Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η σύνοδος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, σκηνικό για να κηρύξει η Κίνα την νίκη επί του κορωνοϊού

Η σύνοδος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, σκηνικό για να κηρύξει η Κίνα την νίκη επί του κορωνοϊού
Θα χαιρετίσουν με μία φωνή την νίκη επί της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στην Κίνα: τα 3.000 μέλη της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης συνέρχονται  για την ετήσια ιεροτελεστία το κομμουνιστικού καθεστώτος
Θα χαιρετίσουν με μία φωνή την νίκη επί της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στην Κίνα: τα 3.000 μέλη της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης συνέρχονται την Παρασκευή (22/5) για την μεγάλη ετήσια ιεροτελεστία το κομμουνιστικού καθεστώτος για να τιμήσουν τον ισχυρό άνδρα του Πεκίνου Xi Jinping.
Στην εξουσία εδώ και επτά χρόνια, ο ηγέτης της Κίνας αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη κρίση της προεδρίας του, καθώς το Πεκίνο αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι καθυστέρησε να αντιδράσει στην εμφάνιση του νέου κορωνοϊού στην Κίνα στο τέλος του 2019, προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους στον κόσμο και πλανητικών διαστάσεων οικονομική καταστροφή.
Όμως, με την υποχώρηση της επιδημίας στο κινεζικό έδαφος, το Πεκίνο θέλει να εμφανισθεί ως νικητής απέναντι στην Covid-19, την ώρα που στον απροετοίμαστο δυτικό κόσμο η επιδημία συνεχίζει την πορεία της.
Ίσως το τελετουργικό στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο, έδρα του χωρίς νομοθετικές εξουσίες κινεζικού κοινοβουλίου, θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία στο κινεζικό καθεστώς να κερδίσει ένα πόντο στον ιδεολογικό του πόλεμο με την Δύση.
«Η σύνοδος του κοινοβουλίου αναμένεται να δώσει την ευκαιρία στον Xi Jinping να κηρύξει την ολοκληρωτική νίκη της μάχης του λαού κατά του ιού», προβλέπει η πολιτική επιστήμων Diana Fu του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
Η επιδημία ανάγκασε την κινεζική ηγεσία να αναβάλει, για πρώτη φορά μετά την μαοϊκή εποχή, την ετήσια σύνοδο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο. Φέτος, οι εργασίες, που διαρκούν δύο εβδομάδες, δεν θα ξεπεράσουν τις επτά ημέρες.
Σε μία άλλη ένδειξη ότι η μάχη κατά της επιδημίας δεν έχει τελειώσει, η σύνοδος διεξάγεται στην πραγματικότητα κεκλεισμένων των θυρών, με τους δημοσιογράφους να έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν τις εργασίες on line.
Οι ελάχιστοι δημοσιογράφοι που έχουν λάβει άδεια να παρακολουθήσουν τις εργασίες δια ζώσης έχουν κάνει τεστ για τον κορωνοϊό και βρίσκονται σε καραντίνα εν αναμονή του αποτελέσματος.
Η Κίνα, η οποία έχει κλείσει από τα τέλη Μαρτίου την πόρτα στους πολίτες άλλων χωρών φοβάται ένα δεύτερο επιδημικό κύμα μετά και τα νέα ξεσπάσματα της νόσου covid-19 στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οικονομική αβεβαιότητα

Η πρώτη ημέρα της συνόδου κατά παράδοσιν είναι αφιερωμένη στην ομιλία του πρωθυπουργού, εν προκειμένω του Li Keqiang, με θέμα την οικονομία. Φέτος αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, την στιγμή που η Κίνα αντιμετωπίζει υποχώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 6,8% σε τριμηνιαία βάση για πρώτη φορά στην ιστορία της .
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Κίνας , επίσης, είναι πιθανόν ότι ο πρωθυπουργός θα αποφύγει να ορίσει στόχο οικονομικής ανάπτυξης, εξαιτίας της αναταραχής στην παγκόσμια οικονομία που πλήττει τις εξαγωγές του ασιατικού γίγαντα.
«Περιμένω ότι στην ομιλία του πρωθυπουργού δεν θα ορίζεται σαφής αριθμητικός στόχος, αλλά θα υπάρχει μάλλον μία διακήρυξη αρχών», προβλέπει ο Gu Su, καθηγητής του Δικαίου και της Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Νανκίν.
Άλλοι αναλυτές προβλέπουν αριθμητικό στόχο οικονομικής ανάπτυξης που είτε θα περιορίζεται στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είτε αντίθετα θα απλώνεται σε διετή ορίζοντα (για παράδειγμα 10% για τα έτη 2020 και 2021).
Επίσης, ο Li Keqiang μπορεί να θελήσει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να ανακοινώσει μεγάλο πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης, σύμφωνα με μη κατονομαζόμενο δυτικό αναλυτή.
Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που ανακοινώθηκαν από το Πεκίνο στις αρχές του έτους δεν αντιπροσωπεύουν παρά 1,5% του κινεζικού ΑΕΠ, πολύ μακριά από τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από δυτικές χώρες (6% για την Γαλλία, για παράδειγμα).
Λόγω της έκτακτης ανάγκης, η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση, σώμα καταγραφής των αποφάσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος, θα μπορούσε να εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση να αφήσει χαλαρό το δημοσιονομικό έλλειμμα και να εκδώσει ειδικά ομόλογα, σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα Global Times.
«Αυτό θα μπορούσε να μεταφρασθεί σε χιλιάδες δισεκατομμύρια επιπλέον γουάν για την οικονομική ανάκαμψη», προβλέπει η φωνή του Πεκίνου στην αγγλική γλώσσα.

Η ενέδρα της ανεργίας

Οικονομικοί αναλυτές που επικαλείται η εφημερίδα θεωρούν ότι το έλλειμμα μπορεί να σκαρφαλώσει στο 8% του ΑΕΠ, έναντι 2,8% πέρυσι.
Όσο για τον κρατικό δανεισμό, μπορεί να φθάσει τα 5.000 δισεκατομμύρια γιουάν (640 δισεκατομμύρια ευρώ).
Πάντως, δεν τίθεται μάλλον θέμα επανάληψης του κολοσσιαίου προγράμματος ανάκαμψης που το Πεκίνο υιοθέτησε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 (13 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ).
«Κανείς δεν περιμένει ότι η Κίνα θα θελήσει να παίξει την παγκόσμια ατμομηχανή, όπως εκείνη την εποχή.
Εάν η κινεζική οικονομία επανεκκινήσει τώρα, θα είναι σε μία στιγμή που η παγκόσμια ζήτηση είναι τελείως άτονη», επισημαίνει ο δυτικός μη κατονομαζόμενος αναλυτής.
Το κινεζικό καθεστώς, η νομιμοποίηση του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική ανάπτυξη, επιτηρεί με μεγάλη προσοχή το ποσοστό της ανεργίας, το οποίο έφθασε τους τελευταίους μήνες σε ποσοστό ρεκόρ (6,2% τον Φεβρουάριο, και αυτό μόνο στις αστικές περιοχές).
«Ελπίζω ότι η χώρα θα στηρίξει την απασχόληση των φοιτητών», δηλώνει η Fengh Ani, φοιτήτρια στην Wuhan.
«Πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών απειλούνται από την ανεργία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης