Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Η Fed έχει δημιουργήσει μια τεράστια φούσκα στην αγορά ομολόγων

Bank of America: Η Fed έχει δημιουργήσει μια τεράστια φούσκα στην αγορά ομολόγων
Η Fed αγοράζει κάθε IG bond ανεξάρτητα από την αξία του, αλλά οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν
Η Fed έχει δημιουργήσει μια τεράστια φούσκα στην αγορά ομολόγων, με τον πρόεδρο της, Jerome Powell, να αγοράζει κάθε ομόλογο ανεξάρτητα από την αξία του, αλλά και με τους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίζουν μαζικά, υποστηρίζει ανάλυση της Bank of America (BofA).
Η «φούσκα» που δημιούργησε στην αγορά ομολόγων η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Fed) κυμαινόταν -χάρη στα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια- σε άνευ προηγουμένου επίπεδα ακόμα και πριν από το backstop του προέδρου της Fed για τα ομόλογα των «έκπτωτων αγγέλων», δηλαδή τους τίτλους χρέους με επενδυτική βαθμίδα που κατέληξαν «σκουπίδια» (junk).
Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο την Τρίτη 19 Μαΐου 2020 η έκδοση ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας έφτασε συνολικά τα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό για εκδόσεις τίτλους χρέους λίγο πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια (1.002 τρισ. δολ.), σε διάστημα μόλις πέντε μηνών.
Και, βέβαια, όσο μεγαλύτερη είναι η «φούσκα» τόσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση.
Αποκλειστικός υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση δεν είναι άλλος από το backstop της Fed.
Ως αποτέλεσμα οι εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και τα ETFs, ανέκαμψαν απότομα τον Απρίλιο και τον Μάιο, μετά το ρεκόρ εκροών των Μάρτιο.
Όπως σημειώνει η BofA, περίπου το 90% των υπό διαχείριση assets είναι ομόλογα σταθερού εισοδήματος και επενδυτικής βαθμίδας.
Εκτιμάται δε πως τα εταιρικά ομόλογα αντιπροσωπεύουν το 41% των IG bond funds και ETFs, ενώ το 34% είναι παθητικής διαχείρισης.
Οτιδήποτε και αν είναι πίσω από την αδυσώπητη προσφορά χρέους, σίγουρα δεν είναι θεμελιώδες, καθώς οι υποβαθμίσεις είναι σε άνευ προηγουμένου επίπεδα
Οι καθαρές υποβαθμίσεις για ομόλογα επενδυτικής βαθμίδα μέχρι τις 20 Μαΐου 2020 από τα τέλη Φεβρουαρίου έχουν ανέλθει σε 1.126 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επιπλέον, σύμφωνα με την BofA, οι υποβαθμίσεις ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας τους τελευταίους δώδεκα μήνες είναι αυξημένες κατά 115%, ενώ κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και της κρίσης στα commodities οι υποβαθμίσεις είχαν αυξηθεί κατά 55% και 93%, αντίστοιχα.
Ανά κλάδο, η BofA σημειώνει ότι οι τράπεζες και οι επενδυτικές εταιρείες έχουν τις περισσότερες υποβαθμίσεις από τον Φεβρουάριο (285 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 28% του συνόλου).
Ακολουθούν ο κλάδος της ενέργειας (200 δισεκατομμύρια δολάρια) και ο κλάδος των αυτοκινήτων (160 δισεκατομμύρια δολάρια).
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο κλάδος του αυτοκινήτου έχει υποτιμηθεί κατά 97%, οι τράπεζες και οι επενδυτικές εταιρείες κατά 89% και ο χώρος της αναψυχής κατά 82%.
Οι μεγάλοι εκδότες χρέους αντιπροσωπεύουν το κύριο όγκο των υποβαθμίσεων.
Στην Ενέργεια και στο Αυτοκίνητο, οι τρεις πρώτοι τη τάξει εκδότες τίτλων χρέους αντιπροσωπεύουν το 54% και το 62%, αντίστοιχα, των συνολικών υποβαθμίσεων από το τέλος Φεβρουαρίου και έπειτα.
Φυσικά, η BofA αναμένει να υπάρξουν και άλλοι «έκπτωτοι άγγελοι» στο άμεσο μέλλον.
Τέλος, η BofA απαριθμεί τους εκδότες «επενδυτικού βαθμού» που διαπραγματεύονται σε BB-spread ή ευρύτερα, κάτι που δείχνει ότι ενώ ο Powell μπορεί να είναι πολύ "μπροστά" από τη θεμελιώδη καμπύλη -απλώς αγοράζοντας κάθε IG bond ανεξάρτητα από την αξία- οι οργανισμοί αξιολόγησης παραμένουν πολύ πίσω.











www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης