Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά Fed: Φόβος, αβεβαιότητα και σημαντικοί κίνδυνοι λόγω του κορωνοϊού - Ανησυχία για δεύτερο κύμα κρουσμάτων

tags :
Πρακτικά Fed: Φόβος, αβεβαιότητα  και σημαντικοί κίνδυνοι λόγω του κορωνοϊού - Ανησυχία για δεύτερο κύμα κρουσμάτων
Φόβοι της Fed για δεύτερο κύμα κρουσμάτων του κορωνοϊού
Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ζήτησαν δράση για τη διάσωση της οικονομίας από τα «νύχια» του κορωνοϊού καθώς ανησυχούν για μακροχρόνιες επιπτώσεις από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένου ενός δεύτερου γύρου λοιμώξεων και του βάρους που θα αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, αναφέρονται στα πρακτικά της συνάντησης του Απριλίου.
Αφού μείωσε το επιτόκιο αναφοράς σχεδόν στο μηδέν η Fed ψήφισε να διατηρηθούν τα επιτόκια μεταξύ 0% και 0,25% και να τα διατηρήσει έως ότου η ανάκαμψη είναι σταθερή.
«Εκτός από τη μεγάλη βαρύτητα της οικονομικής δραστηριότητας στο εγγύς μέλλον, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δημιούργησαν εξαιρετική αβεβαιότητα και σημαντικούς κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα μεσοπρόθεσμα», ανέφεραν τα πρακτικά.
Ένας τομέας ιδιαίτερης ανησυχίας είναι το τι θα συμβεί σε περίπτωση που τα κρούσματα κορωνοϊού αυξηθούν αργότερα μέσα στο 2020.
Τα πρακτικά σημείωσαν ότι η «πιο απαισιόδοξη» προοπτική για ανάκαμψη ήταν πιθανότατα τόσο πιθανή όσο η βασική πρόβλεψη για βελτίωση.
«Σε αυτό το σενάριο, ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας σε συνάρτηση με έναν ακόμα αυστηρών περιορισμών στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, υποτίθεται ότι ξεκινά γύρω στο τέλος του 2020, προκαλώντας μείωση του πραγματικού ΑΕΠ, αύξηση του ποσοστού ανεργίας και πτωτική πίεση στον πληθωρισμό το 2021», ανέφεραν τα πρακτικά.
Ένα δεύτερο κύμα, σημείωσαν αξιωματούχοι, ενδέχεται επίσης να αποθαρρύνει τις εταιρείες να κάνουν επενδύσεις και να προσλάβουν εργαζομένους.
Όσον αφορά άλλες συγκεκριμένες απειλές, η σύνοψη της συνεδρίασης σημείωσε την ευπάθεια στον τραπεζικό τομέα και τις πιθανότητες πτώχευσης από μη χρηματοοικονομικές εταιρείες.
Σημείωσαν επίσης τον κίνδυνο υψηλών επιπέδων ανεργίας.
Η ύφεση, η οποία είναι πιθανότατα η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ για το β΄ τρίμηνο του 2020, «θα έπεφτε δυσανάλογα στα πιο ευάλωτα και οικονομικά νοικοκυριά».
Εκτός από τη μείωση των επιτοκίων, η Fed έχει θεσπίσει πολλά προγράμματα δανεισμού και ρευστότητας που στοχεύουν στη λειτουργία της αγοράς και στη λήψη κεφαλαίων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες.
Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσαν ότι αυτά τα μέτρα θα συνεχιστούν και ενδέχεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και ανέφεραν ότι τα υφιστάμενα προγράμματα ήταν «κρίσιμα για τον περιορισμό της σοβαρότητας» της οικονομικής ύφεσης.

Η οικονομική κατάσταση

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού και τα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία της δημόσιας υγείας διαταράσσουν σοβαρά την οικονομική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό, σημειώνει στα συμπεράσματά της η Fed, προσθέτοντας:
Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ επιδεινώθηκαν σημαντικά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, και πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε απότομα το α’ τρίμηνο του έτους.
Επιπλέον, μια ποικιλία οικονομικών δεικτών δείχνουν ήδη μια εξαιρετική συρρίκνωση για το
ΑΕΠ το β’ τρίμηνο.
Ο δείκτης καταναλωτή παρέμεινε κάτω από το 2% τον Φεβρουάριο, στο 1,5%.
Οι απώλειες θέσεων εργασίας αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 4,4%.
Ο ονομαστικός μισθός παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα, καθώς τα κέρδη ανά ώρα για όλους τους υπαλλήλους αυξήθηκαν κατά 3,1% στα τέλη Μαρτίου.
Ο πληθωρισμός σημείωσε, επίσης, αύξηση κατά 1,8%.
Η βιομηχανική παραγωγή παρουσίασε πτώση, καθώς λόγω του κορωνοϊού πολλά εργοστάσια έκλεισαν.
Οι πραγματικές εξαγωγές μειώθηκαν απότομα το πρώτο τρίμηνο.
Ωστόσο, οι εισαγωγές μειώθηκαν με πολύ ταχύτερο ρυθμό.
Ως εκ τούτου οι εξαγωγές συνέβαλαν σημαντικά στο ΑΕΠ.

Η χρηματοοικονομική κατάσταση

Στα μέσα Μαρτίου, οι χρηματοπιστωτικές αγορές σημείωσαν πτωτικό ρεκόρ.
Μετά την παρέμβαση της Fed, ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε, η μεταβλητότητα και οι αποδόσεις του ομολόγου των ΗΠΑ μειώθηκαν.
Την ίδια στιγμή, τα spread των εταιρικών ομολόγων διευρύνθηκαν.
Η Fed, επίσης, ανακοίνωσε διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Τον Μάρτιο, το υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσε υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας, με τη ρευστότητα να έχει υποχωρήσει.
Η μεταβλητότητα υποχώρησε σημαντικά στη συνέχεια.
Οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν.
Σε αυτό συνέβαλε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση για δολάρια παρέμεινε υψηλή.
Ο τραπεζικός τομέας αποδείχτηκε ανθεκτικός.
Οι τράπεζες μπόρεσαν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για πιστωτικές γραμμές.
Ωστόσο, ορισμένες ευπάθειες που είχαν εντοπιστεί σε προηγούμενες εκτιμήσεις ενέτειναν τις χρηματοοικονομικές πιέσεις.
Η Fed ανέλαβε και άλλες δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας, με πράξεις ανοιχτής αγοράς.
Πάντως, το επιχειρηματικό χρέος, το οποίο φάνηκε να είναι υψηλό σε σύγκριση με τα θεμελιώδη στοιχεία πριν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς οι επιχειρήσεις δανείστηκαν για να διατηρήσουν την ικανότητά τους να επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους.
Οι τράπεζες ίσως να υποστούν μεγαλύτερη πίεση, ιδίως εάν γίνουν πραγματικότητα τα αρνητικά σενάρια για την εξάπλωση της πανδημίας.
Επομένως αυτός ο τομέας πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά.
Οι τράπεζες και ορισμένα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα χρέους λόγω αθετήσεων πληρωμών που οφείλονται στην πανδημία.
Αυτό το χρέος αύξησε τον κίνδυνο αφερεγγυότητας.

H οικονομική προοπτική

Τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και η στήριξη της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να βοηθήσουν στον μετριασμό των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και να βοηθήσουν στην ανάκαμψη.
Σε κάθε περίπτωση, οι μελλοντικές επιδόσεις της οικονομίας θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού και τα μέτρα που θα ληφθούν για τον περιορισμό της.
Οι συνθήκες θα βελτιωθούν σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια, στο βασικό σενάριο.
Στο δυσμενές σενάριο, το οποίο συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, εφόσον υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων, το ΑΕΠ θα μειωθεί δραματικά, αντιστρόφως ανάλογα με την ανεργία, που θα εκτιναχθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης