Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Σε υψηλά τριών μηνών σκαρφάλωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάιο 2020 - Στις 30,5 μονάδες ο PMI

Γαλλία: Σε υψηλά τριών μηνών σκαρφάλωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάιο 2020 - Στις 30,5 μονάδες ο PMI
Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Γαλλίας αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών διαμορφώθηκε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στη Γαλλία τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (21/5) στοιχεία της Markit, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις προχώρησαν σε σταδιακή επανέναρξη της λειτουργίας τους μετά την πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 30,5 μονάδες, έναντι 11,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Παράλληλα, τα στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν περαιτέρω άνοδο του δείκτη PMI στις 32,4 μονάδες.
Η πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης συνέχισαν να περιορίζουν τη ζήτηση και τον Μάιο, με τον υποδείκτη που αφορά τις νέες εργασίες να υποχωρεί για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Ωστόσο, ο υποδείκτης νέων εργασιών κατέγραψε μικρότερη πτώση σε σχέση με τη «βουτιά» που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο, ενώ βραδύτερος ήταν και ο ρυθμός πτώσης που σημειώθηκε στις νέες παραγγελίες από το εξωτερικό, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, η επιχειρήσεις συνέχισαν να περιορίζουν την πρόσληψη προσωπικού, με τον σχετικό υποδείκτη να καταγράφει μεγαλύτερη πτώση στον μεταποιητικό κλάδο σε σχέση με τον κλάδο υπηρεσιών.
Ο δείκτης PMI που αφορά τον μεταποιητικό κλάδο απομακρύνθηκε από τα χαμηλά 22 ετών στα οποία είχε υποχωρήσει τον Απρίλιο, και συγκεκριμένα στις 40,3 μονάδες, έναντι 31,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα κα έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 36 μονάδες.
Όσον αφορά τον κλάδο υπηρεσιών, ο δείκτης PMI κατέγραψε επίσης σημαντική άνοδο σε μηνιαία βάση, και συγκεκριμένα στις 30,5 μονάδες, έναντι 11,1 μονάδων τον Απρίλιο του 2020.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις της Γαλλίες παρέμειναν απαισιόδοξες σχετικά με τις προοπτικές των επόμενων μηνών, καθώς αναμένουν ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με τον σχετικό υποδείκτη ωστόσο να καταγράφει άνοδο σε σχέση με τον Απρίλιο.
«Όπως αναμενόταν, τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη PMI της Γαλλίας έδειξαν μία πολύ βραδύτερη συρρίκωνση στην επιχειρηματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του Μαΐου, με ορισμένες εταιρείες να επαναλειτουργούν, καθώς αίρονται τα περιοριστικά μέτρα με επιφύλαξη», δήλωσε ο οικονομολόγος της Markit, Eliot Kerr, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
«Τα στοιχεία υπγοραμμίθζουν τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι οικονομίες στην ανάκαμψη από αυτήν την κρίση, καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να απολύουν εργαζομένους εν μέσω μίας συνεχώς αβέβαιης προοπτικής», υπογράμμισε ο κ. Kerr.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης