Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολάκης - Προανακριτική: Την περίοδο 1999-2014, η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 32,6 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ένα μνημόνιο

tags :
Πολάκης - Προανακριτική: Την περίοδο 1999-2014, η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 32,6 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ένα μνημόνιο
Όπως δήλωσε ο κ. Πολάκης στη διάρκεια της προκαταρκτικής για Παπαγγελόπουλο, την περίοδο 1999-2014, η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης αντιπροσώπευε 32,6 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ένα μνημόνιο
O πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, κατέθετε από τις πέντε το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαΐου, στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Η ΝΔ είχε ζητήσει να καταθέσει ο κ. Πολάκης, διότι δημόσιες αναφορές ερμηνεύτηκαν ως προαναγγελία διώξεων σε βάρος πολιτικών προσώπων για την υπόθεση Novartis.
«Σήμερα, δεν νιώθω ότι είμαι μάρτυρας σε μια σκευωρία που έστησε ο Παπαγγελόπουλος, αλλά μέλος-κατήγορος μιας επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis», ανέφερε εισαγωγικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έσπευσε επίσης να υπογραμμίσει ότι η διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο συνιστά ομολογία αποτυχίας της ΝΔ: «Δεν της βγήκε η πρώτη προανακριτική ότι στήθηκε σκευωρία και γι΄αυτό προχώρησε σε άλλες υποθέσεις και κατηγορίες», είπε και επανέλαβε ότι το «σκάνδαλο είναι υπαρκτό και συνέβαλε στη χρεοκοπία της Ελλάδας».
Ο κ. Πολάκης φέρεται να κατέθεσε ότι η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, την περίοδο 1999-2014, μέσα σε μια δεκαετία δηλαδή, εκτινάχθηκε στο 11,1%, και αυτή η αύξηση σε χρήμα αντιπροσώπευε 32,6 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ένα μνημόνιο.
Οι αυξήσεις αυτής της τάξης, στην Ελλάδα, σημειώνονταν την ίδια ώρα που σε άλλες χώρες στην Ευρώπη υπήρχαν μειώσεις ή μικροαυξήσεις της τάξεως του 1,2% έως 4% και στις ΗΠΑ σημειώνονταν αυξήσεις 4,1%.
Είπε επίσης, ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις τρεις χώρες αναφοράς, βάσει των οποίων έβγαιναν οι τιμές για τις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ο μάρτυρας χαρακτήρισε εγκληματικό ότι με πολιτική απόφαση δεν γινόταν διαπραγμάτευση από το Ελληνικό Δημόσιο, που ήταν ένας μεγάλος πελάτης για τις φαρμακευτικές και συνεπώς θα μπορούσε να επιτύχει χαμηλότερες τιμές, δεδομένου ότι το δημόσιο δαπανούσε τότε 10 δισ. ευρώ το χρόνο.
«Οι αξίες των υλικών ήταν δυσθεώρητες.
Για παράδειγμα, η αιμοστατική κόλλα είχε τιμή κόστους 3 ευρώ και την είχαν καθορίσει στα 640 ευρώ», είπε και φέρεται να παρατήρησε ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε κάνει γενικές μειώσεις κατά 20%, «τον άλλαξαν όμως, και ο Αβραμόπουλος επανέφερε την κανονικότητα, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις».
«Η πρώτη μπάζα για τη Novartis ήταν η προμήθεια των αντιδραστηρίων που αγοράστηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τιμές 8πλάσιες», είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας ο οποίος περιέγραψε στην επιτροπή «μεθοδεύσεις για υπερτιμολογήσεις, για τα φάρμακα TASIGNA, GILEYNIA και LUCENTIS, φάρμακα που έχουν περιληφθεί στη δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis.
Eίπε επίσης ότι οι μεθοδεύσεις αυτές προχώρησαν με υπουργικές αποφάσεις, και ότι τα φάρμακα αυτά μπήκαν για πρώτη φορά στη θετική λίστα αποζημίωσης φαρμάκων, επί υπουργίας Γεωργιάδη και Λοβέρδου.
Η κατάθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας θα συνεχιστεί και αύριο Πέμπτη.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης