Επισπεύδεται το άνοιγμα της οικονομίας - Φθίνει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα - Τι θα ισχύσει για φόρους, εργαζομένους και τουρισμό - Στους 166 οι νεκροί

Επισπεύδεται το άνοιγμα της οικονομίας - Φθίνει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα - Τι θα ισχύσει για φόρους, εργαζομένους και τουρισμό - Στους 166 οι νεκροί
Την Δευτέρα 25/5 ανοίγει η εστίαση, ελεύθερες οι μετακινήσεις στα νησιά - Εν αναμονή των αποφάσεων για τα δημοτικά
(upd) Με τους αρμόδιους επιστήμονες να επιβεβαιώνουν την εξαιρετικά καλή πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και να επισημαίνουν τα θετικά και τα αισιόδοξα μηνύματα από την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα ακόμα και ύστερα από τα πρώτα «ανοίγματα» της οικονομίας και της κοινωνίας, η κυβέρνηση σπεύδει να άρει τα περιοριστικά μέτρα και να επιταχύνει την επιστροφή στη νέα πραγματικότητα προκειμένου να στείλει και το κατάλληλο μήνυμα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ελκυστικό και συνάμα ασφαλή τουριστικό προορισμό.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται πέρα από την απελευθέρωση των μετακινήσεων στα νησιά και της επαναλειτουργίας της εστίασης την ερχόμενη Δευτέρα 25/5, να αποφασίσει και την επιστροφή των μαθητών στα δημοτικά σχολεία, κίνηση που αν μη τι άλλο θα επιβεβαιώνει και την πλήρη επαναφορά στην κανονικότητα.
Οριστικές αποφάσεις δεν υπάρχουν ακόμα, αν και οι περισσότεροι ειδικοί επιστήμονες φέρονται να εισηγούνται το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων εφόσον και τις επόμενες ημέρες δεν αλλάξουν δραματικά τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την πορεία του κορωνοϊού, τα οποία δείχνουν ότι ο ιός είναι σε φθίνουσα πορεία, κάτι που δεν άλλαξε από τα δύο πρώτα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας είπε πως δέσμευση του πρωθυπουργού είναι να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία την 1η Ιουνίου εφόσον είναι καθοδική η πορεία της επιδημίας, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών - σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - τάσσεται κατά της επαναλειτουργίας τους.

Στήριξη εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση επιχειρηματικότητας με μέτρα 24 δισ. ευρώ

Πακέτο 24 δισ. για να «νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας» τα οποία θα διατεθούν σε τρεις πυλώνες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό (20/5 διάγγελμά του του προς τον ελληνικό λαό.
Οι τρεις πυλώνες είναι η  στήριξη εργασίας, η μείωση  φόρων και η  τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Όπως είπε είναι πρόγραμμα γέφυρα προκειμένου από την ύφεση που έφερε η υγειονομική καταιγίδα σε όλο τον κόσμο να περάσουμε στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα, όπως τόνισε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, εδράζεται σε τρεις καίριους πυλώνες:
-Τη στήριξη της εργασίας.
-Τη μείωση των φόρων και
-Την τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Εστιάζοντας στη φορολογική ανακούφιση των πολιτών και των επιχειρήσεων, ιδίως στον Τουρισμό, τις Μεταφορές, την Εστίαση και τον Πολιτισμό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:
-Για τους επόμενους 5 μήνες, μειώνεται από 24% σε 13% ο ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς.  
-Μείωση ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των θερινών σινεμά.
-Για τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης παρατείνεται για όλο το καλοκαίρι η μείωση ενοικίου κατά 40%.
-Γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου.

Μείωση ΦΠΑ, ενοικίων και προκαταβολής φόρου - Ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων- Πώς θα γίνει το restart του τουρισμού - Επιδότηση μισθού έως 100%

Συνεκτικό σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας, για την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την κοινωνική συνοχή παρουσίασε χθες 20/5 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η επέκταση της αναστολής σύμβασης εργασίας για τους μήνες Μάιο – Ιούνιο και η μείωση ενοικίου.
Επίσης, η αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Θα μειωθεί ο ΦΠΑ για το διάστημα από 1η Ιουλίου έως 30 Οκτωβρίου για μεταφορές προσώπων, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τουριστικά πακέτα, εισιτήρια κινηματογράφων.
Όσον αφορά την εργασία και τον νέο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης, μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου.
Οι εργοδότες θα μπορούν να περιορίζουν το χρόνο εργασίας των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στο ήμισυ. Για το διάστημα που δεν θα εργάζεται θα του καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό το 60% της αμοιβής του.
Σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, το υπόλοιπο θα  καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.
Ιδιαίτερα για τον τουρισμό, ανακοινώθηκε ότι ο τουρισμός εσωτερικού ξεκινά από τις 29 Μαΐου, οπότε ανοίγουν camping και ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας ενώ ο τουρισμός εξωτερικού θα αρχίσει από τις 15 Ιουνίου, οπότε και ανοίγουν όλα τα υπόλοιπα καταλύματα. Στις 15 Ιουνίου, είναι ημερομηνία απελευθέρωσης εισόδου επισκεπτών από περίπου 20 χώρες.
Ένα δεύτερο κύμα χωρών θα προστεθεί την 1η Ιουλίου, ενώ η σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων ορίστηκε για τις 15 Ιουλίου.

Στους 166 οι νεκροί

Δέκα νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 καταγράφηκαν σήμερα 20/5 στη χώρα μας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.850, εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες.
Image
Από αυτά, 617 (21,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.476 (51,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών.
Οκτώ (36,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
Το 95,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης 96 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, έχουμε έναν ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 166 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 48 ήταν γυναίκες (28,9%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 139.445 κλινικά δείγματα.           


Επανεκκίνησαν εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά και καταστήματα

Από χθες Δευτέρα 18/5 άνοιξαν τα εμπορικά κέντρα (mall), εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlet), στα οποία θα ισχύουν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Yποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες, εντός των καταστημάτων που βρίσκονται στα εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας και στους κοινόχρηστους χώρους.
Η απόσταση μεταξύ των ατόμων πρέπει να είναι 1,5 μέτρο και να τηρείται η υγιεινή των χεριών.
Εφόσον υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες δεν επιτρέπεται η χρήση των ασανσέρ παρά μόνο για ΑΜΕΑ, για ηλικιωμένα άτομα και για χρήση τροφοδοσίας, ενώ σε περίπτωση που η χρήση των ανελκυστήρων είναι απαραίτητη, η πληρότητα πρέπει να είναι 40% σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επανεκκίνησαν οι επιχειρήσεις με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ):
47.19 / Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα.
91.04 /Δραστηριότητες βοτανικών και ζωολογικών κήπων και φυσικών βιοτόπων.
93.19.13.03 /Υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, για κυνήγι και σχετικές δραστηριότητες.
96.04.10.02 /Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού αισθητικής και δίαιτας (με εξαίρεση την σωματική άσκηση).
96.04.10.06 / Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες).
96.09.19.16 / Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κλπ (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις).
Προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ισχύουν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης όπως περιγράφονται στην συνημμένη παρουσίαση.

Άνοιξε η Ακρόπολη και οι αρχαιολογικοί χώροι

Από χθες 18/5 επαναλειτουργούν η Ακρόπολη και περισσότεροι από 200 υπαίθριοι και ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια.
Οι αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν με διευρυμένο θερινό ωράριο (08:00 με 20:00).

Ελεύθερη η μετακίνηση σε ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη και Εύβοια

Επιπλέον από χθες 18/5 επιτρέπεται η μετακίνηση πολιτών σε όλη την Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια.
Στον αντίποδα, Λευκάδα και Ελαφόνησος ορίζονται ως νησιωτικοί προορισμοί, οπότε από 25 Μαΐου θα επιτραπεί η επίσκεψή τους, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά.
Είναι πλέον εφικτή η μετακίνηση από νομό σε νομό σε όλη την ηπειρωτική χώρα, είτε με ΙΧ, είτε με τα ΜΜΜ, αφού ανοίγει σταδιακά και η λειτουργία του σιδηροδρόμου, των υπεραστικών ΚΤΕΛ και των τουριστικών λεωφορείων πάντα βέβαια με τους κανόνες προστασίας που ισχύουν (υποχρεωτική χρήση μάσκας) και με το 50% της πληρότητας των μέσων ανά περίπτωση.
Στο πλαίσιο αυτό επανέρχονται από σήμερα Δευτέρα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, αλλά και κάποια δρομολόγια στις διαδρομές Θεσσαλονίκη-Φλώρινα και αντίστροφα και τοπικά δρομολόγια στη γραμμή Λάρισα-Βόλος-Λάρισα.
Σε σταδιακή αύξηση των πτήσεων εσωτερικού προχωρά από σήμερα η AEGEAN ενώ σταδιακά μέχρι τα τέλη Μαΐου επανέρχονται βασικοί προορισμοί εξωτερικού με μικρή αρχικά συχνότητα.
Συγκεκριμένα, όπως έχει ανακοινωθεί, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου ενισχύονται οι πτήσεις προς Ηράκλειο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη ενώ μέσα στο μήνα θα ακολουθήσει αύξηση δρομολογίων και σε άλλους προορισμούς στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό.

Τα μέτρα στην ακτοπλοΐα

Επιπλέον, σειρά μέτρων για την ακτοπλοΐα θα εφαρμόζονται μέχρι και την 15η Ιουνίου.
Πρόκειται για οδηγίες που συμφωνήθηκαν στην διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.
Έτσι επιβάλλεται θερμομέτρηση επιβατών, χρήση μάσκας και αποστάσεις στα αεροπορικά καθίσματα των πλοίων.
Επίσης οριοθετείται ότι ο μέγιστος αριθμός των επιβατών θα είναι στο 50% της χωρητικότητας του πλοίου, διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση, αλλά και χρήση καμπινών από ένα άτομο, πλην των περιπτώσεων που αφορούν οικογένειες ή ΑΜεΑ με το συνοδό τους.
Ειδικότερα, οι οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλοών, που θα έχουν εφαρμογή από τις 18/5/2020 μέχρι τις 15/6/2020, αφορούν κυρίως:
1. Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
2. Τη θερμομέτρηση και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας.
Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
3. Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.
4. Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα (1) άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.
5. Τη χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
6. Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
7. Την θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
8. Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.
9. Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.
10. Την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
11. Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων,
12. Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων,
13. Την διαχείριση ύποπτου περιστατικού (απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ),
14. Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών (μπαρ, εστιατόρια, τραπεζαρίες).

Τι ισχύει για τρένα, αεροπλάνα και λεωφορεία

Με αφορμή την μετακίνηση εκτός νομού, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι οι μετακινήσεις διέπονται από υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τις οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προς αποφυγή της μετάδοσης και διασποράς του ιού COVID-19.
Υπενθυμίζεται ότι για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους, κάτι που ισχύει και στις αερομεταφορές.
Ακόμη, ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων.
Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.
Οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν:
-Να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας.
-Να εφοδιάζουν το προσωπικό με απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό).
-Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.
Ειδικότερα για τις αερομεταφορές:
• Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
• Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.
• Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
• Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητα του.
• Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.
• Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεων του.

Επέστρεψαν στα σχολεια οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Χιλιάδες μαθητές επέστρεψαν χθες Δευτέρα 18 Μαΐου στα σχολεία μετά από σχεδόν 3 μήνες αποχής λόγω της πανδημίας.
Η δεύτερη φάση επιστροφής αφορά τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου και όλων των τάξεων των Γυμνασίων, ενώ στο σπίτι παραμένουν οι μαθητές του Δημοτικού.
Ωστόσο, η σχολική διαδικασία και τάξη θα είναι διαφορετική καθώς τα σχολεία θα συνεχίσουν να έχουν δύο ζώνες λειτουργίας και θα γίνει διαίρεση τμημάτων σε 2 υποτμήματα (1,5 μ. απόσταση και έως 15 μαθητές ανά τμήμα).
Επιπλέον, θα ισχύει εκ περιτροπής διδασκαλία στα 2 υποτμήματα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή / Τρίτη, Πέμπτη και αντίστροφα).
Πάντως, αυστηρά θα είναι τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης, καθώς θα είναι απαραίτητα στο σχολείο τα αντισηπτικά, ο φυσικός εξαερισμός και ο καθαρισμός του χώρου 2 φορές την ημέρα.
Διαφορετικά διαλείμματα και απαγόρευση λειτουργίας κυλικείων θα επιβληθούν, ενώ προαιρετική είναι η χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Ωστόσο, θα δοθεί η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή ατόμου που νοσεί) και θα υπάρχει ζωντανή παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.

Στις 25/5 ανοίγει η εστίαση

Στις 25 Μαΐου θα ανοίξουν τα εστιατόρια και τα καφέ.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 25 Μαΐου επανεκκινούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, οι δραστηριότητες παροχής ποτών και οι υπηρεσίες πίστας καρτ.
Μάλιστα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα:
-Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
-Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
-Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
-Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
-Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
-Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
-Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου, ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS