Τελευταία Νέα
Διεθνή

Seibert (Γερμανία): Η γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αφορά ευρωομόλογα

Seibert (Γερμανία): Η γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αφορά ευρωομόλογα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Seibert, ξεκαθαρίζει ότι η γαλλογερμανική πρόταση δεν αφορά σε έκδοση ευρωομολόγων
«Εντελώς φυσιολογικό» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Seibert, το γεγονός ότι στην Ευρώπη υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και θα χρειαστεί ακόμη «δουλειά και συζητήσεις», αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τη γερμανογαλλική πρόταση δημιουργίας ευρωπαϊκού ταμείου ανασυγκρότησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.
Ταυτόχρονα τόνισε ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε δεν αφορά σε καμία περίπτωση «ευρωομόλογα υπό διαφορετικό μανδύα».
«Η γερμανογαλλική πρόταση είναι ακριβώς αυτό, μια πρόταση, η οποία θέλει να στηρίξει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εντολή της να υποβάλει μια πρόταση προς όλα τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έως τις 27 Μαΐου», δήλωσε ο Seibert, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προβάλλουν ήδη κάποια κράτη – μέλη στο γερμανογαλλικό σχέδιο.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron.
«Μας είναι γνωστό ότι στην Ευρώπη υπήρχαν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Η γερμανική με τη γαλλική κυβέρνηση καταθέτουμε εδώ μια πρόταση -με συναίσθηση της ευρωπαϊκής μας ευθύνης-, με την οποία θέλουμε να διευκολύνουμε τον δρόμο προς μια κοινή απόφαση» είχε δηλώσει η Merkel.
«Αλλά ότι υπάρχουν διαφορετικές στάσεις και ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά και συζητήσεις, αυτό είναι κάτι το τελείως φυσιολογικό στην Ευρώπη» επεσήμανε ο Seibert.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η πρόταση συνιστά κοινή ανάληψη χρέους στην Ευρώπη, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η γερμανογαλλική πρόταση αφορά «την εξαιρετικά ασυνήθιστη και με εξαιρετικές προκλήσεις κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία πλήττει όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. και για την οποία δεν ευθύνεται κανείς».
Για αυτή την έκτακτη περίπτωση, συνέχισε, «θα εξουσιοδοτηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από όλα τα κράτη – μέλη, να αντλήσει χρήματα από τις αγορές, σε σαφώς προσδιορισμένο μέγεθος και να τα διαθέσει στα κράτη - μέλη σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του προϋπολογισμού, ενώ υπάρχει ένα απολύτως δεσμευτικό σχέδιο αποπληρωμής».
Αυτό είναι «ρητά κάτι διαφορετικό από μια κοινή ανάληψη χρέους και δεν είναι, όπως κάποιοι μπορεί να λένε, ευρωομόλογα με άλλο μανδύα», τόνισε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, εξηγώντας ότι πρόκειται για κάτι μοναδικό, το οποίο αφενός στηρίζεται σε σαφή νομική βάση στην Ευρώπη, διότι αναφέρεται και στο δίκαιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και στις Συνθήκες και αφετέρου έχει νομική βάση και εδώ στη Γερμανία, λόγω των δικαιωμάτων συμμετοχής της Bundestag.
«Αυτές είναι σημαντικές διαφορές από αυτά που έχουν συζητηθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν», σημείωσε ο Seibert και παρέπεμψε στη δήλωση της Merkel περί μιας «απάντησης στα πιεστικά προβλήματα του προσεχούς διαστήματος».
Κατέληξε δε υπενθυμίζοντας ότι το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έπειτα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ αναφέρθηκε και στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ε.Ε., η οποία, όπως είπε, αποκτά τώρα νέα σημασία και στο πλαίσιό της θα πρέπει να συζητηθούν και μορφές στενότερης συνεργασίας, στη βάση των νέων εμπειριών που αποκτούμε τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης