιών νέας χρηματοδότησης που θα ανέκοπτε περαιτέρω πωλήσεις της, για τις οποίες ορισμένοι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μπορούσαν να κλιμακωθούν όπως το 2018, όταν η συναλλαγματική κρίση της Τουρκίας κλόνισε τις αναδυόμενες αγορές.
Η ισοτιμία της λίρας υποχωρούσε 0,2% στις 6,795 λίρες ανά δολάριο.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι η τροποποίηση του ορίου της συμφωνίας του 2018 για ανταλλαγή νομισμάτων με το Κατάρ αποσκοπεί στο «να διευκολύνει το διμερές εμπόριο» σε εγχώρια νομίσματα και «να στηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στις δύο χώρες».
Με βάση τη συμφωνία, η κεντρική τράπεζα στη Ντόχα θα δέχεται τουρκικές λίρες έναντι των καταριανών ριάλ.
Η οικονομία της Τουρκίας δέχεται ισχυρές πιέσεις εν μέσω της πανδημίας του κορωνοίού και αναζητά συμφωνία για swap συναλλάγματος με τις σύμμαχες χώρες της G20, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.
Στις αρχές Μαϊου, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Berat Albayrak, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις χώρες της G20 για τις γραμμές swap, ενώ είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης