Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρίτσης (ΣΥΡΙΖΑ): Το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η εσωτερική υποτίμηση της περιόδου 2010 – 2014

Χαρίτσης (ΣΥΡΙΖΑ): Το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η εσωτερική υποτίμηση της περιόδου 2010 – 2014
Πρόκειται για ένα σχέδιο που μεταφέρει το βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ
Τη θέση ότι το σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης παραπέμπει στην εσωτερική υποτίμηση της περιόδου 2010 – 2014 και μεταφέρει το βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους διατύπωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Χαρίτσης.
«Το σχέδιο που παρουσίασε εχθές ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της ύφεσης, είναι ένα σχέδιο εσωτερικής υποτίμησης, που επιστρέφει τη χώρα στα όσα ζήσαμε τα πρώτα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, την περίοδο 2010-14.
Είναι ένα σχέδιο που μεταφέρει το βάρος της κρίσης στους εργαζόμενους και βασίζεται στην επικράτηση της «ανοσίας της αγέλης» στην οικονομία και την επιβίωση των ισχυρότερων.
Η κυβέρνηση αφήνει στους εργαζόμενους τρεις επιλογές: είτε να αποδεχθούν μείωση μισθών 20%, είτε να δεχθούν το σχέδιο εκ περιτροπής εργασίας είτε να οδηγηθούν σε απολύσεις ενώ μονιμοποιεί την αναστολή των συμβάσεων, κάτι που δεν γίνεται σε καμία άλλη χώρα» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο κ.Χαρίτσης.
«Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιλέγει να μην στηρίξει τους μικρομεσαίους.
Επιμένει στις επιστρεπτέες ενισχύσεις, δηλαδή νέα δάνεια, ένα πρόγραμμα ήδη αποτυχημένο, στο οποίο συμμετέχουν λίγες επιχειρήσεις» είπε ο κ.Χαρίτσης, ο οποίος χαρακτήρισε «βαρύ ατόπημα την απουσία προγράμματος μη επιστρεπτέων ενισχύσεων», καθώς «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό έχουν ανάγκη την απευθείας ενίσχυση με ρευστότητα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους».
Ο κ.Χαρίτσης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι», η οποία, όπως είπε, «περιλαμβάνει μεταξύ πολλών άλλων μέτρων για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 3 δισ. ευρώ μη επιστρεπτέας ενίσχυσης».
Ασκώντας κριτική στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο Αλ. Χαρίτσης ανέφερε ότι «ακούσαμε για μείωση προκαταβολής φόρου με τεράστια ασάφεια».
«Δεν διευκρινίστηκε ούτε το ύψος της, ούτε το ποιους αφορά, ενώ οι εξηγήσεις παραπέμφθηκαν για το μέλλον.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ενισχύσεις 24 δισ. προσθέτοντας μήλα με πορτοκάλια.
Έχουμε μπροστά μας μια κρίση κολοσσιαίων διαστάσεων, που ενδεχομένως να κάνει την κρίση που ζήσαμε πριν μερικά χρόνια να φαντάζει ως μικρή ανατάραξη της οικονομίας.
Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα εμπροσθοβαρές, γενναίο πρόγραμμα χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως της ζητάμε από τις 6 Απριλίου.
Να αναθεωρήσει τώρα την πολιτική της, η οποία επιταχύνει και πολλαπλασιάζει τις συνέπειες της ύφεσης και μας οδηγεί ξανά σε ένα σπιράλ ύφεσης από το οποίο πάρα πολύ δύσκολα θα βγει η ελληνική οικονομία» τόνισε ο κ.Χαρίτσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης