Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας ενόψει των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2020

Επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας ενόψει των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2020
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Donald Trump -με αφορμή τον κορωνοϊό- θα σκληρύνει τη στάση του απέναντι στην Κίνα ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2020
Στην εκτίμηση ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας θα επιδεινωθούν ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2020 συγκλίνουν οι αναλυτές.
Ως γνωστόν, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, κατηγορεί την Κίνα για έλλειψη διαφάνειας όσο αφορά τον κορωνοϊό και το μέγεθος του προβλήματος, ενώ από την άλλη πλευρά το Πεκίνο υποστηρίζει ότι ενδεχομένως οι ΗΠΑ να είναι η πραγματική πηγή της πανδημίας.
Με τον Trump να ετοιμάζεται για τη δεύτερη θητεία του, «ο απώτερος σκοπός του είναι η νίκη στις εκλογές» επισημαίνει ο Stephen Roach από το Yale University.
«Αυτό δεν έχει να κάνει με τη βελτίωση της οικονομικής ασφάλειας για τους Αμερικανούς, τις αμερικανικές εταιρείες, ό,τι και να λένε.
Αυτή είναι μια πολιτικά υποκινούμενη εμπορική δήλωσε ο Roach.
O ίδιος δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα όσον αφορά τα επόμενα βήμα της κυβέρνησης Trump.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Eswar Prasad καθηγητής στο Cornell University, ο οποίος εκτιμά ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει πολλά βήματα κατά της Κίνας -είτε συμβολικά είτε ουσιαστικά- πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.
«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση του Trump βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία για πιο σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα» επισημαίνει ο Prasad.
Από τη πλευρά της, «η Κίνα προσπαθεί σκληρά να προσπαθεί να προωθήσει την άποψη ότι εκείνη είναι που φέρεται ώριμα προσπαθώντας να διασφαλίσει ότι τα αποτελέσματα της πανδημίας μπορούν να περιοριστούν και ότι μπορεί να ληφθεί το σωστό είδος προσέγγισης για την αντιμετώπιση της πανδημίας», δήλωσε ο Prasad.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι δηλώσεις του Zhao Lijian, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικότερα, ο Zhao δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να ρίξουν όλη την ευθύνη στην Κίνα και τους δικούς λάθος χειρισμούς στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Σίγουρα, η Κίνα δεν έχει σταματήσει.
Οι διπλωμάτες της προσπαθούν πολύ σκληρά να ελέγξουν το αφήγημα όσον αφορά τον κορωνοϊού και χρησιμοποιούν την οικονομική και πολιτική επιρροή τους ώστε να πάρουν τις χώρες με τους μέρος τους και ξεκαθαρίσουν ότι οι χώρες που δεν παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες τους θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες» δήλωσε ο Prasad.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαφωνία ΗΠΑ-Κίνας έρχεται σε μια άσχημη περίοδο και δεν θα βοηθήσει κανέναν, ενώ επιδεινώνει την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Και η κατάσταση μπορεί μόνο να επιδεινωθεί.
«Η εγχώρια πολιτική δυναμική και στις δύο χώρες, πιστεύω, ότι θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το σημείο και κυρίως ενόψει των εκλογών τον Νοέμβριο.
Οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες δασμών ή άλλων οικονομικών κυρώσεων κατά της Κίνας θα ωχριούν σε σχέση με τις συνέπειες της πανδημίας στην αμερικανική οικονομία.
Έτσι πιστεύω ότι ο Trump θα σκληρύνει τη στάση του κατά της Κίνας» επισημαίνει ο Prasad.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης