Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Σε υψηλά δύο μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάιο 2020 - Στις 28,9 μονάδες ο σύνθετος PMI

Βρετανία: Σε υψηλά δύο μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάιο 2020 - Στις 28,9 μονάδες ο σύνθετος PMI
Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο αποδείχθηκαν καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Βελτίωση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (21/5) στοιχεία της Markit, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 28,9 μονάδες, έναντι 13,8 μονάδων τον Απρίλιο του 2020, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 25,7 μονάδες.
Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης απομακρύνθηκε από τα χαμηλά είκοσι ετών, παρέμεινε σε αρκετά κατώτερα επίπεδα σε σχέση με τα επίπεδα της οικονομικής κρίσης του 2008, όταν ο PMI είχει διαμορφωθεί στις 38,1 μονάδες.
Ο χαμηλότερος όγκος εργασιών οφείλεται ως επί το πλείστον στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, τις ακυρώσεις παραγγελιών και της πτώσης στη ζήτηση.
Μάλιστα, οι νέες εργασίες και η απασχόληση των επιχειρήσεων υποχώρησαν με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων είκοσι ετών, μετά από την πτώση-ρεκόρ που σημειώθηκε τον Απρίλιο.
Όσον αφορά τον υποδείκτη αισιοδοξίας των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, σημειώθηκε περαιτέρω άνοδος σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά του Μαρτίου, εν μέσω ανησυχιών ότι η ανάκαμψη της ζήτησης θα είναι βραδύτερη απ' ό,τι αναμενόταν αρχικά.
Επιπλέον, ο δείκτης PMI που αφορά τον μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 40,6 μονάδες, έναντι 32,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 37,2 μονάδες.
Ο υποδείκτης που σχετίζεται με την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2009, ενώ μόλις το 24% των επιχεριήσεων ανέφερε επέκταση της παραγωγής τους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης PMI για τον κλάδο υπηρεσιών αυξήθηκε στις 27,8 μονάδες, έναντι 13,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο σε έναν από τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1996.
«Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει σταθερά κλειδωμένη σε μία άνευ προηγουμένου ύφεση, με την επιχειρηματική δραστηριότητα και την απασχόληση να εξακολουθούν να υποχωρούν με ανησυχητικούς ρυθμούς τον Μάιο», δήλωσε επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
«Αν και ο ρυθμός πτώσης κατέγραψε επιβράδυνση σε σχέση με την ιστορική κατάρρευση του Απριλίου, η πτώση που σημειώθηκε στην παραγωγή και τις θέσεις εργασίας τον Μάιο ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στα 22 χρόνια της έρευνας», πρόσθεσε ο κ. Williamson, διευκρινίζοντας ότι «οι ρυθμοί πτώση εξακολουθούν να ξεπερνούν οτιδήποτε είχαμε δει προηγουμένως».
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης