Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Σε νέα χαμηλά έντεκα ετών υποχώρησε ο μεταποιητικός κλάδος τον Μάιο 2020 - Στις 38,4 μονάδες ο PMI

Ιαπωνία: Σε νέα χαμηλά έντεκα ετών υποχώρησε ο μεταποιητικός κλάδος τον Μάιο 2020 - Στις 38,4 μονάδες ο PMI
Ο δείκτης δραστηριότητας του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2009
Περαιτέρω συρρίκνωση κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (21/5) στοιχεία των Jibun Bank και Markit, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να προκαλεί πλήγμα στις συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 38,4 μονάδες, έναντι 41,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009.
Ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έντεκα ετών, ενώ ο υποδείκτης που σχετίζεται με τη ζήτηση ιαπωνικών αγαθών κατέγραψε μία από της μεγαλύτερες μηνιαίες πτώσεις που έχει αναφέρει ποτέ η σχετική έρευνα.
Παράλληλα, κάτω από τις 50 μονάδες κινήθηκαν και οι υποδείκτης που αφορούν τις νέες παραγγελίες, την απασχόληση και τις προοπτικές των επόμενων μηνών, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19.
«Τα τελευταία στοιχεία για τον δείκτη PMI παρέχουν μία ακόμα σοκαριστική διορατικότητα για τον καταστροφικό αντίκτυπο του Covid-19», δήλωσε ο οικονομολόγος της Markit, Joe Hayes, προσθέτοντας ότι «ενώ ο ρυθμός πτώσης για τον κλάδο υπηρεσιών κατέγραψε επιβράδυνση, η "βουτιά" που σημειώθηκε στη ζήτηση αγαθών επηρεάζει τον μεταποιητικό κλάδο, ο οποίος εμφάνισε μία αυξημένη πτώση κατά τη διάρκεια του Μαΐου».
«Καθώς η Ιαπωνία προχωράει σε άρση των έκτακτων μέτρων, η οικονομία στον κλάδο υπηρεσιών μπορεί να ξεκινήσει τη σταδιακή ανάκαμψη», υπογράμμισε ο κ. Hayes, ο οποίος διευκρίνισε ότι «η ζημιά για τον μεταποιητικό κλάδο θα μπορούσε να συνεχιστεί, καθώς οι συνθήκες στο παγκόσμιο εμπόριο επιδεινώνονται και η ανάκαμψη της οικονομίας είναι αργή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης